Apple, iOS ve iCloud güncellemeleriyle nihai kontrolü kullanıcılara devredecek

Apple, iOS ve iCloud güncellemeleriyle nihai kontrolü kullanıcılara devredecek

Apple ile FBI arasında başlayan kişisel gizlilik tartışmasında Apple somut adımlar atmaya başlıyor. Tim Cook'un açıklamasıyla FBI'a özel bir giriş kanalı açmayacağını duyuran Apple, iOS ve iCloud için önemli güncellemeler yapacak.

Daha önce iCloud sızıntıyla akıllara soru işaretleri düşüren Apple, iCloud için bir güncelleme yapmıştı. FBI vakasından sonra ise yeni iOS sürümlerinde şifresiz geri dönüşüm özelliğinin kullanımına son verilmesi amaçlanıyor. iCloud yedeklemeleri de güçlü bir şifreleme ile koruma altına alınacak ve Apple'ın nihai kontrolünden çıkacak.

Apple, FBI veya siber korsanlara karşı herhangi bir iPhone'daki (ve iPad'deki) bilgilere erişim şansını en asgari düzeye çekmek istiyor. Dahası FBI'ın talebi gibi benzer durumlarda teknik olarak bilgilere erişimin mümkün olmayacağı bir sistem inşa etmek istiyor. Bu sebeple 'Jailbreak' (iOS'taki bazı sınırlamaları kaldırmak) veya iOS'u tazelemek için kullanılan DFU modunu da tamamen kaldırmayı veya sınırlamayı düşünüyor. Zira FBI'ın talebinin gerçekleştirilebilmesinin yolu da DFU modundan geçiyor.

Diğer yandan iCloud tarafında da Apple'ın kendi şifrelemesini çözme şansı var ve Financial Times'ın haberine göre Apple bunu da ortadan kaldırmak istiyor. Kullanıcılarına yedekleme için bir özel anahtar verecek olan Apple, bu özelliği geliştirmesi halinde FBI'ınki gibi taleplerin muhatabı olmaktan kurtulacak. Tabi bu durumda dosya yedekleme konusunda eldeki anahtar şifrenin güvenli şekilde saklanması kullanıcılar için önemli bir iş halini alacak.

Önümüzdeki yıllarda devletler, istihbarat servisleri ve teknoloji şirketleri arasındaki uyumsuzlukların nasıl çözüleceği gerçekten büyük bir tartışma konusu olmayı hakediyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.