Apple, iCloud için ek güvenlik önlemlerini devreye alacak

Apple, iCloud için ek güvenlik önlemlerini devreye alacak

Apple, iCloud kullanıcılarının hesaplarını saldırılara karşı korumak için ek önlemler geliştirdi. Apple CEO'su Tim Cook, yüzün üzerinde ünlüye ait fotoğrafın hacker'lar tarafından sızdırılmasından sonra, konuyla ilgili ilk röportajını verdiği The Wall Street Journal'a ek güvenlik önlemlerinin önümüzdeki iki hafta içinde uygulamaya konulacağını söyledi.

iCloud'a getirilecek yeni güvenlik önlemleri; hesap şifrelerinin değiştirilmesi, iCloud verisinin başka bir cihaza yüklenmesi veya hesaba ilk kez giriş yapmaya çalışan bir başka cihazın olması durumunda kullanıcıların e-posta ve anlık bildirimlerle uyarılmasını içeriyor. Yani bugüne kadar e-posta yoluyla iCloud kullanıcılarını uyaran Apple, artık anlık bildirimleri de devreye alacak. Apple'dan bu tip bir uyarı alan kullanıcılar dilerlerse şifrelerini o an değiştirebilecek ya da Apple'ın güvenlik ekibiyle hemen iletişime geçebilecek.

Açıklamalar, Apple'ın iCloud'da güvenlik açığı olduğu yönündeki suçlamaları reddetmesiyle çelişiyor mu diye düşünüyorsanız, Cook bu konuya da netlik getiriyor. Cook, hacker'ların güvenlik sorularını doğru cevaplayarak ya da oltalama yöntemiyle şöhretlerin iCloud hesaplarına ait şifreleri elde ettiklerini söylüyor ve şirketin sunucularından herhangi bir sızma olmadığını yineliyor.

Apple'ın sorumluluk kabul ettiği nokta ise kullanıcılarını güvenlik konusunda daha fazla bilinçlendirebileceği gerçeği. Bu yüzden güvenlik konusuda daha fazla farkındalık oluşturmak da Apple'ın planları arasında. Zira Cook, bugün Apple kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun iki aşamalı kimlik doğrulama özelliğini kullanmadığını söylüyor (buna hesapları hack'lenen şöhretler de dahil). Apple, bu özelliğin daha fazla kişi tarafından kullanılması için de daha agresif adımlar atacak.

9 Eylül'deki lansman etkinliği öncesinde bu tip bir güvenlik skandalını olabildiğince kontrollü yönetmeye çalışan Apple, iCloud hack'lenmesinden sonra güvenlik konusunda yeterince şeffaf olmaması nedeniyle eleştiriliyor.

Skandal, Apple'ın güvenlik açıklarını tespit edenlere yönelik ödüllendirme programlarında yer almıyor olması ya da kendi programını açmıyor olmasını yine gündeme getirdi. Twitter'ın iCloud'un hack'lenmenin hemen ertesinde HackerOne üzerinden kendi programını başlatmasıyla daha fazla göze batan Apple'ın, halihazırda bu programlara devam eden Facebook, Microsoft ve Google gibi çağdaşlarından farklı bir strateji izlemesi sorunlu görülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.