2015 yılı Türkiye için çok zorlu geçti. Yılın son çeyreğinde ülkemiz ve komşu ülkelerde çok daha fazla hissedilen olumsuz koşulların ülkeye gelen yabancı yatırımlar nezdinde ciddi problemler oluşturabileceği algısı başta uluslararası finans otoriteleri olmak üzere birçok kurum tarafından sıklıkla dile getirilmişti.
Türkiye'ye son 10 yılda ciddi bir şekilde tesir eden güçlü siyasi otorite ve ekonomik reformlar ile daha önceleri kırılgan bir düzeye sahip olan ülke ekonomisinin yapısal sağlamlığı özellikle ülkemiz açısından zor günler geçirdiğimiz 2015 yılında bile yurtdışından doğrudan gelen yatırımların artmaya devam etmesi ile tasdiklenmiş oldu.
Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Ocak - Aralık 2015 dönemindeki uluslararası ve doğrudan olan 16.58 milyar dolarlık yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 32 oranında arttı. Üstelik Ocak-Aralık 2015 döneminde gerçekleşen cari açık toplamının yüzde %51’i uluslararası doğrudan yatırımlar tarafından finanse edildi.
Hizmet sektörü uluslararası doğrudan yatırımların ilk tercihi oldu
2015 yılında sınai sektörler ve enerji sektörünü de radarlarına alan uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki ağırlıklı sektör tercihi ülke ekonomisindeki büyümenin de en önemli katalizörlerinden biri olan hizmet sektörü oldu. Ocak-Aralık 2015 döneminde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda ilk üç ülke; İspanya, ABD ve Luxemburg şeklinde sıralanırken, ilk on ülke içerisinde ise sırasıyla Hollanda, Azerbaycan, Belçika, Rusya, İngiltere, Çin ve Almanya yer aldı.
2015 yılında internet sektörü yurtdışından 1 milyar dolara yakın yabancı yatırımcı çekti
2015 yılı Türkiye'deki internet eko-sisteminin belki de bugüne kadarki en önemli satın alma ve yatırım haberlerine de şahit olduğu bir yıl oldu. Yemeksepeti.com'un Berlin merkezli global online yemek sipariş platformu Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınması, Doğan Online çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Hepsiburada.com’un The Abraaj Group ile gerçekleştirdiği ortaklık bu yılın gündemini oluşturan en önemli anlaşmalar olmuşlardı.
Sizce 2016 yılında Türkiye internet eko-sistemini neler bekliyor?
Hasan Aslanoba‘nın kurucusu olduğu e-ticaret girişimi Tazedirekt.com için kapatma kararı alması 2016 yılının ilk üzücü haberi oldu. Dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde dahi kurulan yeni girişimlerin yüzde doksanının başarısız olduğunu düşünürsek henüz yeni başladığımız 2016 yılında internet eko-sistemimiz için güzel gelişmeler ile karşılaşacağımızı temenni ediyor, sözü siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.
(Görsel kaynak: Seqoya/Shutterstock)