Özellikle görsel medyada ve perakende de yıllardır kullanılan nöro bilim teknikleri artık dijital mecralara da kayıyor. Bu yeni trendin Türkiye'deki uygulayıcılarından biri de NeuroDiscover.com.
NMSBA (The Neuromarketing Science & Business Association) üyesi olan Neuro Discover, bu yenilikçi yöntemin sayılı uygulayıcılarından biri olarak Türkiye'deki dijital mecraların elini güçlendirmek istiyor. Örneğin ödeme sayfasındaki adımlarda kaçınma, kafa karışıklığı, stres hallerini milisaniye hızında tespit ederek optimizasyon önerileri geliştiriyor. Sitedeki görsellerin beyinde satın alma isteği uyandırıp uyandırmadığını test ediyor.
Ziyaretçilerin yüz kaslarına istem dışı olarak yansıyan duygusal halleri ölçen Neuro Discover, gözbebeklerinin büyüyüp küçülme hareketlerine dayanan hafıza ile ilintili duygusal uyarılmalar, bir sitede tam olarak ziyaretçilerin hangi noktalara odaklandıkları hatta aradıklarını bulamadıkları sayfalarda strese girip girmediklerini de ölçebiliyor. Dahası bunun nedeninin net bir şekilde belirlenebildiğini de savunuyor.
Dönüşüm oranlarını artırmanın yeni yolu
Neuro Discover kurucu ortağı Kılınç Orhan Erdemir, Neuro Web adı verilen araştırma yöntemini dijital pazarlama alanındaki iş ortağı revolutionDM ile yürüttüklerini ve iki uzmanlık alanını bir araya getirdiklerini paylaşıyor. revolutionDM’nin kurucusu Yılmaz Bozan, özellikle e-ticaret sitelerinin A/B testlerinin ötesine geçerek nöro bilimden faydalanmaları gerektiğini dile getiriyor. Neuro Web yöntemiyle yapılacak iyileştirmenin dönüşüm oranlarında 10 kat, ROI’de ise 20 kat artış sağlayabileceğini söyleyerek bu savını destekliyor.
Nöroloji uzmanı Uzm. Dr. Oğuz Bak'a göre bu metodolojilerin hastanelerde kullanılan EEG teknolojisinin web siteleri inşa etmekte kullanılması olarak düşünülebileceğini ve bunun mantıklı bir yol olduğunu ekliyor.
Klasik kullanıcı deneyimi testlerine muhalif bir şekilde yaklaşan nöro pazarlama yöntemi, beyin dalgalarının, yüz mimiklerinin, gözbebeklerinin hatta kalp ritimlerinin takibini sağlayan teknolojilere dayanıyor. Ziyaretçilerin nörolojik ve psiko-fizyolojik tepkilerini ölçerek davranışların ardındaki gerçek iç görüleri keşfemek istiyor.
Nöro bilim/pazarlama tekniklerinin geleneksel satış kanallarında veya sinemada ne kadar etkili olduğu malum. Google'ın diyabet ölçen akıllı kontak lensler üzerinde çalıştığı ve Facebook'un 2011'den bu yana beyin dalgalarını ölçerek pazarlama araştırması yaptığını hatırlanırsa, teknoloji devlerinin sadece tarayıcı çerezlerini takip etmekle ve klasik kullanıcı deneyimi testleriyle yetinmek istemediğini söyleyebiliriz.
Özetle, küçük dijital mecraların nöro pazarlamaya göz atmasının vakti geldi de geçiyor. Kullanıcıların bu araştırmalardan nasıl etkileneceği sorusu var ise başka bir yazının konusu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap