Microsoft araştırmacılarına göre 2016'nın en önemli 16 teknoloji trendi

Microsoft araştırmacılarına göre 2016'nın en önemli 16 teknoloji trendi

"2015'te makineler gözlerini açmaya başladılar" Yılın aklımızda en çok kalacak alıntılarından biri Google'ın kıdemli araştırmacılarından Jeff Dean'e ait. Dean, 2015'in yapay zeka çalışmaları (AI) açısından bir dönüm noktası olduğunu düşünen çok sayıda araştırmacıdan biri. Ve öyle görünüyor ki 2016'da bu çalışmalar yoğunlaşarak devam edecek. Yakın zamanda 2016'nın en önemli 16 teknoloji trendi ön görüsünü paylaşan Microsoft'un önde gelen 16 araştırmacısının da buluştuğu nokta yapay zeka.

Microsoft'un Teknoloji ve Araştırma organizasyonunda görev yapan ve çalıştıkları alanların önde gelen araştırmacılarına 2016'nın en önemli teknoloji trendlerini sorduğu anketinde AI ile birlikte veri bilimi ve kriptografi öne çıkan konular arasında. Trendler ve bu trendleri ön gören araştırmacıların görüşleri şu şekilde sıralanıyor:

Yeni silikon mimariler

Microsoft Research'ün yönetici direktörü Chris Bishop, 2016'da machine learning'in yoğun iş yüküne göre geliştirilen yeni silikon mimarilerin GPU performanslarında belirgin bir sıçrayışı beraberinde getireceğini düşünüyor.

Bulutta özelleşmiş bilişimin ivmelenmesinin büyük ölçekte mümkün hale gelmesi

Microsoft Research donanım ve cihazlar direktörü Doug Burger, bulut bilişimdeki ilerlemenin büyük veriyle çalışmayı kolaylaştıracağı, bunun biyoinformatik ve birçok farklı dikey açısından büyük kazanımlar sağlayacağını düşünüyor.

yapay zeka google

İnsan bilgisayar etkileşiminde odak teknolojiden deneyime kayacak

Bill Buxton, 2016'da stylus çizimleri, dipnotlar ve yeni not alma alışkanlıklarımızın bilgisayarlarla etkileşiminize yeni bir soluk getireceğini söylüyor. Buxton'a göre 2016, teknolojik gelişmelerin kendisinden çok bireyin deneyimine odaklanmanın yılı olacak.

Sohbet asistanları

Lili Cheng'e göre 2016'da online sohbetlerimiz sırasında devreye giren sanal asistanlar hem gülmemiz hem de daha verimli olmamıza yardımcı olacak. Bu, bilgisayarları, telefonlarımızı ve anılarımızı düşünme biçimimizi tamamen değiştirebilecek bir gelişme.

Veri etiği müfredatı

Büyük veri çalışmalarının bir veri etiği müfredatına kavuşmasının en önemli gelişme olacağını söyleyen Kate Crawford, bu sayede daha fazla insanın büyük ölçekli veri toplama ve deneylerinin sonuçları hakkında fikir sahibi olacağını ön görüyor.

Derin öğrenme tabanlı doğal dil işleme yöntemleri

Bu sene önemli kırılımların yaşandığı derin öğrenme,Li Deng'e göre 2016 yılında doğal dil işleme alanındaki çalışmaların hızlı gelişmesine yardımcı olmaya devam edecek.

Sağlıkta yenilikçi disiplinler arası teknolojileri kullanımı

Jasmin Fisher'a göre bu teknolojileri kullanımı hastaların yaşam süresinin uzatılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesinde önemli rol oynayacak. Bunda bulut platformlarının gerçek potansiyelini yansıtmaya başlaması önemli rol oynayacak.

facebook-m-assistant2

Kişisel asistanlarda yapay zeka ve insan desteği

Micorosoft Research Asya Başkan Yardımcısı Hsiao Wien Hon'a göre 2016'da Çin'deki en önemli teknoloji trendi yapay zeka ve insan destekli kişisel asistanlaırn yaygınlıkla kullanılmaya başlanması olacak. Videonun TV'yi geride bırakmasıyla video analitiği de daha akıllı sonuçlar vermeye başlayacak.

Makinelerle akıcı, çok yönlü bir diyalog

Eric Horvitz'e göre yapay zeka alanındaki en önemli gelişme makinelerle akıcı ve çok yönlü sohbet edebilmemizin artık mümkün hale gelmesi olacak. Bu konuşmaların eskisine göre çok daha doğal hissetireceğini ön gören Horvitz 2016'nın kişisel asistanların yılı olacağını söylüyor.

Ucuz, uzun menzilli, düşük güç tüketen sensör ve radyolar

Lucas Joppa'ya göre bu teknolojiler çevresel gözlem konusunda artan bir ivme yaratarak gezegenimizle ilgili benzersiz bir bilgi erişimi sağlayacak. 2016'da insanlığın 6'ıncı kitlesel yok oluşun eşiğinde olduğunu anlayıp, yer yüzündeki hayatı gözlemleme, modelleme ve yönetme konusunda dönüşüme başladığımız yıl olacağını ön görüyor Joppa.

Açık anahtar kriptosistemimizin yeni kuantum geçirmez algoritmalara taşınması

Kriptografi ya da şifreleme konusunda 2016'daki ana teknoloji trend, Brian LaMacchia'ya göre kuantum kriptografi olacak. Gizlilik ve kimlik doğrulama için kullanılabilecek kuantum geçirmez açık anahtar algoritmalarını kullanan baştan sona TLS şifrelemesinin ortaya çıkışı 2016'nın en önemli trendi olacak.

Düşük verimlilik yeni normal mi?

Ekonomist Preston McAfee, devam eden küresel ekonomik toparlanma sürecinde verimlilik artışlarının beklenenden daha düşük olmasının nedenlerinin ve düşük verimliliğin yeni normal olup olmadığı konusunun aydınlatılmasının 2016'nın en önemli gelişmesi olacağını ön görüyor. McAfee'ye göre 2016, Silikon Vadisi'nin Uber'in değerinin verisiyle değil pazar yeriyle ölçüldüğünü anladığı yıl olacak. 

hack-guvenlik

Yeni nesil güvenlik sistemleri

İşletim sistemi ya da diğer altyapıları hack'lense bile güvenliği garanti altına alan yeni nesil sistem çözümleri Sriram Rajamani'ye göre 2016'nın en önemli teknoloji trendi.

Topolojik qubitler

Kıdemli araştırmacı Krysta Svore'ye göre topolojik kubitlerin kabul görmeye başlaması ve genel kullanımı 2016'da kuantum bilişim çalışmaları için belirleyici olacak.

Hindistan'da internet yaygınlaşmaya devam edecek

Microsoft Research Hindistan direktörü Chandu Thekkath ülkedeki en önemli gelişmenin düşük maliyetli mobil telefonlar, TV boş alanların kullanımı gibi teknolojilerin ülkede internetin yaygınlaşmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Detaylı sağlık takibi

Jeannette Wing'e göre,  bilimsel açıdan çığır açan yenilik László Babai'nin grafik izomorfizm sorunuyla ilgili yayınlayacağı sonuçların algoritma ve karmaşıklık teorisiyle ilgili araştırmalara yeni bir soluk getirmesi olacak. Bilgi teknolojileri açısındansa, daha fazla sensör ve cihazın metabolizmayı daha fazla izlemesi ve böylelikle bireylerin sağlık durumlarını takip edebilmesinin kalp atışıyla sınırlı kalmamaıs en önemli gelişme olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.