Alibaba, South China Morning Post gazetesini 773 milyon TL'ye satın aldı

Alibaba, South China Morning Post gazetesini 773 milyon TL'ye satın aldı

SCMP-Alibaba

Çin'in e-ticaret devi Alibaba, Hong Kong merkezli South China Morning Post'u satın alma kararı resmiyete kavuştu ve Alibaba da geleneksel medyaya yatırım yapan teknoloji devleri arasına katıldı.

SCMP Group'un tüm varlıklarını satın alan Alibaba, bu satın alma için 2,06 milyar Hong Kong doları (773 milyon TL) ödemiş. 100 yılı aşkın geçmişiyle dikkat çeken South China Morning Post'un İngilizce yayın yapıyor olması Alibaba'nın İngilizce konuşan kitle üzerindeki etkisini artırma isteğinin açık bir göstergesi.

Alibaba ve SCMP üzerine eleştiriler

Geçtiğimiz günlerde çıkan dedikoduların ve açıklamaların resmiyete kavuşmasıyla Alibaba'nın SCMP'ye dair eleştiriler de gelmeye başladı. Editoryal bağımsızlığı Çin baskısından etkilendiği düşünülen SCMP'nin bundan sonra nasıl bir çizgi izleyeceği daha da tartışmalı bir hal alıyor.

Alibaba'nın satın alma haberini geç saatte duyurması haberin çok fazla yayılmasını istememesine yorulurken, Başkan Yardımcısı Joe Tsai'nin 'Çin için iyi olan Alibaba için de iyidir' açıklamasına da gönderme yapılıyor. Jack Ma'nın bu satın almayla hata yaptığı yönünde yorumlar da paylaşılıyor.

Alibaba'nın SCMP'yi editoryal bağımsızlık açısından ne kadar etkileyeceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Diğer yandan SCMP'nin daha önce karara bağladığı MyDress adlı eticaret girişimini satın alma adımının iptal edildiği belirtiliyor.

Hatırlatmak gerekirse Amazon'un kurucusu Jeff Bezos da Washington Post'u satın alarak geleneksel medyaya güçlü bir dokunuş yapmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.