Google diyabet ölçen akıllı kontak lenslerini Novartis ile birlikte geliştirecek

Google diyabet ölçen akıllı kontak lenslerini Novartis ile birlikte geliştirecek

Google diyabet takibinde kullanılan akıllı kontak lenslerinin geliştirilmesi için İsviçreli ilaç devi Novartis ile işbirliğine gidiyor. Novartis tarafından duyurulan habere göre, şirketin göz bakım birimi Alcon ve Google'ın yarı gizli Google birimi arasındaki anlaşmayla "akıllı lens" teknolojisinin tedavi amaçlı ürünleri Novartis tarafından lisanslanacak.

Anlaşmayla, Google ve Alcon, "akıllı lens" teknolojisi üzerinde birlikte çalışmaya başlayacak. Akıllı lens teknolojisi, müdahale gerektirmeyen (tıp dilinde invazif olmayan) sensörler, mikroçipler ve kontak lenslere yerleştirilen minyatür elektroniklerden oluşuyor. Novartis'in bu konuya ilgisi ise iki temel nedenden kaynaklanıyor: Teknoloji, öncelikle, diyabet hastalarının en az müdahaleyle, sürekli glikoz ölçümlerinin yapılmasına izin veriyor. Akıllı kontak lensler göz yaşından aldığı verileri kablosuz bir şekilde mobil cihaza aktarıyor.

İkinci önemli nedense, akılı lenslerin ilerleyen yaşlarda yakını görememe hastalığı, yani presbitlik için bir çözüm sunma potansiyeli. Akıllı lensler, gözün doğal odağını bulmasına yardımcı olarak tıpkı hipermetrop lensler ya da katarakt tedavisinde kullanılan göz içi lensler gibi çalışabiliyor.

Google'ın Novartis desteğini almasının, akıllı lensleri dünya çapında piyasaya sunabilmesi açısından oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirtelim. Dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden biri olan Novartis, Türkiye'nin de en büyük üç ilaç şirketleri arasında. Dünyanın en çok Ar-Ge yatırımı yapan endüstrilerinden biri olan ilaç sektöründe inovasyon gittikçe daha maliyetli hale geliyor ve anlaşma Novartis'in önemli gelir kalemlerinden diyabet tedavileri konusunda büyük bir avantaj sağlamasına yardımcı olabilir.

Google akıllı kontak lens teknolojilerinin peşinden giden ilk şirket değil. TechCrunch'ın Ocak 2014'teki haberinde belirttiği gibi, projenin arkasındaki araştırmacılardan Babak Parviz, teknoloji üzerinde çalışmaya önce Microsoft ile başlamıştı. Daha sonra Google'a transfer olan Parviz çalışmasına yakın zamana kadar burada devam ediyordu. Sami'nin kaleme aldığı haberinde görebileceğiniz gibi, Parviz bugün itibariyle Amazon'a transfer oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.