CRM, pazarlama otomasyonu, e-posta gönderimi vs... Şirketinizde ne kullanıyorsunuz?

CRM, pazarlama otomasyonu, e-posta gönderimi vs... Şirketinizde ne kullanıyorsunuz?

Doğru CRM'i seçmek yıllardır Webrazzi'de yaşadığımız kronik sorunumuzdur. Öncelikle ihtiyacımızın ne olduğunu anlamakla zaman geçirdik, sonra tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir çözüm ihtiyacının peşine düşdük. Tüm bunların üstesinden geldikten sonra ise maliyetler gerçeği ile yüzleştik. Bugün geldiğimiz nokta, hala istediğimiz gibi bir çözüme sahip değiliz ve farklı araçlar kullanıp dağınık bir şekilde işlerimizi yürütmeye çalışıyoruz.

Ama şu da bir gerçek ki, CRM denen şey artık Pazarlama Otomasyonu (Marketing Automation) ile birleşmiş durumda, Pazarlama Otomasyonu da E-Posta Pazarlama araçlarıyla birleşmiş durumda. Bunların hepsi de Sosyal Medya Yönetim araçlarıyla birleşti, haliyle bir de Satış Yönetimi (Pipeline Management) konusu var ki gel işin içinden çık çıkabilirsen...

Web sitesi takibi, anlık iletişim araçları, anket uygulamaları, reklam hedeflemesi ve bunları birbirine bağlayan Zapier gibi detay servislere ise hiç girmiyorum. Onları da düşünmeye başladığımızda iş artık bambaşka bir boyut alıyor ve doğru CRM çözümü diye debelenirken, kendinizi işte bizim de içinde olduğumuz durumda buluyorsunuz. Bilmem kaç farklı araç, ayda ödenen binlerce liralık faturalar ve sonuçta bir segmente gönderim yapmak için 3 farklı yerden veri çekip, dönüp bunu Excel'de düzenlemeye çalışmak... Kabus gibi...!

Bu sözünü ettiğim uygulamalar ve özellikle CRM denildiğinde bugüne kadar denemediğimiz servis kalmadı desem yeridir. Hatta bana bir marka söyleyin size hemen artısını eksisini söyleyeyim de diyebilirim. Bakın sadece CRM demiyorum, istediğiniz herhangi bir SaaS çözümünü söyleyin, büyük olasılıkla biliyorumdur ve onu alırsanız şunu yapamazsınız, onun şu servisle entegrasyonu yok mertebesinde konuşabilirim. Anlayacağınız oldukça kötü durumdayım... :)

Gözden kaçırdığımız bir veya birkaç nokta, ya da yanlış değerlendirme yapmış olabiliriz. Bu olası eksiğimizi hala bir kenarda tutup göz önüne alıyoruz. O yüzden bu yazdıklarımdan sonra "sana ne lazım anlat çözüm bulalım" muhabbeti yapacak arkadaşlara açık kapı bırakmış olayım.

Yalnız değilim!

Benim ve dolayısıyla Webrazzi'nin içinde bulunduğu bu kaotik durumda içimi rahatlatan bir detay var, o da aslında sadece bizim bu durumda olmadığımız gerçeği. Çünkü etrafımdaki birçok kişiyle konuştuğumda hepsinin benzer dertleri var. Hatta bir arkadaşım kısa süre önce kayışı kopartıp en güzel CRM, Google Drive Sheets dedi. Kendisini tanıyorsunuz o yüzden ismini vermeyeceğim. Oturmuş bir sürü script yazıp kendi ihtiyaçlarına uygun bir hale getirmiş Google Drive'ın tabir-i caizse Excel'ini. Bugünlerde de piyasaya kendi CRM servisini sunmaya hazırlanıyor. O derece yani...

Özetle, ben bu yazıyı neden yazdım biliyor musunuz? Sizin tecrübelerinizi duymak istediğim için...

Hepimiz birbirimizi aydınlatalım

Burada saydığım ya da saymadığım alanlarda ne kullanıyorsunuz? Şirketinizin boyutu önemli değil, sadece ne kullandığınızı merak ediyorum. Mesela Zoho mu, Salesforce mu, Insightly mi, Capsule CRM mi, Türkiye'den bir çözüm mü, Pipedrive mı, Hubspot mu, hangi konuda ne kullanıyorsanız yorumlarda paylaşır mısınız? Mennuniyet seviyeniz ve şirketinizin ne işle uğraştığı da önemli tabi ki...

Bakın abartıyorum HelloBar, Woopra, Zapier, Mailchimp seviyesinde ne kullanıyorsanız yazın lütfen. Sadece CRM gibi de düşünmeyin.

Not: Siz yorumlarınızı yazdıkça biz listeleri oluşturacağız ve belki sonra bunu bir anket ile tüm okuyucularımıza açabiliriz. Ayrıca hep yabancı şirketleri saydın, Türkiye'den şirketleri yazmadın da demesin kimse, arada bir tanesini atlayıp laf yemek istemediğim için o topa çıkmadım.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.