Mobil çok güzel büyüyor da, reklamveren nerede?

Mobil çok güzel büyüyor da, reklamveren nerede?

E-ticaret siteleri diyor ki mobil ticaret oranımız yüzde 20-25'lerde geziyor. Hatta yüzde 50'nin üzerine çıkmış önemli oyuncular var pazarımızda.

Yayıncılar tarafında da durum farklı değil, yüzde 80'lere varan mobil trafiği olan haber ve içerik siteleri var.

Adrazzi'de kısa süre önce çok talep geldiği için sadece mobile reklam verme özelliğini açtık. Çünkü özellikle bankalar bu şekilde reklam vermek istediklerini söylemişlerdi.

Mobil denildiğinde akan sular duruyor, tüm sektörler mobil için yanıp tutuşuyor. Herkes mobilin cazibesine kapılmış durumda.

Google Analytics ekranlarında aydan aya yüzde 20-30 trafik artışlarını görünce mest oluyor siteler. Özellikle yayıncılar tarafında böyle bir illüzyon söz konusu. Herkes trafikleri artıyor diye seviniyor, sonra bakıyorlar aslında artan mobil trafik; yine de seviniyorlar, hatta bununla övünüyorlar. E peki gelirler?

Hadi sizi biraz rüyadan uyandırayım...

Türkiye'de Google ve Facebook harici yerli yayıncılar özelindeki mobil display (banner vs.) reklam pazarı 2015 yılında en fazla 40 milyon TL olacak biliyor musunuz? Yani 15 milyon dolar değil! Anlaşılmamış olabilir. 2015 yılı boyunca Türkiye'den sitelere verilmiş mobil banner reklam rakamı bu söylediğim.

Yani, Hürriyet'inden, Onedio'suna, Webrazzi'sinden, Sosyalmedya.co'suna, Mynet'inden, Milliyet'ine, aklınıza ne geliyorsa mobil banner reklamlarında en fazla 40 milyon TL'lik bir pastadan pay almaya çalışıyorlar.

Eğer Facebook ve Google'ı dahil edersek, bunlarla birlikte mobil display reklam pazarı en fazla 100 milyon TL.

Durum böyle olunca Türkiye'nin en büyük haber siteleri artan trafikleriyle orantılı gelir göremiyorlar, dönüyorlar boş envanterlerini programatik üzerinden kuruşlarla doldurmaya çalışıyorlar. Sonra hep birlikte şikayete başlıyoruz "tıklamaya yönelik habercilik var" diye. Değirmen ve su denklemi...

Bu işte bir sorun var arkadaşlar ve aranızda bu konularda değerli görüşler paylaşabilecek kişiler olduğunu biliyorum. O yüzden, sadece öğrenmek amacıyla soruyorum, herkes mobile bu kadar meraklıysa, nerede bu reklamveren? Eğer pazar bu kadar küçükse, nedir bütün yayıncıların bu kadar mobil merakı?

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.