60 bin dolarlık VR kamerası OZO, Nokia'nın yeni miladı olabilir

60 bin dolarlık VR kamerası OZO, Nokia'nın yeni miladı olabilir

Mobil cihaz biriminin Microsoft'a satışının ardından Nokia, yeniden yapılanarak HERE haritalar servisi, Nokia Networks mobil şebekeler ve Nokia Research Center ile ileri teknolojiler olmak üzere üç farklı alana odaklanan bir şirket haline gelmişti. HERE haritalar servisini geçtiğimiz Ağustos ayında Alman otomotiv üreticilerinden oluşan bir konsorsiyuma 2.8 milyar euro'ya sattığını duyuran Nokia, yeniden doğuşunun ileri teknolojiler birimiyle olacağının da işaretini vermişti. "İleri teknolojiler"den ilkinin sanal gerçeklik (VR) olacağı ise geçtiğimiz Temmuz ayında tanıtılan iddialı VR kamerası OZO ile netliğe kavuşmuştu.

Bugüne kadar üretilen en gelişmiş VR kamerası olma özelliğindeki OZO ile ilgili yeni detayları 30 Kasım tarihinde düzenlediği bir etkinlikle duyuran Nokia, OZO'yu 2016'nın ilk yarısında 60 bin dolardan satışa sunacağını açıkladı. Profesyonel VR kameraları tahmin edebileceğiniz gibi onlarca seçenek arasından fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz bir kategori henüz değil ancak Nokia'nın bu alanda rakip olduğu ilk oyuncu GoPro'nun iddialı VR kamerası Odyssey'nin fiyatı "yalnızca" 15 bin dolar. Bu ciddi fark halihazırda kamera ve lensler konusunda uzman Nokia'nın OZO'sunun teknik açıdan GoPro'nun epey ilerisinde olmasından kaynaklanıyor.

OZO, GoPro'dan farklı olarak 360 derece video çekimini gerçek zamanlı yapabilen bir kamera olma özelliğinde. Son kullanıcıdan çok film ve belgesel yönetmenleri, canlı yayın yapımcıları gibi VR deneyimini eğlence sektörüne getirmekle ilgilenen profesyonelleri hedefliyor. OZO, bugüne kadar 360 derece çekimlerinde, kayıtları görmek için 360 derece videoların bir araya getirilmesini beklemek zorunda olan bu profesyonellerin, bir monitörden ya da bir VR başlığı giyerek çekimlerini gerçek zamanlı olarak görmelerini ve duymalarını sağlıyor. OZO, Oculus Rift, Samsung Gear VR ve HTC Vive gibi sanal gerçeklik başlıklarıyla uyumlu.

Nokia bu ileri kamerayı endüstri için olabildiğince erişilebilir hale getirmek istiyor. Bunun için kiralama seçeneğiyle sunulacak olan OZO için Nokia, National Geographic gibi yapımcılarla görüştüğünü söylüyor.  OZO, Nokia'nın sanal gerçeklik kameraları için bir başlangıç niteliğinde ve Nokia, yeni yeni oluşmakta olan bu endüstride, bir zamanlar telefonlarda sağladığı başarıyı tekrar edebilir gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.