Yeniden yapılanan Nokia, önceliği bağlantılı araba girişimlerine veriyor

Yeniden yapılanan Nokia, önceliği bağlantılı araba girişimlerine veriyor

nokia yeni logoGeçtiğimiz günlerde mobil cihazlar biriminin Microsoft'a satışı resmen tamamlanan Nokia, bugün Connected Car girişimlerine 100 milyon dolarlık bir fon ayırdığını duyurdu. Nokia'nın girişim sermayesi kanalı Nokia Growth Partners (NGP) tarafından yönetilecek fonun bağlantılı ve akıllı araçlar dünyası için önemli olacak inovasyonlar geliştiren şirketleri tespit etmek ve yatırım yapmak için kullanılacağı belirtiliyor.

Proje, Nokia'nın Microsoft'a devredilmeyen üç biriminden biri olan ve halihazırda otomotiv endüstrisinde, lokasyon ve haritalama servisleri sağlayan şirketi HERE ile işbirliği halinde yürütülecek. HERE CEO'su Michael Halbherr yapılan açıklamada, kesin lokasyon bilgileri ve sensör verilerinin sürücülere yardımcı olacak yeni ürünlerinde gelişimdeki öneminin altını çiziyor.

Nokia'nın Connected Car fonu, NPG'nin Amerika, Hindistan, Çin ve Avrupa'daki küresel operasyonlarını kapsayacak. NGP bugün toplamda 700 milyon dolarlık bir fon yönetiyor ve daha önce Rocker Fuel, Heptagon ve UCweb gibi girişimleri desteklemişti.

Telefon işinin Microsoft'a satışının ardından Nokia, bir tür yeniden yapılanma sürecinden geçiyor. Geçtiğimiz hafta Rajeev Suri'yi yeni CEO'su olarak atayan Nokia'nın Türkiye Genel Müdürlüğü görevine de Sertaç Şener getirilmişti. Şirketin Connecting People olan meşhur sloganı ise Technologies for Connected World yani daha bağlantılı bir dünya için teknolojiler olarak değişti. Görünen o ki Nokia ilk sırayı bağlantılı arabalara vermiş.

Nokia'nın HERE ile işbirliği içinde yeni otomotiv teknolojilerine yatırım yapacağı haberi de şirketin Apple ve Google'a karşı rekabet edebilecek güçlü bir iş modelinin peşinde olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Nokia'nın, HERE  dışında Microsoft'a devredilmeyen diğer iki birimi ise, Nokia'nın en fazla gelir sağlayan şirketi, Nokia Siemens Networks (şirketin bugün tek sahibi Nokia) ve Nokia Research Center ya da bilinen adıyla Advanced Technologies.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.