Düşük fiyatlı halka arz stratejisi Square ve Tinder'a yaradı

Düşük fiyatlı halka arz stratejisi Square ve Tinder'a yaradı

Silikon Vadisi ve Wall Street'in gündeminde bu hafta halka arz operasyonlarını gerçekleştiren Jack Dorsey'nin mobil ödeme şirketi Square ve Tinder'ın sahibi Match Group vardı. Borsada ilk gününün geride bırakan her iki şirketin başarılı birer halka arz operasyonu gerçekleştirdiği söylenebilir. Ancak ilginç olan her ikisinin de bu başarıyı, gelecek vaat eden şirketler olarak görülmelerinden ziyade, öncelikle düşük fiyatlı halka arz stratejisine borçlu olması.

Yüzde 45 artış mı, yüzde 15 düşüş mü?

Dün yani 19 Kasım tarihinde halka açılan Square, hatırlayacağınız gibi operasyondan hemen önce, 11-13 dolar aralığında belirlediği başlangıç fiyatını 9 dolara çekmişti. Tartışmalı bir karar olsa da bu Square'in borsada işlem görmeye başlamasıyla birlikte tırmanışa geçmesini sağladı. Gün içinde hisse fiyatı yüzde 65'e kadar yükselen Square, günü 13.07 dolardan kapattı. Bu, başlangıç fiyatında göre yaklaşık yüzde 45'lik bir artış anlamına geliyor. Peki bu bir başarı mı?

Akla gelen ilk soru, Square'in özel değerlemesi ve piyasa değeri arasındaki uçurumla ilgili. Zira son yatırım turunda 6 milyar dolar değerlemeyle 150 milyon dolar yatırım alan Square'in aynı değerlemeye borsada ulaşması için hisse başına yaklaşık 15.5 dolardan işlem görmesi gerekiyordu. Bu açıdan bakınca Square'in hisse başına yüzde 15 oranında bir düşüşle borsaya açıldığı bile söylenebilir.

Halka arzından 400 milyon dolar sermaye artışı sağlayacağı tahmin edilen Square, operasyondan 243 milyon dolar kazandı.

Google benzeri bir "hata"

playboyTinder ile birlikte Match.com, OKCupid gibi diğer arkadaşlık sitelerinin sahibi olan Match Group ise 18 Kasım'da halka açıldı. Açılış fiyatını 12 dolar olarak belirleyen Match Group, günü yüzde 23 yükselişle 14.7 dolardan kapattı. Operasyonla 400 milyon dolar sermaye artışı sağlayan Match Group'un piyasa değeri de 3.4 milyar dolar oldu.

Match Group'un halka arzıyla ilgili garip bir durumsa, şirketlerin sessiz geçirmesi beklenen halka arz başvurusu ve operasyonu arası dönemde Tinder CEO'su Sean Rad'in Evening Standard'a özel hayatıyla ilgili verdiği röportajla yaşandı. Röportajda Tinder'a bağımlı olduğunu ve her hafta yeni bir kıza aşık olduğunu söyleyen Rad, bugüne kadar kaç kişiyle yattığı gibi konulara da değinmişti.

Match Group'u halka arz öncesi zor duruma sokan bu röportajın ardından, Grup Rad'in şirketi temsil etmediği ve paylaştığı rakamların Tinder'ın gerçek performansını yansıtmadığı yönünde bir açıklama yaptı. Akıllara Google'ın halka arzı öncesinde Larry Page ve Sergey Brin'in Playboy dergisine verdiği röportajı getiren bu durum, Match Group'un da piyasadaki ilk gününü etkilemedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.