20 girişimin yarıştığı BIG BANG 2015'in birincisi Vivosens 260 bin TL kazandı

Türkiye'de en önemli girişimcilik yarışmalarından birini yürüten İTÜ Çekirdek, 20 girişimcinin sunum yaptığı BIG BANG 2015’i tamamladı ve birinci seçilen Vivosens 260 bin TL'lik ödülün sahibi oldu.
20 girişimin yarıştığı BIG BANG 2015'in birincisi Vivosens 260 bin TL kazandı

Türkiye'de en önemli girişimcilik yarışmalarından birini yürüten İTÜ Çekirdek, 20 girişimcinin sunum yaptığı BIG BANG 2015’i tamamladı ve birinci seçilen Vivosens 260 bin TL'lik ödülün sahibi oldu.

İTÜ Çekirdek ekibinden aldığımız bilgiye göre bu sene 3.900 başvuru alınmış ve yarı finalist 68 gruptan finale kalan 20 girişim (tamamını aşağıda bulabilirsiniz) final gününde sunumlarını yapmış. Her yerde güvenilir medikal testler yapmayı mümkün kılan taşınabilir ölçüm cihazı geliştiren Vivosens adlı girişim de bu yılın kazananı olmuş.

Toplam 1,2 milyon TL nakit ödül, 1,5 milyon TL bulut bilişim desteği

Kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe kadar geniş bir yelpazeden girişimlerin katıldığı BIG BANG 2015, önemli girişimleri sahneye çıkarmanın yanında sunduğu ödüllerle de dikkat çekiyor. İTÜ Çekirdek, destekçilerinin katkılarıyla girişimcileri toplamda 1.2 milyon TL’lik ödül ve 1.5 milyon TL değerinde bulut bilişim altyapısıyla ödüllendiriyor.

Final günü sonunda 260 bin TL'lik ne yüksek ödülü toplayan Vivosens’i, 130 bin TL değerindeki ödül ile ileri teknolojili yöntemlerle tarım endüstrisi için tohum üreten TRD Biotek ekibi izledi. Pil sorununu çözen, yüksek kapasiteli yeniden şarj edilebilir batarya geliştiren Enwair ekibi ve yol bilgilerini toplayarak sürücüler ve kendi kendine seyredebilen araçlar için analizler yapan IUGO ekibi ise 100'er bin TL’lik ödül kazandı. Bulut ödülleri ise Vivosens, IUGO, Marvin ve Pao ekipleri arasında paylaşıldı.

Önemli paydaşlardan nakit ödül desteği gelirken, İTÜ ARI Teknokent 200 bin TL’lik nakit ödülün yanısıra 5 grup için kapalı ofis, yarı finale kadar gelen 68 grup için de açık ofis imkânı sunduğunu açıkladı.

500 Startups'tan Pandora'ya yatırım

500 Startups'ın Türkiye fonu 500 İstanbul'un Pandora’ya yapmaya karar verdiğini açıklaması da yarışmanın sürprizlerinden bir oldu. Yatırım anlaşmasını Aralık 2015 itibariyle tamamlamayı planlayan 500 Startups, Webrazzi Arena'da da yatırım yapacağı girişimleri açıklamış ve 2016’ya kadar Türkiye’de 12 girişime yatırım yapmayı planladığını paylaşmıştı.

big-bang-2015

Ülkemizde bu gibi yarışmaların giderek daha ciddi girişimlerle karşımıza çıkması sevindirici ve yapılan desteklerin giderek artması da girişimlerin başarılı olasılığını önemli ölçüde artırıyor. Aşağıda BIG BANG 2015'te sunum yapan girişimleri bulabilirsiniz.

BIG BANG 2015 Finalisti 20 Girişim

1. ENİGMA

Enigma, optik biyoteknoloji ile sağlık odaklı giyilebilir cihazlar üretiyor. Enigma geliştirdiği optik teknoloji sayesinde sağlık durumunun en önemli gösterge değeri olan kan ölçümünü, kulaktaki kılcal damarlardan yansıyan ışığı analiz ederek gerçekleştirmektedir. Pek çok sağlık verisini yüksek çözünürlükte ölçebilen ve kulak içerisine yerleştirilen bir kulaklık ile harekete geçmenizi sağlayan yepyeni bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır.

Dermal kılcalları multispektral görüntüleme ile lokalize edecek, ağrı hissi yaratmayacak şekilde lazer ile görüntüleyecek olması sebebiyle yüksek doğrulukla kandaki analitlerin doğrudan tayinini mümkün kılacak bir teknoloji geliştirmektedir.

2. Halber Mekatronik

Günümüzde otobüs ve kamyonların egzoz sisteminde NOx emisyonunu azaltmak için üre su çözeltisi kullanılmaktadır ve Euro 6 emisyon regülasyonu ile birlikte araçta kullanılan ürenin kalitesinin anlık olarak ölçülmesi zorunlu tutulmaktadır.

Halber Mekatronik, regülasyon ile gelen ihtiyaç için üre kalite sensörü geliştirilmektedir. Üre kalitesini ve seviyesini ölçen ve ölçtüğü parametreleri aracın elektronik kontrol ünitesine gönderen bir sensör ile sıvı içerisinde ultrasonik sinyaller göndererek ve alarak,  su içerisinde yayılma karakteristiğine göre sıvı kalitesini ve seviyesini ölçmektedir.

Üre kalitesini sıvıya dalmış olarak ölçülmesi ile tank sızıntı problemlerinin de önüne geçilmesi ve araç üreticisi için servis problemlerinin azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca klasik şamandıra ile seviye ölçümü yerine temassız ultrasonik yöntemle seviye ölçülmesi planlanmaktadır. Bu iki fayda ile ürün rakiplerden ayrılmaktadır.

3. ACL Teslim:

E-ticaret sitelerine ve diğer kurumsal / bireysel kullanıcılara uygun ve esnek hızlı teslimat avantajlı, talep bazlı online kurye pazaryeri hizmeti sunuyor.

ACLteslim gönderi talepleri ve taşıma kapasitelerini en verimli şekilde bir araya getirirerek, toplu hacmin getirdiği fiyat avantajı sunmaktadır. Bu sayede müşterilerinin istedikleri zamanda uygun fiyata aynı gün teslimat hizmeti almalarını sağlamaktadır.

Kullanıcılar mobil ve entegre web teknolojileri sayesinde anlık ve düzenli gönderileri için kurye çağırabilir, rezervasyon yapabilir ve gönderilerini canlı olarak harita ve bildirimler aracılığıyla takip edebilirler.

4. MAXWELL:

Zorlu koşullarda görev yapabilen, dikey kalkış ve iniş kabiliyetine sahip, yüksek performanslı ve özgün insansız hava aracı geliştiriyor

Mini sınıfı insansız  hava araçlarının  %95’i sıvı  temasının,  soğuk  havanın  ve tozun  olduğu  zorlu  hava  koşullarında  etkin görev  yapamamaktadır.  Maxwell  Innovations  tarafından geliştirilen  MX8  sistemi  özgün  tasarımı  ve  alt  sistemleri  ile tozlu ortamlarda, yağmurda ve -30 dereceye varan soğukta bile etkin şekilde görev yapabilmekte; bu özellikleriyle segmentinde dünyanın ilk 5 sisteminden biri haline gelmektedir.

Taşınabilir ve modüler olarak tasarlanan sistem saniyeler içerisinde uçuşa hazır  hale  elebilmektedir.  Haritalama, yapı  inceleme,  hassas  tarım  uygulamaları, gaz  kaçakları  tespiti, arama-kurtarma, güvenlik ve askeri görevlerde etkin olarak kullanılabilmektedir.

5. GeenOS:

Geen içeren hücreler ile birlikte GeenEX kiti ve sentetik DNA satışı yapıyor. GeenOS (Geen Operating System), hücreler için yeni nesil bir işletim sistemi olarak, günümüzde gen eklemek, gen çıkarmak ve sentetik hücresel ürünleri üretmek gibi

genetik mühendisliği uygulamalarını çok sayıda sarf malzemesi, karmaşık ve çok pahalı cihazlar ve yüksek miktarda iş gücü gerektirmeden gerçekleştirmektedir.

GeenOS içeren hücreler satın alındıktan sonra bu hücrelerle birlikte kullanağınız GeenEX kiti ile istediğiniz geni ekleyip, çıkarabilir ayrıca istediğiniz anda hücreyi ürün üretimine programlayabilirsiniz.

6. Ustamdan

Anadolu’da kaybolmaya yüz tutmuş, yüzyıllardır süregelen zanaatları canlandırmak ve devamlılığını sağlamak amacı ile bir platform oluşturuyor. Ustamdan ile yerel el emeği ürünlerin satışlarının yanı sıra, ustaların ve zanaatların hikayeleri anlatılmakta, geleneksel teknoloji ile buluşturulmakta, yereldeki ustaların online platformda müşteriler ile buluşması sağlanmaktadır.

Bunun yanı sıra ustalar için hazırlanan mobil uygulama ile ustaların bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilen, tedarik sistemini güçlendiren uygulama üzerine çalışılmaktadır.Hikayeli ürün konsepti ile klasik e-ticaret sitesi anlayışından uzaklaşmakta, ürünlerin değeri, ustaların hayatları ve Anadolu’dan gezi notları ile tanıtıcı bir rol oynamaktadır. Böylece e- ticaret altyapısı, müşteriler ile kurulan bağ sağlamlaştırılmakta, pazardaki rakip eticaret firmalarından sıyrılmaktadır.

7. ENWAIR

Elektrikli araçlar için yüksek elektrot kapasitesine sahip, silisyum aktif malzemeli, kompozit elektrot yapılı lityum iyon bataryaları üretiyor.

EV’lerde kullanılan lityum-iyon bataryaların yeterli elektrokimyasal performansı sergileyememeleri ve bu sebeple Wh başına üretim maliyetlerinin yüksek olması yaygın olarak kullanımlarının önüne geçen en büyük etkendir. Bu sebeple proje kapsamında elektrikli araçlar için yüksek kapasiteye sahip silisyum bazlı anotların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Geliştirilen seri üretime uygun, 4 kat daha yüksek anot kapasitesi sergileyen silisyum bazlı anota sahip bataryalar kullanarak EV’lerin 1000 km menzilin üzerine ulaşması hedeflenmektedir. Ayrıca kullanılacak polimerin iletkenlik özelliğinin yüksek olması bataryanın yarım saatten kısa bir sürede şarj olabilmesine imkan tanımaktadır.

Projede ön prototip (düğme hücre) üretilmiş olup şuan ki aşamada EV’ler için gerekli olan cep hücrelerin (nihai prototip) üretilip test edilmesi üzerine çalışılmaktadır.

8. AR Pandora

Pandora her türlü inşaat projesinin sunum ve pazarlaması için kullanılabilecek bir artırılmış gerçeklik uygulaması hazırlıyor. Pandora, artırılmış  sanal gerçeklik teknolojisini kullanan, mimarlık ve içmimarlık projelerinde 3 boyutlu modellerin sunumda kullanılmasını sağlayan bir mobil uygulama platformudur.

Pandora, şu ana kadar çeşitli mimarlık ve inşaat firmaları için yüksek görüntü kalitesi ve etkili performansıyla dikkat çeken etkili bir mobil çözüm sunmaktadır.

Mimarlık ve içmimarlık firmalarının 3 boyutlu mimari modellerini ve oluşturdukları mekânları fiziksel gerçeklik üzerinde sunabilmektedir. Sektör için özelleştirilmiş mobil uygulamada; iç ve dış mekân sunumları, kat planları, gece gündüz ışıklandırmaları sunabilme özelliklerinin yanı sıra, geleneksel sunum metotları olan imaj ve videoların da görüntülenebilmesini sağlamaktadır.

Geliştirdiği bulut-temelli online otomasyon sayesinde, 3D sunum yapma ihtiyacı olan çeşitli sektörler için de, 3 boyutlu materyallerini 24 saatten kısa bir zamanda hazır hale getirerek artırılmış gerçeklik teknolojisiyle sunabilmelerine olanak tanımaktadır.

9. Synesis Marine

Ponton tipi polietilenden mamül yüzer taşıt tasarlıyor ve geliştiriyor.

Günümüzde Amerika’da 18, Avrupa’da  89,  Türkiye’de  ise 2.300  kişiye  bir  tekne  düşmektedir. Yüksek fiyatlar, yıllık masraflar ve kullanım soruları gibi nedenler de tekne sahibi olmayı güçleştirmektedir.

Türkiye’nin tekne üretim siparişinde dünya üçüncüsü olduğu göz önünde bulundurulduğunda, mevcut pantoon teknelerin fiyatının, imalat süresinin, bakım gerekliliğinin azaltılması ve  kullanım ömrünün   uzatılması oldukça büyük önem arz etmektedir.

Bluegreenpantoon işte tam bu noktada, tüm bu  avantajlı özellikleri içeren polietilen bir malzeme ile tekne üretimini hedeflemektedir.

Proje, çıktı olarak; düşük bütçeli, bakım-onarım gerektirmeyen, darbe direnci yüksek, römorkla taşınıp denize kolayca indirilebilen, konforlu, kolay kullanımlı, imalat süresi kısa ve çevre dostu bir tekne sunmaktadır.

10. IPTV

İnternet televizyonculuğunun ve yayıncılığının ucuz, kolay, hızlı ve interaktif versiyonları üzerinde çalışıyor

IPTV ve ICMs,  birbiri ile doğrudan iletişim kuramayan yayıncıları ve internet kullanıcılarını, birbirlerine çok hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaştırmaktadır. Cloud içerisinde kendi online rejisini oluşturup, internetin olduğu her ortamdan yönetilmesini sağlamaktadır ve aynı anda canlı yayına birden fazla editör alabilmektedir.

IPTV ile reklam, analiz, rayting düzenlemelerinin yapılabildiği, içeriklerin alınıp, satılabildiği kendi kurumsal sistemi içinde yayıncı sistemlerini de kullanarak, global bir yayıncı haline gelinebildiği ve interaktif media  cloud sisteminin alt yapısınının kullanılabildiği bir platform sağlanmaktadır.

11. IUGO

Araç ve yoldaki verileri işleyerek kullanıcılara daha akıllı, tasarruflu ve güvenli sürüş deneyimi sunuyor.

Altyapıdan ve araçtan gelen verilerin buluta aktarılması ile sürücü davranışlarının incelenmesi ve tüm bu verilerin kullanılmasıyla da sürücü alışkanlıklarının ve gidilecek rotanın öğrenilmesi sağlanmaktadır. Öğrenen algoritmalar sayesinde hem sürüş sırasında  sürücüye  anlık  gelişmiş  destek  ve  tavsiyelerin  verilmesi,  hem  de  sürüş  sonrası  detaylı  raporlarının çıkarılması üzerinde çalışmaktadır.

12. TRD BİOTEK

Sarımsak tarımının ticari olarak yapıldığı alanlarda, tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, doku kültürü teknikleri kullanılarak ucuz ve patojenden ari sentetik tohumluk üretiyor

Anadolu mutfağında da önemli bir yere sahip olan sarımsağın tohumluk maliyeti ve patojenleri ile etkin mücadelede yaşanan sorunlardan dolayı üretimde zaman zaman önemli problemler yaşanmaktadır.  Dünyada ise bu durumun çözümü için sertifikalı tohumluk üretimi giderek yaygınlaşmaktadır.

Projenin ana hedefi, ucuz ve patojen yönünden problemsiz sarımsak üretim materyali elde etmektir. Hedeflenen sentetik tohum üretimi ile  patojen  yönünden problemsiz ve tohumluk ihtiyacını karşılayan boyutta klonal sarımsak üretimi amaçlanmaktadır. Böylece sarımsak  üreticisinin  geçim  kaynağının  iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

AR-GE boyutu tamamlandıktan  2  sene  sonra Türkiye'de  ihtiyaç  duyulan yıllık 7500  ton  sarımsak  tohumluğunun yaklaşık %5’i olan 375 ton tohumluk satılması hedeflenmektedir.

13. CYTOKEY

Kromozom harvest ve yayması için otomatik bir cihaz geliştiriyor.Günümüzde kanser, kısırlık  ve  down  sendromu  gibi  birçok hastalığın  tanısı için kullanılan kromozom analizi yöntemi ile sağlıklı sonuçlar elde edilmesi laboratuvar aşamalarının başarı ile gerçekleştirilmesine bağlıdır. Oldukça zahmetli olan ve dış ortamdan kolayca etkilenebilen  örnekler ancak çeşitli laboratuvar muamele aşamalarından sonra yoruma  hazır  hale  getirilmektedir.

Yetişen  eğitimli  personel  ihtiyacının  fazla  olması,  laboratuvar  aşamalarının dış ortamdan  etkilenmesi yüzünden analizin başarısız olması, hastadan tekrar örnek alınması ve bu durumlara bağlı olarak maliyetin yükselmesi mevcut tekniğin dezavantajları olarak sıralanmaktadır.

Bütün bu sebepler göz önünde bulundurularak geliştirilen cihaz ile birden fazla hastaya ait örneği tek personel ile kısa sürede, yüksek verimlilik ve kalitede  otomatize edilebilmektedir. Böylece, raporlama aşamasına kadar gerekli  olan  laboratuvar aşamaları tek bir cihaz ile gerçekleştirilebilmekte  ve  örnekleri  yorumlama  aşamasına  hazır hale getirilebilmektedir.

14. Pass Kontrol

Yurtdışı uçak yolcularına ait uçuş dokümanlarının uygunluk, geçerlilik ve gerçeklik kontrollerinin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlayan “yazılım + donanım” çözümü geliştiriyor

Uçağa binişin hemen öncesinde yapılan “yolcu dokümanları kontrolü” işlemleri, yeterli teknoloji kullanılmadan yapılmakta ve bu durum da  insan kaynaklı hatalara ve kötü niyetli işlemlere zemin hazırlamaktadır.

Geliştirilen ürün, yolcuya ait evrakların; orijinallik, uygun geçerlilik süresi içerisinde olması uluslararası kabul görmüş şekil şartlarına haizlik, Machine Readable Zone ve chip bilgileri arasında tutarlılık, gidilecek olan ülkeye giriş için gerekli olan şartlara

sahiplik gibi denetimleri saniyeler içinde yaparak kayıt altına almasını sağlamaktadır. Bu çözümle, müşteri memnuniyetinde artış sağlanması, personel açısından kaybedilen zamanın azalması ve uçak gecikmelerinin önlenmesi hedeflenmektedir.

15. PAÓ

Kullanıcılarının günlük alışkanlıklarını ölçerek hayat kalitesini arttırmayı amaçlayan giyilebilir teknolojiye sahip ürünler geliştiriyor.

PAÓ, kullanıcısın günlük alışkanlık ve yetkinliklerini başta duruş olmak üzere çeşitli aktiviteler bazında ölçerek kendisi hakkındaki farkındalığını, beden hakimiyetini ve en önemlisi hayat kalitesini arttırmasına yardım etmeyi amaçlayan bir giyilebilir elektronik cihazdır.

Karmaşık sayısal datalar ile kullanıcısının kafasını karıştıran mevcut giyilebilir cihazların aksine kullanıcıya özel, net, anlaşılabilir hedefler ortaya koyup yönlendirme yapacak şekilde tasarlanmıştır. 1. jenerasyon giyilebilir elektronik rakiplerinden farklı olarak insansız hava aracı endüstrilerinde kullanılan hassasiyette MEMS sensörler (accelerometer, gyroscope, magnetometer) kullanarak kullanıcının duruş ve hareketini hassas şekilde ölçebilmektedir.

Anlamlı kullanım senaryoları ve davranış psikolojisi mekanikleri ile kullanıcıların kendi gerçekleri ve ihtiyaçları ile örtüşen anlamlı sonuçlar sağlayarak, kısa ve uzun vadeli gerçek hedefler üzerine çalışmasını sağlamaktadır. Uyarı ve hedefler kullanıcının durum ve arzusuna göre anlık olarak güncellenebilmektedir.

16. Vivosens

Taşınabilir bir ölçüm cihazı ve hastalıklar için özelleştirilmiş kitlerden oluşan bir biyosensör platformu geliştiriyor.

Vivosens Biyosensör, hastalık tanısını dünyanın her yerinde kolay, ucuz ve taşınabilir bir şekilde, laboratuvara ihtiyaç duymadan gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.

Ürün; bir ölçüm cihazı, cihaza yerleştiren ve tanıyı gerçekleştiren hastalığa özel stripler ve yazılımdan oluşmaktadır. Taşınabilir bir ölçüm cihazı ve hastalıklar için özelleştirilmiş kitlerden oluşmaktadır. İlk kit E.coli bakterisi üzerine özelleşmiş bir sensördür.Proje kapsamında, ölçüm cihazı bir IoT gatewayidir ve yaptığı ölçümü web ortamına entegre etmektedir. Bu sayede tanı işlemini laboratuvardan bağımsız olarak gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Normalde 24 saat süren bir tanı sürecini, eletrokimyasal metotlarla 15 dakikanın altında gerçekleştirebilen biyosensör platformu, yüzeyi hastalıklar için spesifik olarak modifiye edilmiş elektrotlarla gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte yapılan ölçümün bir damla kanla yapılması aslında parmaktan alınan ve acı vermeyen bir işlemle gerçekleştirilmesi sağlıkta tanıyı daha ulaşılabilir ve kolay bir hale getirmektedir.

Dezavantajlı bölgelerde, doktor yanında, hatta hastanın kendi evinde dakikalar içinde sonuç alınabilecek bu platform sayesinde tanı işlemi çok daha hızla sonuca ulaşabilmektedir.

17. MARVIN

Yazılım ve donanımdan oluşan bir akıllı sürüş değerlendirme sistemi geliştiriyor ve kaza analizi yapabiliyor. MARVIN ekibi geliştirdiği bir donanım ve mobil uygulama aracılığıyla entegre bir akıllı sürüş değerlendirme çözümü sunmayı hedeflemektedir.

Araca takılan kredi kartı büyüklüğündeki cihaz üzerinde bulunan sensörler, sürücünün hareketlerini algılamakta ve sürüş alışkanlıklarını temel alan periyodik puanlama ve geri bildirim sağlamaktadır. Bir kaza durumunda ise kazanın nerede, ne zaman ve nasıl gerçekleştiğini analiz etmekte, aracın hangi bölgeden nasıl bir darbe aldığını tespit ederek gerçek zamanlı olarak raporlamaktadır. Son kullanıcılar ise web ve mobil uygulamalar üzerinden sürücünün güvenlik performansını inceleyebilmekte, yaptığı sürüşlerin kayıtlarına erişip, canlı olarak takip edebilmektedir.

Ayrıca, kazayı en kısa sürede ilgili yerlere ileterek acil yardımın ulaşmasını dan kolaylaştırmaktadır.

18. GreenCoat

Dikey bahçe ve yeşil çatılar için kullanılabilecek, çevre dostu ve sürdürülebilir bitkilenebilme yeteneğine sahip yalıtımlı bir prekast blok geliştiriyor

GreenCoat, ponza taşının fiziksel ve kimyasal özelliklerinden yararlanan ve var olan kullanım alanlarından yola çıkarak yeni bir kullanım alanı yaratan (dikey bahçe, yeşil çatı); ekolojik, çevre dostu ve sürdürülebilir bitkilenebilme yeteneğine sahip yalıtımlı bir prekast bloktur.

İç ve dış mekânda, yatay ve dikey yüzeyde topraksız, minimum su ve bakım ile düşük maliyetli yeşil alanlar oluşturmak; aynı malzeme ile yapıda ısı, nem ve ses yalıtımı sağlamak müşteriye sunulan temel değerlerdir.

GreenCoat, kent içinde biyoçeşitliliği sağlarnmasında, hava kirliliğini azaltılmasında, karbon döngüsüne yardımcı olmaktadır. Yapıda cepheyi korumakta, iç mekânda havayı temizlemektedir. Kullanıcılarına enerji tasarrufu ve maddi kazanç sağlamakta, ses kirliliğini önlemektedir. Bunun yanında ürün estetik görünüşüyle de yapı değerini artırmaktadır.

19. UNIBBLE

Uzmanlarının özenle seçtiği tamamen doğal, lezzetli ve yenilikçi atıştırmalıkları, online üyelik sistemiyle, düzenli olarak müşterilerin istediği adrese gönderen bir  gıda teknolojisi geliştiriyor

Gıda kategorisinde iş yapılış şeklini değiştirmeyi amaçlayan Unibble, Türkiye’de ilk defa, hedeflediği ürün gruplarında muadillerinden besin değerleri; mineral, vitamin içeriğince yüksek ve sindirimi kolay ürünler sunmayı, yenilikçi, biyoyararlılığı yüksek fonksiyonel gıdalar geliştirmeyi hedeflemektedir.

Direkt tüketiciye giden modeliyle, ilk andan itibaren teknolojiyi kullanarak üye olan tüketicilerin tat profilleri,  diyet ihtiyaçları, alerji bilgisi,  ürün tercihleri ve kullandıkları ürünlere olan yorumlarının alınmasını kapsayan akıllı bir algoritma geliştirmektedir. Bu algoritma ile toplanan büyük datanın yorumlanması ve elde edilen içgörülerin; yeni ürün geliştirmeye yönelik direkt geribildirim, kişiye özel öneri ve kişiselleştirilmiş benzersiz bir müşteri deneyimi sunma amaçlı kullanılması sağlanmaktadır.

20. REPG

Havanın bağıl nem oranının %100 değerinin altında olmasından faydalanılarak elektriğe dayalı güç sağlayan bir elektrik jeneratörü üretiyor

Basınçlı ıslak buharın tasarımı olan buhar-hava yükseltici ile kütlesel debisinin 100 katı havayı hızlandırılması prensibine dayanarak; konut, sanayi ve elektrikli araçların enerji ihtiyacının karşılanması planlanmaktadır.

Hızlandırılan  hava,   elektrik makinası statorunun içindeki manyetik yataklı ve dış çapı iki kutuplu sabit mıknatıs olan yüksek hızlı türbini döndürerek, manyetik alan değişimi ile stator üzerinden elektrik üretilmektedir. Kullanılacak türbinin yüksek devirde soğuk hava hızı ile düşük basınçta çalışıyor olması sayesinde küçük boyutlu, ucuz  ve  hafif  bir  elektrik  üreticisi tasarımı yapılmaktadır.

Su kaynağı bulunmayan araç uygulamaları için, sıvı desiccant ile havadan suyun yoğuşturulması ve ozmos prensibi ile basınçlandırılıp kullanılması hedeflenmektedir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.