İnternetten eğitim alanında önde gelen girişimlerden biri olan Udacity.com, aldığı yeni yatırım turuyla milyar dolarlık girişimler kulübüne adım attı.
Yeni yatırım turunda 105 milyon dolarlık bir imza attığı belirtilen Udacity'nin değerlemesi 1,1 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Daha önce Google'da sürücüsüz araçlar ve Google X projesiyle ilgilenen Sebastian Thrun'un kurucu ortaklarından olduğu Udacity, bu yatırımı tamamen büyüme odaklı kullanacak.
Hali hazırda Udacity'nin yatırımcılarından biri olan uluslararası bir medya şirketi Bertelsmann, yeni yatırım turuna da liderlik etmiş. Andreessen Horowitz gibi eski yatırımcıların yanısıra Baillie Gifford, Emerson Collective ve Google Ventures da Udacity'nin yeni yatırımcıları olarak bu yatırım turuna katılmış.
Nanodegree programları
Toplamda 163 milyon dolar yatırım toplayan Udacity, 2012 yılında özel üniversite eğitimlerini internete taşımak istemiş ancak işbirlikleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bunun üzerine kendi yolunu çizmek isteyen girişim, 'nanodegree' adıyla anılan kurslarla dikkat çekmeye başlamıştı.
Thrun, klasik ünivesite programlarında bitirme oranı yüzde 2 iken, 'nanodegree' programlarında bitirme oranının yüzde 90' olduğunu ekleyerek ne kadar etkili bir formül bulduklarını da doğruluyor.
Geçtiğimiz günlerde Google ile ortaklaşa başlatılan Tech Entrepreneur Nanodegree eğitim programı da bunun iyi örneklerinden biriydi ve Google'ın yanısırsa Facebook, Cisco gibi teknoloji şirketleri de Udacity ile beraber çalışarak benzer çalışmalar yapmaktan geri durmuyor.
Udacity'nin şu anda 11 bin para ödeyen kullanıcıya/öğrenciye sahip olması az görünebilir ama aydan aya yaklaşık yüzde 30 büyüme oranı önemli bir detay ve resmi olmayan bilgilere göre yıllık gelir beklentisi 24 milyon dolar civarında.
İnternetten eğitim pazarının büyüklüğü cezbedici
Udacity'nin küresel büyüme hedeflerinden de bu noktada bahsetmek lazım. Daha önce Google ile birlikte Hindistan pazarına dönük bir adım atmıştı. Zira pazar büyüklüğü ile çok önemli yatırımlar çeken Hindistan, internetten eğitim konusunda da adından söz ettiriyor. Hindistan'da internetten eğitim pazarının 3 milyar dolarlık bir pazar olduğu ifade ediliyor.
Global Industry Analysts raporuna göre internetten eğitim satışları bu yıl 2017 milyar dolara ulaşacak ki bu sene Linkedin'in Lynda'yı 1,5 milyar dolara satın alması, Udemy'nin Haziran ayındaki 65 milyon dolarlık yatırımı, geçtimiz günlerde Schoology.com'un 32 milyon dolarlık yatırımı bu pazarın büyüklüğü konusunda fikir veriyordu.
Türkiye'de maalesef bu alanda büyüyen bir girişim olmadı ancak Udacity'nin Ortadoğu'daki potansiyele de talip olduğunu biliyoruz. Mekanist.net'in kurucu ortaklarından ve eski CEO'su Alper Tekin'in Udacity EMEA Bölge Yöneticisi olması da Udacity'nin Türkiye pazarında aktif olabileceğini düşündürüyor.
Bakalım önümüzdeki dönemde bu pazardaki gelişmeler Türkiye için neler getirecek...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap