İnternet kullanıcıları günde 1.8 milyardan fazla fotoğraf paylaşıyorlar ve bu fotoğrafların yarısından fazlası Facebook ve sahip olduğu WhatsApp ve Instagram uygulamaları üzerinden yapılıyor. Facebook'un yapay zeka (AI) çalışmalarını besleyen bu pratik sayesinde, şirket araştırmalarında bir eşiği daha geride bırakmaya hazırlandığı gösteriyor.
MIT'de düzenlenen EmTech konferansında açıklanan gelişme, Facebook'un deneysel amaçlarla geliştirilen yapay zeka uygulamasının 'gördüğü' bir fotoğrafın içeriğiyle ilgili kendisine yöneltilen sesli soruları anlayarak, temel sorulara doğru cevap verebildiğini gösteriyor. Konferansa katılan Facebook AI araştırmaları grubu direktörü Yann LeCun'ın gösterdiği uygulamanın, örneğin soyulmamış bir muz salkımı koklayan bir kedinin olduğu bir fotoğrafla ilgili fotoğrafta kedi olup olmadığı, kedinin ne yaptığı, muzların neyin üzerinde olduğu, rengi ve kedinin rengi gibi temel sorulara yanıt verebildiği belirtiliyor.
LeCun, gelişmenin görme engellilerin Facebook deneyimleri açısında kullanışlı olabileceği üzerinden duruyor. Sosyal ağını görme engelliler için geliştirmek üzere düğmeye bastığını yaklaşık bir ay önce duyuran Facebook, bunun için yapay zekadan faydalanacağını açıklamıştı. AI uygulamasının detaylarını ilk kez paylaşan LeCun, makinelerin yakın gelecekte insanlarla -temel düzeyde- sohbet edebilecek düzeye geleceğini düşündüğünü belirtiyor. Ekibinin makinelerle konuşulanları anlama ve görsel tanıma konusunda sağladığı ilerleme bunun için çok fazla beklemeyeceğimizin işareti olabilir.