Kleiner Perkins İnternet Trendleri 2014 raporu yayınlandı!

Kleiner Perkins İnternet Trendleri 2014 raporu yayınlandı!

Geçen yıl D Conference 2013‘te paylaşılan Kleiner Perkins Caufield & Byers İnternet Trendleri raporu bu yıl Code Conference'ta gün yüzüne çıktı. KPCB ortaklarından Mary Meeker ile özdeşleşen rapor bir kez daha internet sektörünün eğilimleri hakkında önemli bilgiler ve rakamlar sunuyor.

Bu yıl daha geniş çaplı hazırlanan Kleiner Perkins Internet Trends raporu, dünya çapında internet kullanıcı sayısı artışında yüzde 10'un altında, akıllı telefonlarda ise yüzde 20 oranında bir büyüme oranı paylaşıyor. Tabletlerde büyüme oranı yüzde 52 ve mobil veri trafiği ise son 1 yılda yüzde 81 oranında büyümüş.

KPCB Internet trends 2014

Tablet bilgisayar sevkiyatının önce masaüstü bilgisayarları ardından da dizüstü bilgisayarları geride bıraktığı da raporda grafik olarak paylaşılmış.

Küresel mobil işletim sistemi pazarında 2005'te yüzde 5 payı olan ABD 2013'te özellikle Android çarpıcı şekilde büyümesiyle toplamda (Android, iOS, Windows Phone) yüzde 97'ye ulaşmış.

Google'ın yıllık büyümesi yüzde 8, Facebook'unki yüzde 57 ve Twitter'ınki yüzde 80. Ancak kullanıcı başına gelirde (ARPU), Facebook'un Twitter'ın iki katı değerli. Google ise Facebook'un 6 katı kadar değerli.

KPCB Internet trends 2014 - 3

Siber güvenlik alanında da notlar düşen Mary Meeker'a göre tehlikeli grupların sayısı 2011'den bu yana 4 kat artmış. Ulusal siber güvenlik aktiviteleri artıyor, savunmasız sistemler 15 dakikadan az bir sürede gizlilik ihlaline maruz kalabiliyor. Ağların yüzde 95'i bir şekilde gizlilik ihlaline uğruyor ve mobil platformlarla beraber tehditler de büyüyor.

Rapora göre yeni bir .COM balonu patlaması zor gibi çünkü 2013'teki halka arz sayılarının tepe noktası 1999'a kıyasla yüzde 73 daha geride. Hacim olarak da yüzde 77 oranında bir fark var.

Eğitim alanında ilerleme olduğu da raporda yer alan bir diğer noktalardan. Özellikle Duolingo ve Coursera çevrimiçi eğitim ve yabancı dil öğrenme konusunda insanların ne kadar ilgili olduğunu gösteriyor.

KPCB Internet trends 2014 3

Küresel anlık mesajlaşma uygulamalarının WhatsApp ile ulaştığı son nokta da raporun dikkat çeken bölümlerinden biri. Rapora göre iletişimde resim ve video paylaşımları giderek yükseliyor.

KPCB Internet trends 2014 4

Mobil uygulamaların kendi dikeyinde kullanılmak için tercih edildiğinin de altı çiziliyor. Artık fiziksel albüm satışları gibi dijital müzik satışı da azalıyor. Mobil müzik uygulamaları ile müziğe uzaktan erişim oranı artıyor.

Bitcoin gibi şifrelenmiş para birimlerine ilgi giderek artıyor. Toplamda 5 milyon Bitcoin cüzdanı bulunuyor.

Büyük veri tarafında ise erişimi ve paylaşımı kolay gerçek zamanlı veri tipi daha fazla değer taşıyor. Sensör kullanımı artıyor ve dolayısıyla toplanan veri miktarı da çeşitlenerek artıyor. İşleme maliyetleri düşüyor. Kullanıcı arayüzleri ve veri madenciliği programları gelişiyor.

Ekran başında geçirilen süre dağılımına bakıldığında Türkiye'de akıllı telefonlar televizyonlardan daha çok vaktimizi alıyor.

KPCB Internet trends 2014 6

Youtube'da kategorik bazda yüzde 200'lerin üzerinde büyüme oranları var. En popüler olan müzik kategorisinde 85 milyon abone var ve yıllık büyüme yüzde 166.

Çin internet pazarının büyük rakamları karşısında Amerikan girişimlerinin ziyaretçilerinin büyük çoğunluğu ABD dışından geliyor.

KPCB Internet trends 2014 7

Küresel internet/teknoloji girişimlerinin piyasa değeri sıralamasında Apple, 529 milyar dolarlık değeriyle en yakın rakibi Google'a 152 milyar dolarlık 'küçük' bir fark atıyor. İlk 20 listesinde 7 Uzakdoğulu girişim bulunuyor.

KPCB Internet trends 2014 8

İnternet kullanıcı sayısının büyümesine bakıldığında ise bir yavaşlama (2012'de yüzde 11, 2013'te yüzde 9) olduğu görülüyor. Dünyadaki toplam internet kullanıcı sayısının da 2013'te 2.6 milyara ulaştğı paylaşılıyor. Türkiye'nin ise 36 milyon internet kullanıcısına (yüzde 45 yaygınlık) sahip olduğu bilgisine yer veriliyor.

KPCB Internet trends 2014 9

Bu detaylı raporun önemli bölümlerinden kısaca bahsettik ama siz işinize dair bölümlere daha yakından bakabilirsiniz. Aşağıda raporu bulabilir, indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.