Hem gelişmiş ülkelerde hem de Asya ve Afrika kıtalarının gelişmekte olan ülkelerinde mobil alışverişin payı hızla artıyor.Bu iki uç arasında yer alan Türkiye ise mobil alışveriş konusundaki potansiyele henüz ciddi şekilde odaklanmış değil. Monitise'ın Türkiye’deki 25 e-ticaret sitesinin mobil performanslarını masaya yatırdığı araştırma da bunu doğruluyor.Digital Age'in Ağustos ayındaki sayısında da yayınlanan 'Türkiye Mobil Alışveriş Uygulamaları Araştırması'nı bizimle paylaşan Monitise, bildiğiniz gibi Pozitron'u satın alan Avrupa'nın en önemli mobil teknoloji şirketlerinden biri. Özellikle bankacılık, ödeme ve ticaret uygulamaları geliştiren Monitise, bu araştırmasıyla sektördeki boşluklara dikkat çekiyor.Söz konusu araştırma e-ticaret sitelerinin iOS ve Android uygulamalarını farklı açılardan (kullanıcı deneyimi, arayüz, yazılım kalitesi vb.) inceliyor. Türkiye'deki uygulamaların ABD’deki uygulamalarla kullanıcı memnuniyeti açısından karşılaştırılmasına yer veriliyor. Tamamını aşağıda paylaştığımız araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle;
- AppAnnie’deki kullanıcı yorumlarına göre başarı puanına bakıldığında Android uygulamaları, iPhone uygulamalarından %30 kadar daha pozitif yorum almış.
- Kullanıcı deneyimi (UX), kullanıcı arayüzü (UI) ve temel yazılım kalitesi bakımından mobil uygulamaların kalite düzeyi oldukça düşük.
- ABD’deki en iyi 25 e-ticaret sitesinin Android uygulamalarında başarı ortalaması 4,00 iken iPhone uygulamalarında başarı ortalaması 3,50. Türkiye’de ise bu ortalamalar Android için 3,29'da ve iPhone için ise 2,99'da kalıyor.
- İncelenen tüm mobil alışveriş uygulamaları, Jailbreak ve Rooted gibi güvenlik sistemlerine müdahale edilmiş cihazlara indirilebiliyor ve cihaz başka kişiler tarafından ele geçirildiğinde kullanıcıların hassas bilgilerinin erişimine açık hale geliyor.
- İçerisinde ödeme adımı bulunan tüm uygulamalar, 2 faktörlü kimlik doğrulama metodunu zorunlu tutmayıp bunu kullanıcının seçimine bırakıyor ki bu da güvenlik katmanının gücünü olumsuz etkiliyor.
- Android uygulamaların yüzde 40’ı, iPhone uygulamaların ise yüzde 33’ü ödeme aşamasını 3D ödeme gibi Uluslararası Güvenlik Protokolü ile koruyor.
- Uygulamaların sadece yüzde 30’u kullanıcıların kişisel bilgilerine farklı kullanıcıların erişimini zorlaştıran güvenilir sunucu sertifikasına (HTTPS) sahip.
Monitise, söz konusu araştırmada belli kriterlere göre bir değerlendirme de yapmış ve toplam puanlama üzerinden en iyi mobil alışveriş uygulamalarını da seçmiş. 2012'de paylaştığımız 'E-ticaret sitelerinin mobil imtihanı' araştırmayla kıyasladığımızda ise uygulama geliştirme konusunda ilerleme gösterdiğimizi ama uygulama geliştirirken fazla detaylı çalışmadığımızı söyleyebiliriz.Aşağıda araştırmayı detaylı olarak inceleyebilir, yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.