Apple sürücüsüz aracının testlerine başlıyor

Apple sürücüsüz aracının testlerine başlıyor

Apple'ın sürücüsüz araçlar üzerinde çalıştığına dair resmi belgeler basına sızdı. Apple'ın San Francisco'da sürücüsüz araçların testi için kullanılan, eski denizcilik üssü GoMentum Statiton ile yazışmalarını yayınlayan The Guardian, Apple'ın sürücüsüz araçlarının yakında yollarda olabileceğini söylüyor.

gomentum

Silikon Vadisi'nden 64 km uzaklıktaki Contra Costa'da yer alan ve Contra Costa ulaşım otoritesine ait GoMentum Station, bağlantılı araç uygulamaları ve sürücüsüz araç teknolojilerini test etmek için dünyanın en büyük güvenli deneme tesisi olarak tanımlanıyor. Tesiste, binalardan kaldırımlara, tünellerden raylara kadar bir aracı test etmenizi sağlayacak farklı koşullar hazır bulunuyor. Etrafı askeri personel tarafından korunan, tel örgülerle çevrili bu yüksek güvenlikli alanda Mercedes-Benz ve Honda gibi şirketlerin halihazırda sürücüsüz araçlarını test ettiği biliniyor. Aşağıdaki videoda Honda'nın sürücüsüz aracını GoMentum'da denediğini görebilirsiniz.

Apple'ın özel projeler grubundan mühendislerin GoMentum ile geçtiğimiz Mayıs ayında buluşmak üzere yaptıkları yazışmalarda, Apple mühendisi Frank Fearon, alanın ne zaman uygun olduğunu ve diğer tarafların alanı kullanımına göre nasıl koordine olabileceklerini öğrenmek istediklerini soruyor. GoMentum Station'da sürücüsüz araçlardan sorumlu program yöneticisi Jack Hall, Fearon'a tesis turunu ertelemek durumundan olduklarını ancak yine de (Apple'ın) test programını kesintiye uğratmamak için kendileriyle görüşmek istediklerini söylüyor.

apple car
Bugün Apple'da çalışan Marc Newson'a ait Ford 021C konsept aracı

Bu yılın başından itibaren farklı söylentilerle gündeme gelen Apple Car yani Apple'ın sürücüsüz araç çalışmalarıyla ilgili en kuvvetli kanıtlardan birini ele geçiren the Guardian, test aşamasına gelindiğinden yola çıkarak aracın yakın zamanda yollarda olabileceğini söylüyor. Ancak bu, pek de gerçekçi bir beklenti olmayabilir. Zira Bloomberg, Apple'ın bir süredir 200 kişilik sağlam bir ekiple gözlerden uzak bir şekilde geliştirdiği söylenen sürücüsüz aracını 2020 yılında üretmeyi planladığını iddia etmişti. Bu süreçte Apple'ın test sürecinden memnun kalmaması durumunda  projeyi rafa kaldırma olasılığından da bahsediliyordu.

Apple'ın Project Titan kod adıyla sürücüsüz araçlar üzerinde çalıştığına dair bir diğer kanıt iddiası, elektrikli araçlar için batarya üreten A123 Systems'ın Apple'a karşı açtığı davaydı. A123 Systems, Apple'ın çalışanlarına geçtiğimiz Haziran ayından itibaren agresif iş teklifleriyle yaklaşmasından şikayetçiydi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.