Çin Hükümeti büyük internet şirketlerine polis yerleştirecek

Çin Hükümeti büyük internet şirketlerine polis yerleştirecek

İnternet ve teknoloji dünyasına önemli şirketler kazandıran Çin, siyasi açıdan uyguladığı internet şirketlerini etkileyen yaptırımlara bir yenisini daha ekliyor. Çindeki büyük internet şirketlerine polis yerleştirecek.

Great Firewall uygulamasıyla dış dünyayla arasına kalın duvarlar ören Çin hükümeti, bilindiği üzere yoğun bir içerik takibi ve engellemesi yapıyor. Son dönemde VPN kullanımına dahi kısıtlamalar getirilmişti ancak bu kez polis memurları devreye giriyor.

Ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak amacıyla, siber ve terörist saldırılara karşı önlem aldığını belirten Çin Ulusual Güvenlik Bakanlığı, yaptığı açıklamaya göre pornografi gibi konularda da daha etkin bir yaptırım uygulamak istiyor.

İlk bildirimler yapıldı

Bu yaptırımın tam olarak ne zaman ve nasıl uygulaya konuşacağı bilinmese de China Mobile, Alibaba, WeChat, Tencent ve Qihoo 360 gibi Çin'in en önemli teknoloji şirketleriyle ilk temaslar kurulmuş olması uygulamanın hayata geçmesi için fazla bir zaman kalmadığını düşündürüyor.

Çin hükümetinin istediği kararları uygulamada vakit kaybetmek istemediğine yorduğum gelişme, giderek artan siber savaşların getirilerinden biri olarak görülebilir. Zira hem bağımsız siber korsanlar hem de hükümetler arasında derin bir siber mücadele konusu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'nın "ABD'de kıpırıdamadan duran her şeyi hackliyorlar' diyerek Çinli siber korsanları 'ticari sırları çalmakla suçlaması da bunun son dönemdeki en açık örneklerinden biri olmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.