Çin'de Gmail'e erişmenin tek bir yolu kaldı: VPN kullanmak

Çin'de Gmail'e erişmenin tek bir yolu kaldı: VPN kullanmak

gmail google cin sansurÇin'in dev sansür kalkanı yeniden devrede. Google servislerinin çoğunun engelli olduğu Çin'de artık Gmail'e erişmenin tek yolu VPN kullanmak.

Google gibi Gmail de Çin Hükümeti tarafından erişime engellenen Google servislerinden biri. Bu engel nedeniyle Çindeki internet kullanıcıları Gmail.com'a erişemezken Microsoft Outlook gibi 3. parti hizmetler üzerinden e-postalarına erişebiliyordu.

Ancak Çin'in son müdahalesi bu yolu da tıkadı ve VPN kullanmaktan başka çözüm yolu kalmadı. Google sözcüsü kendi taraflarında yanlış bir şey olmadığını belirtirken Gmail'in Çin'den aldığı trafiğin düşüşü açıkça görülüyor.

gmail google

Çin'in engellemelerine takılan elbette sadece Google değil. Kişisel gizliliğe önem veren arama motoru duckduckgo.com da Çin'in engellemelerinden nasibini almıştı. Diğer yandan Rusya'nın bazı engellemelere hazırlanması da internetin yeni bir soğuk savaş sahası olduğunu hissettirmeye başladı. Kuzey Koreli hacker'ların Sony'ye saldırması da bu kapsamda dikkate alınabilecek bir örnek sayılabilir.

VPN uygulamalarının giderek büyüyen bir dikey olacağı ise işin bir diğer yönü.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.