Twitter neye dönüşebilir?

Twitter CEO'su Dick Costolo'nun 1 Temmuz'da resmen görevinden ayrılacak olması, yatırımcılarını memnun edemeyen şirketin "başarısızlığının" faturasının büyük ölçüde Costolo'ya kesildiğini gösteriyor. Bir süredir eleştiri oklarının hedefi olan Costolo'nun ayrılacağının duyurulmasının ardından şirketin hisseleri de yüzde 8 kadar yükseldi.

Aylık 300 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter'ın bugün olduğundan çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğu inancı yıllardır varlığını koruyor. Bunun içinse, yatırımcılara göre, kayıtsız yönetim anlayışına son verilmesi gerekiyor. Halihazırda Google tarafından satın alınacağı söylenen şirketin yeni bir CEO arayışına koyulması, bu potansiyeli kendi başına gerçekleştirmek için bir kez daha deneyeceğini gösteriyor, kanımca. Bu da Twitter'ın yeniden büyük bir dönüşüm sürecine gebe olduğunu işaret ediyor olabilir.

Henüz stabil yapıya oturmamış ürünün bu kez neye dönüşebileceği konusunda, Twitter'ın ve aynı zamanda Silikon Vadisi'nin en etkili yatırımcılarından Chris Sacca tesadüf müdür bilinmez, yakın zamanda uzun bir not paylaştı. Costolo'nun gidişiyle daha anlamlı hale gelen notlar, var olan eleştirilerin aksine, Twitter'ın önümüzdeki dönemde ne olabileceğiyle ilgili somut bir tablo çizmesiyle dikkate değer.

Canlı Yayın

Sacca, Twitter'ın yapısal sorunlarıyla ilgili  sorunlara çözümleri teker teker sıraladığı notunda, Twitter'ı bir sosyal ağ ve haber ağı arasında konumlandırıyor. Canlı yayın ve sıcak haberler Twitter'ın en vurucu taraflarından ancak bugünkü kronolojik ve kalabalık zaman akışıyla Twitter'ın bu tip birçok haberi ıskalaması kuvvetle muhtemel. Sacca'nın önerisi Live Twitter adında yeni bir sekme ya da uygulamanın Twitter'a eklenmesi. Aciliyet yerine kullanıcılarla ilgisine göre önceliklendirilen bu tweet'ler editör kişiler tarafından derlenebilir ve bunları görüntülemek için login olma zorunluluğu ortadan kaldırılabilir. Böylelikle Twitter'a gelen ancak giriş yapmayan kullanıcıların da platformla etkileşimi artabilir ve Twitter'a ısınması sağlanabilir.

twitter live

Live Twitter sekmesi, bir spor müsabakası, TV programı ya da sıcak haberle ilgili doğrudan sporcular, TV show'un yapımcıları gibi seçilmiş hesaplardan tweet'ler getirebilir, konum duyarlı, kullanıcıların geçici olarak farklı hesapları takip etmesine izin verebilir ve günün sonunda asıl zaman akışımızın dokunulmamış olarak kalmasını sağlayabilir. Periscope'un dev bir platform haline gelebileceğini de söyleyen Sacca'nın canlı yayın uygulamasında yayınların otomatik olarak kaydedilmesi gerektiği önerisi kısa bir süre önce Periscope'a eklenen bir özellikti.

Kanallar

Sacca'ya göre, kullanıcıların zaman akışında ilgili tweet'lere daha kolay ulaşmasını sağlayabilecek canlı yayınlara benzer bir diğer yenilikse kanallar. Konu, konum ve popülerlik olmak üzere üç kategoriye göre ayrılan kanallar Twitter zaman akışında ayrı sekme ya da uygulamada yer alabilir. Haberler, politika, spor, eğlence, komedi, dedikodu ve "Twitter'ın en iyileri" gibi konulara göre editör kişiler tarafından denetlenen kanallar, kullanıcıların önemli içeriği kaçırmamasını sağlarken, içeriğe odaklanmayı kolaylaştırabilir.

Foursquare ile yaptığı anlaşmaya rağmen henüz konum odaklı bir tweet akışına sahip olmayan Twitter'da harita üzerinden tweet'lerin görüntülenmesi, özellikle doğal afet ya da toplumsal olaylar gibi gelişmeler sırasında kullanıcıların ilgili içerikleri daha rahat anlamlandırmalarını sağlayabilir. Özellik, Twitter'ı kullanmaya yeni başlayanların da ilgisini çekebilir.

Tweet'lerin bağlantılı olduğu içerikler, tıpkı Nuzzel uygulamasının yaptığı gibi, popülerliklerine göre de öne çıkarılabilir. Takip ettiğiniz hesapların tweet'lerinde görülen en popüler siteler, tweet'lerdeki en popüler kitaplar, en çok ilgi çeken videolar ya da gifler çok sayıda farklı kanal Twitter içeriğinin kullanıcılar tarafından daha çok ilgi çekmesini sağlayabilir.

Ayrı kanallar ve sekmelerle birlikte Sacca'nın şiddetle önerdiği bir yenilikse Twitter'ın ana uygulamasından ayrı uygulamalar geliştirmesi, evet tıpkı Facebook - Messenger örneğinden olduğu gibi. Bunun için yoğun ilgi gören NBA gibi etkinliklerse, canlı tweet'ler ve video akışlarıyla biçilmiş kaftan olabilir. Fanlar kadar sıradan spor izleyicilerini de çekecek olan uygulamanın reklam potansiyeli de yüksek, Sacca'ya göre.

Tweet'lerin uçuculuğuna karşı Vault

Twitter içeriğinin "uçuculuğu"na karşı Sacca'nın çaresi,"Vault" konseptinin oluşturulması. Bunun için ilk adım bugün çoğu bağlantıları kaydetmemizi sağlayan Pocket gibi uygulamalardan farklı olarak Twitter'daki fotoğraf, tweet, video ya da ürün gibi tüm içeriklerin kullanıcılar tarafından kaydedilebilir olması. Tweet'lerin altında, RT ve Fav butonlarının yanında yer alacak olan kaydet butonu kullanıcıların kendi ilgilerine göre seçtikleri Twitter içeriğini yavaş yavaş tüketebilecekleri bir alan oluşturabilir. Reklam verenler açısından bu alan, kullanıcıların satın alma kararlarında daha etkili teklifler sunmasını ve iBeacon gibi konum bazlı hedeflemelerin yapılmasını kolaylaştırabilir.

periscope heartsDaha sosyal bir ağ

Gerek var olan gerek yeni kullanıcılar açısından hala zor bir platform olan Twitter'ın daha sosyal bir ağ haline gelmesi mümkün ve Sacca'nın bunun için açık bir reçetesi var. Çekimser kullanıcıların muhabbet açmasını beklemek yerine Twitter'ın herkesin yanıtlayabileceği, örneğin "Yediğiniz en iğrenç şey deydi?" gibi sorular, anketler, kullanıcıların daha fazla kişisel fotoğraf ve video yüklemesini sağlayacak fırsatlar oluşturulması, "seçimleri kim kazanmalı, en iyi giyinen kimdi?" gibi iki seçenekli sorular vs. günlük periyotlarda yöneltmesi, katılım oranını ciddi ölçüde arttırabilir.

Kullanıcıların Facebook ya da diğer sosyal ağlara göre yalnız hissettiği Twitter'da bu sorunu aşmak içinse, birçoğumuzun yer işareti yerine kullandığı favori yerine daha hafif bir beğeni seçeneği sunulabilir, platformdaki her video ve fotoğraf Instagram'da olduğu gibi çift tıklamayla "kalplenebilir". Kullanıcıların daha fazla medya paylaşmasını sağlayabilecek bu yeniliklerle birlikte celebrity'ler gibi VIT'lerin (Twitter'ın VIP'leri) takipçileriyle daha fazla etkileşime geçmesi de yine etkileşimi uçurabilir Sacca'ya göre. Bir VIT'yi takip ettiğinizde, RT'lediğinizde veya beğendiğinizde ve kişi bunu gördüğünde size "okundu bilgisi"nin sunulması veya otomatik de olsa bir "teşekkür" mesajının gelmesi gibi...

Sacca ve diğer yatırımcıları Twitter'ın "yeni kullanıcılar kazanması, var olan kullanıcılarının katılımını cesaretlendirmesi ve tüm kullanıcılarına sesinin duyulduğunu hissettirmesi" sorunlarını doğru adresleyebilirse Twitter'ın dev bir platform haline gelebileceğine inanıyorlar. Bunu reddetmekse gerçekten zor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.