Google, geçtiğimiz yıl I/O konferansında tanıttığı "oyuncağı" Cardboard ile sanal gerçeklik (VR) rotasını, tıpkı Android platformunda olduğu gibi, "erişilebilirlik" yönünde çizdiğinin işaretini vermişti. Android telefonuna Cardboard uygulamasını indiren herkesin, çünkü dileyenler kendi Cardboard'larını kendileri de yapabiliyor, sanal gerçeklik hissiyle tanışmasını sağlayan Google, sanal gerçekliğin karmaşık tarafını Oculus Rift vb. şirketlere bırakıp, işin eğlence tarafında yer aldı.
Bu elbette Google'ın hafife alınacak bir yöntem izlediği anlamına gelmiyor zira Google, herkesi VR ile tanıştırmak gibi oldukça iddialı bir hedefe sahip. Şirket, buna paralel olarak I/O 15 sahnesinde oldukça önemli yenilikler duyurdu. Cardboard uygulamasını iOS platformuna getiren Google, Cardboard donanımını yeni nesil büyük ekranlı telefonları kapsayacak şekilde güncelledi.
Yenilik, daha fazla kullanıcının daha fazla VR içeriği üretmesini sağlayabilecek nitelikte ancak Google için bu VR döngüsünün başlangıcına işaret ediyor. Döngü üretilen videoların tüketilmesiyle "tamamlanıyor." Bunun için Jump ekosistemini tanıtan Google, kullanıcıların -kendi 3D yazıcılarıyla ürettikleri kameralarla bile- VR videolar çekip, yayınlamaları için kestirme bir yol sunuyor. Jump ekosistemi, VR videolar çekmeyi sağlayan kamera, çekimleri otomatik olarak işleyip kurgulayan yazılım ve bir medya oynatıcısından oluşturuyor. Medya oynatıcıysa bugün her dakika 300 saatlik videonun yüklendiği YouTube'dan başkası değil.
Google Jump'la VR videoların üretimini bugüne kadar belki hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor. Kullanıcılar, kendi kameralarını ölçüp biçip yapmak yerine, GoPro'nun Google ile Jump için özel olarak geliştirdiği ilk VR kamerasını kullanabiliyor. 360 derece çekim yapan ve 16 kameradan oluşan GoPro VR kameraları YouTube içerik üreticilerine öncelikli olarak sunuluyor. GoPro, VR kameralarını erken erişim programıyla önümüzdeki altı ay içinde YouTuber'lara sunuyor.
Halihazırda Facebook video karşısındaki şansına şüpheyle bakılan YouTube'un geleceğinde VR, oldukça önemli bir yer tutabilir. Facebook'un geçtiğimiz yıl satın aldığı Oculus ile videolara nasıl bir yenilik getireceğiyse (ya da getirip getirmeyeceği), bugün henüz tartışmaya açılmamış/uzak görünen bir gündem konusu. Zira, VR'a yeni bir platform olarak yaklaşan Facebook yeni imkanlarla, yeni deneyimler tasarlamaya odaklanacağının sinyalini verdi bugüne kadar.
Google'ın Facebook'tan farklı olarak VR'ı tüketilebilir bir medya olarak ele alması, teknolojiye geçiş sürecine öncülük etmesini sağlayabilir.