Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Borsa Istanbul'a yüzde 10 ortak oluyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Borsa Istanbul'a yüzde 10 ortak oluyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)Borsa İstanbul A.Ş'nin azınlık hissesini satın almak üzere ön protokol imzalandığını duyurdu. Türkiye'de Trendyol, Evim.net gibi internet girişimlerine de yatırımlar yapan EBRD, Borsa İstanbul'un halka arzı öncesinde yüzde 10 hissedarı olmak istiyor.

EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett ile Borsa İstanbul Başkanı Talat Ulussever ve Borsa İstanbul CEO'su Tuncay Dinç tarafından imzalanan ön protokol ile EBRD, Borsa İstanbul'un Orta Asya, Güney Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgesel finansal gücüne ortak olmasını sağlayacak.

Borsa İstanbul CEO'su Tuncay Dinç, EBRD'nin 2021'e kadar en az yüzde 5 oranında Borsa İstanbul hissedarı olarak kalacağını belirterek bunun uzun vadeli bir güven sağladığını söylüyor. EBRD, eğer isterse halka arzdan sonraki 36 ay içerisinde yüzde 5'lik hissesini elinden çıkarabilecek.

Temmuz 2013'te NASDAQ ile stratejik ortaklık kuran Borsa İstanbul, bu iş birliklerinin sayısını artırmayı hedefliyor. Açıklanan bilgiye göre Hazine Müsteşarlığı'nın onayından sonra EBRD'den bir yönetim kurulu üyesi, Borsa İstanbul yönetim kuruluna katılacak. Moskova ve Bükreş borsalarında tecrübeli olan EBRD uluslararası pazarda Borsa İstanbul'un yolunu açacak.

Halka arz işleminin 2016'nın 2. çeyreğinde gerçekleşmesi planlanıyor. Borsa İstanbul, stratejik ortaklıklar için yüzde 26,4 oranında bir pay ayırmış ve Hazine'nin yüzde 42,75'lik hissesinin de halka arz edileceği belirtiliyor.

Borsa İstanbul şimdiye kadar neler yaptı?

Girişimlerin borsaya açılmadan önce yatırımcı almalarına izin veren Borsa İstanbul Özel Pazar ise işin bizi ilgilendiren en önemli tarafı. EBRD'nin de Özel Pazar'ı önemsediğini tahmin ediyoruz ancak bu konuda herhangi bir açıklama yapılmış değil.

BIST Özel Pazar'ın yabancı yatırımcılar için İngilizce hizmet vermeye başlayacağı Aralık 2014 sonunda açıklanmıştı ve STC Ventures ile Aslanoba Capital, Şubat 2015'te BIST Özel Pazar'da gerçekleşen ilk yatırıma imza atmıştı.

Dün de BIST ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Finans Teknopark'ın başvuru almaya başladığını paylaşmıştık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.