Google I/O 2015'te karşımıza neler çıkabilir?

Google I/O 2015'te karşımıza neler çıkabilir?

Google'ın yıllık geliştirici konferansı Google I/O 2015 için sadece iki gün kaldı. Teknoloji devinin stratejilerini ve yeniliklerini ortaya döktüğü bu etkinlik için bu yıl çok fazla dedikodu yok, ancak yine de geliştiricilerin heyecanla 28 Mayıs'ı beklediğini söylemek yanlış olmaz.

Google I/O 2015 programını daha önce açıklayan Google'ın büyük bir sürpriz yapma ihtimali her zaman var ancak bu konuda elimizde herhangi bir bilgi yok. Her zaman olduğu gibi tanıtılması muhtemel gözüken önemli başlıklara kısaca bir göz atalım.

Android M

Android'in yeni M kod adlı sürümünün Google I/O 2015'te tanıtılacağı kesin gibi. Google'da tüm ürünlerin bağlandığı kişi olan Sundar Pichai'nin Android M'i tanıtması ve Android geliştiricilerini memnun etmesi bekleniyor.

Android M'in Google I/O ile değil, daha sonra son kullanıcılara açılacağını da eklemekte fayda var.

Android Brillo & Nest

Android'in nesnelerin internetine dönük kapsayıcı hamlesi Android Brillo olacak. Nest satın almasından sonra akıllı ev sistemleri üzerine eğilen Google, evdeki hemen her şeyi kendi veri ağının bir parçası haline getirilebilmek istiyor. Google I/O'da bu konuda net bilgiler almamız mümkün ki buna Nest ile ilgili yenilikleri de dahil edebiliriz.

Google Glass?

Andorid Brillo ve Nest'in sunacağı muhtemel yeniliklerin Tony Fadell tarafından açıklanması mümkün olabilir ki bu noktada Fadell'in yeni Google Glass çalışmalarından bahsetmesi de beklenebilir. Bu yaz veya yılın son çeyreğinde yeniden gündeme gelmesi beklenen yeni Google Glass yeni bir tanıtım gelebilir.

Google Pay

Daha önce Google I/O 2015'te açıklanması beklenen Google Pay, MWC 15'te Google’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Sundar Pichai tarafından doğrulandı ancak yeni işbirlikleri ve güncellemelerin 27 Mayıs'ta açıklanması pekala mümkün.

Apple Pay'in bu konuda epey yol aldığı düşünülürse Google'ın bu konuya sıkı çalışmış olmasını beklediğimi söyleyebilirim.

Chrome

Google I/O 2015, Chrome'un mobil tarafta daha güçlü bir tarayıcı olması konusunda bir dönüm noktası olabilir. Andorid'in büyümesi ve akıllı telefonların yaygınlığı bu yönde söyleyecek fazla bir şey bırakmıyor.

Chrome'da sanal gerçeklik alanında bir güncelleme olması da büyük sayılmasa da ilgi çekici bir gelişme olabilir.

Yeni Chromecast

İki yıl önce tanıtılan Google Chromecast, geçen yıl ki Google I/O etkinlikte Android TV ile karşımıza çıkmıştı. Bu sene Chromecast'in daha güçlü bir çıkış yapması beklentiler arasında. Apple TV'nin dışında Mozilla'nın da bu alana giriş yapmayı denediği düşünülürse Google'ın Chromecast tarafında da yeni bir şeyler söylemesi zorunlu hale geliyor.

Materyal Tasarım (Material Design)

Google yeni tasarım anlayışını geçen yıl açığa vurdu ama bu seneki etkinlikte Materyal Tasarım (Material Design) anlayışının geliştiricilere daha fazla hissettirilmesi bekleniyor.

Android Wear

Google, giyilebilir ürünler konusunda henüz iddialı bir ürün çıkarmadı ama bu etkinlikte bir sürpriz beklemeyebiliriz. Yazılım açısından Android Wear dünyasının güçlendirilmesi bir yana, Google'ın akıllı bir bileklik tanıtması neden mümkün olmasın?

Cardboard - Sanal Gerçeklik

Oculus'un önünü açtığı sanal gerçeklik dünyasına Cardboard ile yeni bir yorum getiren Google, Facebook'a rakip olmanın ötesine geçmek isteyebilir. Google'ın fantastik hayalleri artık tarayıcılar üzerinden de hayatımıza girmesi mümkün olan sanal gerçeklik kavramını bir kez daha gündeme getirebilir.

Bu sene gerçekten Google I/O'nun büyük bir çıkış yapıp yapmayacağı meçhul ama genel olarak beklentileri bu başlıklar altında toplamak mümkün. Sizin de beklentileriniz veya tahminleriniz varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.