TÜBİTAK MARTEK, seri üretim yapılabilecek 'Teknoloji Serbest Bölgesi' olarak girişimcileri bekliyor

TÜBİTAK MARTEK, seri üretim yapılabilecek 'Teknoloji Serbest Bölgesi' olarak girişimcileri bekliyor

TÜBİTAK Marmara Teknokent Serbes BolgesiBiraz geç de olsa ülkemizde bilim ve teknoloji işleri ayrı bir bakanlık altına alındı ve teknolojik ilerleme konusunda daha hızlı haraket etmek mümkün oluyor. Biz de bu noktada teknoloji girişimcilerinin bilmesi gerekenleri paylaşmaya çalışıyoruz. Bu yazıda pek bilinmeyen Türkiye'nin ilk ve tek teknoloji serbest bölgesi TÜBİTAK Marmara Teknokent'ten bahsedeceğiz.

Teknopark çalışmaları 23 yıl önce başladı

Kısa bir bilgi vermek gerekirse; Türkiye'de teknopark kurma çalışmaları 1992 yılından itibaren başladı ve TÜBİTAK Marmara Teknokent ve ODTÜ Teknokent Türkiye’nin ilk teknoparkları olarak ilan edildi. 2015 yılı itibari ile işleyen 'teknoloji geliştirme bölgesi' sayısı Türkiye’de 41'e ulaştı.

Teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısının 59'a çıkarılması için çalışmalar devam ediyor ama bunlar içinde TÜBİTAK Marmara Teknokent'in ayrı bir yeri var.

Türkiye'nin ilk ve tek 'Teknoloji Serbest Bölgesi'

Ülkemizde 'Teknoloji Serbest Bölgesi' ünvanına sahip tek model TÜBİTAK Marmara Teknokent Teknoloji Serbest Bölgesi (TEKSEB).  Bölgede bulunan firmalar bir çok vergi avantajından faydalanabildiği gibi Haziran 2014'ten itibaren "3218" sayılı Serbest Bölgeler Kanunu (pdf) ile birlikte seri üretim ve buna bağlı satış yapılabilen tek bölge olarak diğer teknokentlerden ayrılıyor.

TÜBİTAK Marmara Teknokent Serbes Bolgesi

TEKSEB firmaları Ar-Ge'sini yaptıkları teknolojik ürünlerin seri üretimini de aynı muafiyetlerden yararlanarak yapabiliyor. Firmalar, TEKSEB'de "Faaliyet Ruhsat Belgesi" alarak, faaliyetlerinin içeriğine göre 49 yıla kadar faaliyet gösterebiliyor.

Özellikle seri üretim yapan ve yurtdışına açılma potansiyeli olan (COSA ve Jani gibi) girişimler için oldukça önemli bir imkan sunduğunu söylemek mümkün. Zira bu bölge ile diğer ülkeler ve serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmıyor. Bedeli 5000 ABD doları (veya karşılığı TL) tutarı geçmeyen Türkiye mahreçli mallar, isteğe bağlı olarak ihracat işlemine tabi tutulmayabiliyor.

Merak ettiklerinizi sorun

TÜBİTAK, ileri teknolojilere sahip ürün geliştirmeyi hedefleyen, uluslararası platformlarda faaliyet göstermek isteyen girişimci ve firmaların bu fırsatı değerlendirmesini bekliyor. Başvuru süreci ve avantajlarla ilgili az çok bilginiz olabilir ama daha fazla bilgiyi marmarateknokent.com.tr adresinde bulabilir, sorularınızı İş Geliştirme ve Proje İzleme Birimi'nden Ahmet Avşar'a e-posta yoluyla ( avsar marmarateknokent.com.tr ) iletebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi yorumlarınızı da merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.