5 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un, 1 Mayıs yani bu Cuma günü yürürlüğe girmesi için geri sayım sürerken, kulislerde en çok konuşulan konuların başında ertelenme olasılığı geliyor. Buna neden olansa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 24 Nisan Cuma günü önce kamu kurumlarıyla paylaştığı ve 27 Nisan tarihinde internet sitesinden yayınladığı yönetmelik taslakları.
Taslağın, alışılagelmişin dışında, kanunun yürürlüğe girmesine çok kısa bir süre kala yayınlanması ve yönetmeliklere bırakılan düzenlemeler konusunda ciddi akıl karışıklığı yaratmasıysa erteleme olasılığını güçlendiren nedenler olarak sıralanıyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Bilişim Hukuku alanında çalışan Av. Sertel Şıracı, yönetmelik taslaklarıyla ilgili soru işaretlerini şu şekilde açıklıyor:
Her ne kadar yönetmeliğin çıkmaması kanunun uygulanmasına engel değilse de genellikle idare yönetmelik çıkmadan işlem yapmak istemez. Yönetmelik taslaklarında şikayetin, denetim nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak düzenlenmiş durumda, bu düzenlemeler yönetmelik olarak yayımlanmadan İdare Kanun'daki cezaları uygulamayacaktır. Bu durumun en bariz örneği "Sporda Şiddet Yasası"dır. Bu yasa 2004 yılında yürürlüğe girmesine rağmen ilgili yönetmelik 2012 yılında yayımlanmıştır ve bu süreye kadar yasa uygulanamamıştır. Yani resmi olarak bir erteleme olmasa da yönetmelikler çıkana kadar kanun uygulanamadığı için gizli bir erteleme oluyor.
Taslaklar incelendiğinde özellikle aracı hizmet sağlayıcılarla ilgili maddeler oldukça karışık görünüyor. Tanımdan satıcı ve alıcı arasındaki aktörler anlaşılırken, maddelerden e-pazaryerlerinin düzenlendiği anlaşılıyor. Örneğin elektronik posta gönderilmesine aracılık yapan e-posta pazarlama şirketleri de aracı hizmet sağlayıcı mıdır? Değilse herkesin kullandığı bu servislerin durumu ne olacak? Yine çağrı merkezlerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği belirsiz.
Yönetmelik taslağındaki istisnalara bakınca yürürlük tarihinden önce site ve alıcı arasında doğrudan bir alışveriş ilişkisi varsa ve ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla alıcıların elektronik iletişim adresleri alınmışsa bu veri tabanlarının onaylı olduğu kabul ediliyor. Aslında kafa karıştıran bir madde çünkü herhangi bir alışverişte alınan e-posta adresi de onaylı kabul ediliyor gibi bir anlam çıkabiliyor. Oysa Kanun mevcut adresler için onay alınmasını arıyor.
Bu ilk akla takılan soru işaretleri ile birlikte yürürlük tarihinin resmi tatil de olduğu düşünülürse taslakların yönetmelik olarak yayımlanması için önümüzde sadece bir gün var. Şu durumda erteleme ihtimali oldukça kuvvetli görünüyor. Veya yönetmelikler yayımlanana kadar gizli bir erteleme sürecine girebiliriz.
Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yok, gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz. Bu sürede Yönetmelik taslaklarını incelemek için bağlantıyı takip edebilir veya yeni e-ticaret kanunun getirdiği tüm yeniliklerle ilgili haberimize göz atabilirsiniz.