E-Ticaret tasarısı TBMM'den geçti, yeni düzenlemeler yolda

E-Ticaret tasarısı TBMM'den geçti, yeni düzenlemeler yolda

E-ticaretle ilgili yeni düzenlemeler yolda. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dün akşam saatlerinde görüşülmeye başlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı saat 21:00'de sona eren oturumda kabul edildi. E-ticaretle ilgili düzenlemeleri Avrupa Birliği uyum çerçevesinde yeniden ele alan tasarı, genel itibarıyla kişisel verileri korumayı, iletişimin gizliliğini sağlamayı ve tüketiciyi e-ticarette korumayı amaçlıyor.

İzinsiz gönderilen SMS ve e-postalar için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para ceza uygulanabilecek

Av. Şebnem Ahi ile birlikte incelediğimiz TBMM tarafından kabul edilen kanun tasarısı, bu amaçlarla iki alanda düzenleme yapıyor. Bunlardan ilki yasanın internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik ileti gönderecek olan firma ve kişiler için öncelikle tüketicinin onayını alma zorunluluğu getirmesi. Bu onay, sözleşme ile veya siteye üye olurken tıklama yöntemi ile alınabiliyor. Onay olmadan gönderilen mesajlar için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. İzinsiz yani spam e-postaların toplu halde gönderilmesi durumunda da cezalar katlanarak artacak.

Tüketiciler istedikleri zaman bu iletileri almaktan vazgeçebilecek

Düzenleme, tüketicilere, onayladıktan sonra bu iletileri almayı istedikleri zaman durdurabilme hakkı da veriyor. Alıcıların, diledikleri zaman mesajları almaktan gerekçesiz nasıl vazgeçebileceğinin ise, gönderilen e-posta ya da SMS'te açıkça belirtilmesi gerekiyor. Yasaya göre, tüketicinin bu letileri almak istemediğini belirtmesinden sonraki 3 gün içinde firmalar reklam göndermeyi sonlandırmakla yükümlü. Bu düzenlemeye uymayan hizmet sağlayıcılara 2 bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. 

İstisnai bir durumsa, ticari gereklilik olduğu gerekçesiyle esnaf ve tacirlerle ilgili. Firmalar esnaf ve tacirlere önceden izin almaksızın, bu iletileri gönderilebilecek.

Kanun, söz konusu iletinin içeriğinin gönderim amacına hizmet etmek zorunluluğunu da getiriyor. İletinin cinsel içerikli olmaması gerekiyor ve promosyon içeriyorsa ilgili tüm hakların açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Tüketicilerin satıcıyla kolaylıkla iletişime geçebilmesi için gönderenin iletişim bilgilerinin de iletide yer alması gerekiyor.

Sorumluluk satıcı ve erişim sağlayıcılarda

Kanunda yükümlülükten sorumlu olanların satıcı ve erişim sağlayıcılar olduğu belirtiliyor. Telekomünikasyon firmaları ve e-posta pazarlaması (e-mail marketing) yapan aracı şirketlerse müşterileri veya kullanıcıları tarafından sağlanan mal ve hizmetin hukuka aykırılığını kontrol etmekle yükümlü değil. Ancak tüm tarafların ortak sorumluluğu, bu konuyla ilgili yaptıkları işlemlerde elde ettikleri kişisel verileri saklamak ve bu bilgilerin gizliliğini, güvenliğini sağlamak.

Yeni düzenleme e-ticaret alışverişlerinde, satıcıların sipariş koşulları ve ücretleri hakkında, ödeme aşamasından önce kullanıcıları tam ve net bir şekilde bilgilendirmesini de öngörüyor.

Tüketiciyi korumaya yönelik önemli bir adım olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın tamamını burada görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.