Snapchat ilk şeffaflık raporunu yayınladı

Snapchat ilk şeffaflık raporunu yayınladı

Snapchat ilk şeffaflık raporunu açıklayarak tüm dünyada kullanıcılar hakkında devlet organlarından gelen resmi veri taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

Snapchat'in ilk şeffaflık raporu 1 Kasım 2014 - 28 Şubat 2015 tarihleri arasını kapsıyor. Rapora göre Snapchat'e farklı hesaplar için hükümetlerden gelen bilgi isteklerinin toplam sayısı 403 adet. Bu rakamın 375'i ABD hükümetinin yaptığı istekler olarak rapora girerken, Snapchat isteklerle ilgili toplamda 606 adet Snapchat hesabının olduğunu belirtip, ABD hükümetinin isteklerinin yüzde 93'üne yanıt verdiğini açıkladı.

ABD'nin ardından en çok hükümet talebinde bulunan ülkeler sırasıyla Fransa, İngiltere, Kanada ve İrlanda oldu. Aralarında Türkiye'nin bulunmadığı 28 hükümet, 35 Snapchat hesabıyla ilgili bilgi talebinde bulundu, bunların yüzde 21'ine yanıt verildi.

Snapchat her ne kadar kullanıcı deneyimi ve uygulamanın yapısı olarak farklılaşıyor (belli süre sonra kendiliğinden silinen fotoğraf/videolar) gibi görünse de, Snapchat'in hükümet isteklerine sonrasında cevap verip illegal konuları barındırdığından şüphelenilen hesaplar hakkında devleti bilgilendirmesi, kullanıcıların sağladığı içeriğin aslında silinmediği ve Snapchat sunucularında saklanmaya devam ettiği şüphesi uyandırıyor. Kısacası belki gönderdiğiniz kişi görüntüleri kaydedemiyor ama bu veriler Snapchat'in sunucularında duruyor olabilir.

Son olarak Twitter'ın Temmuz 2015 itibariyle her 6 ayda bir şeffaflık raporunu yayınlayacağını da duyurdu. Bu da Snapchat'in ileride bir halka arz durumumun mümkün olabileceğine işaret ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.