Kurumsal uygulama geliştiricilerinin yüzde 43'ü ayda 10 bin dolardan fazla kazanıyor

Kurumsal uygulama geliştiricilerinin yüzde 43'ü ayda 10 bin dolardan fazla kazanıyor

Dünya genelinde bağımsız uygulama geliştiricilerinin yüzde 52'si ayda bin doların altında kazanıyor. Halihazırda gelir eşitsizliği ve orta sınıfın yok oluşu gibi sorunlarla yüzleşen geliştirici ekonomisinde, kurumsal taraf "korunmuş bölge" olarak öne çıkmaya devam ediyor. VisionMobile'ın Geliştirici Ulusunun Durumu raporunun 2015 birinci çeyrek sonuçlarına göre, kurumsal uygulama geliştiricilerinin yüzde 43'ü ayda 10 bin dolardan fazla kazanıyor. Aynı sayı bireysel uygulama geliştiriciler için yüzde 19.

Kurumların yazılım ve uygulamalar için para ödemek konusunda son kullanıcıya göre daha cömert olduğu gerçeğiyle birlikte, geliştiricilerin sürdürülebilir gelir sağlayabileceği bir kanal kurumsal. Bu alana odaklanan geliştiricilerse hala azınlıkta. Kurumsal geliştiricilerin tüm geliştiriciler içindeki oranı yüzde 20 ancak bu oran artma eğilimi göstermeye devam ediyor. Zira, rapora göre aynı oran bundan 6 ay önceki dönemde, yüzde 16'ydı.

geliştirici ekonomisi kurumsal

Geliştiricilerin kurumsal uygulamalara biraz daha mesafeli durmasının en önemli sebebiyse, tahmin edeceğiniz gibi, uygulamaların satışının ayrı bir ekip gerektireceğini ve daha maliyetli olacağını düşünmeleri. Raporda dikkat çekilen önemli bir nokta da bunun aslında bir ön yargı olabileceği. Zira, başta mobil oyunlar olmak üzere, son kullanıcıya yönelik uygulamalar için de ciddi bir pazarlama/reklam bütçesi ayırmak gerekebiliyor.

Sürdürülebilir gelir yaratmak için bir diğer çözümse, hem kurumsal hayatı hem de son kullanıcıyı hedefleyen uygulamalar geliştirmek olabiliyor. Halihazırda iki kategori için uygulama geliştirenler arasında, verimlilik ve iş uygulamaları, araçlar, eğitim ve referans gibi ortak kategoriler olduğu da göze çarpıyor.

geliştirici ekonomisi mobil ticaret

Rapora göre, henüz atıl durumda olan bir diğer alan da mobil ticaret. 2014 yılında uygulama mağazalarında geri kalan bütün kanalların toplamından daha fazla gelir sağlayan mobil ticaret, 2015 yılında bu farkı açmaya devam edecek. VisionMobile'ın tahmini bu kanal üzerinden 2015 yılında 300 milyar dolarlık satış gerçekleşeceği. Uygulama mağazası satışları için tahmin edilen meblağ 40,5 milyar dolarken, uygulama reklamları için 34 milyar dolar.

Mobil e-ticaretin yüksek gelir potansiyeline rağmen, geliştiricilerin yalnızca yüzde 9'unun e-ticaret özellikli uygulamalar geliştiriyor olması pazarda önemli bir boşluk olduğunu gösteriyor. Geliştiricilerin yüzde 37'si uygulama mağazası satışları, yüzde 36'sı de reklamları kullanıyor gelir için.

geliştirici ekonomisi IoT

VisionMobile'ın raporu, Nesnelerin İnterneti yazılımlarının geliştiriciler tarafında yoğun ilgili gördüğünü de ortaya koyuyor. Geliştiricilerin yüzde 53'ü nesnelerin interneti projeleri üzerinde çalışırken, büyük çoğunluğu bunu hobi için yaptığını söylüyor. Bu alandaki projeler arasında en popüler kategori, geliştiricilerin yüzde 37'sinin çalıştığı akıllı ev ve bina yönetimi. Onu yüzde 35'le giyilebilir teknolojiler ve yüzde 20 ile perakende izliyor.

geliştirici ekonomisi swift

Nesnelerin İnternetiyle birlikte geliştiricilerin hızla keşfettiği bir diğer yazılım da Apple'ın programlama dili Swift. Halihazırda bugüne kadar görülen en hızlı yükselişi yakalayan Swift'i, piyasaya çıkışının dördüncü ayında öğrendiğini söyleyen mobil geliştiricilerin oranı yüzde 20. Swift'in çok daha geniş bir geliştirici kitlesini çekeceğini düşündüren bir veriyse geliştiricilerin yüzde 23'ünün Objective C kullanmıyor olduğunu söylemesi.

Daha detaylı bilgi için VisionMobile'ın Geliştirici Ekonomisi'nin makro sorunlarını incelediği bir önceki raporunu da inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.