Freeweel: Sadece kablosuz ağlar üzerinden çalışan mobil iletişim

Freeweel: Sadece kablosuz ağlar üzerinden çalışan mobil iletişim

freewheel kablosuz operator 2Bugün hayatımızın bir parçası haline gelen mobil operatörlerin geleceği gerçekten büyük bir soru işareti. Kısa mesaj tarafında büyük bir darbe yiyen operatörler için yeni tehlike yalnızca kablosuz ağlar üzerinden mobil iletişim sunan cep telefonları.

Cablevision adlı kablolu internet operatörü bu işe el atan ilk şirketlerden. Kullanıcılarına sunduğu Freewheel adlı hizmetiyle mobil hücresel ağları aradan çıkarıyor. Kablosuz ağ bağlantı noktalarına dayalı bir iletişim ağını kullanabileceğimizi iddia ediyor.

Aylık 9.95 dolara, sınırsız veri, arama ve mesajlaşma hakkı sunan Cablevision, operatör değişimlerinde herhangi bir ücret talep etmiyor. Tabii bu yeni kablosuz ağ operatörünüze geçmeniz için Cablevision'ın aylık 29.95 dolardan başlayan internet hizmetine abone olmanız gerekiyor.

Freewheel için özel cep telefonu

Sadece kablosuz bağlantı özelliği olan Motorola Moto G ile işe başlayan Amerikalı şirket, bu telefonu 99.95 gibi ideal sayılabilecek bir fiyatla satışa sunuyor. Bazı uygulamalar önyüklenmiş olarak geliyor ve Cablevision'ın kablosuz erişim noktalarına otomatik olarak bağlanıyor.

Elbette erişim sağlayabildiğiniz tüm diğer kablosuz ağ bağlantılarından da faydalanabiliyor.

free wheelBöyle bir iletişim türüne alışabilir miyiz?

Böyle bir mobil iletişimin mümkün olup olmadığı tartışma konusu ama ABD'de internet servis sağlayıcılarının ortaklaşa oluşturduğu (cablewifi.com) 300 bin kablosuz bağlantı noktası Cablevision'ın iddiasını tutturabileceğini düşündürüyor.

Cablevision buna ek olarak kullanıcılarını birer kablosuz ağ bağlantı noktası haline getiren hizmetiyle New York'ta 1.1 milyon 1.1 milyon kablosuz erişim noktasına bağlanılabilir olduğunu söylüyor.

MVNO dediğimiz mobil alt operatörlerin ucuz, hatta reklam karşılığı ücretsiz mobil bağlantı sunması mobil iletişimdeki paradigmaların değişebileceğini gösteren yeniliklerden biriydi.

Kablosuz ağ bağlantı noktalarına dayalı bir mobil iletişim aslında hayal değil. Zira kablosuz ağ bağlantı noktalarının sayısı katlanarak artıyor. Diğer yandan kesintisiz hücresel ağ bağlantısı bir zaruret gibi algılansa da aslında her an ulaşılabilir olmaktan ve bildirimlerden sıkıldığımızı söyleyebiliriz. Böylece sürekli kendimizi bağlanmak zorunda hissettiğimiz internetten de kısa süreli kaçışlar yaşayabiliriz. :)

Son olarak bu değişimin karasal ağ ve fiber internet yatırımları yapan mobil operatörleri pek etkilemeyeceğini de söylememiz lazım. Hatta Türkiye'deki her 3 operatörün de mobil iletişimin yanında internet servis sağlayıcı olarak hizmet verdiğini biliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.