Reklam karşılığında ücretsiz mobil internet deneyimi

Reklam karşılığında ücretsiz mobil internet deneyimi

Mobil cihazlar internete erişim açısından bilgisayarları geride bıraktığında mobil internet tarifelerini kıyaslamak için kafa yoracağız. Daha önce Onavo gibi mobil internet faturanızı düşürmeye çalışan uygulamalar gördük. Peki mobil interneti reklam izleyerek bedava kullanmak ister misiniz?

Birleşik Krallık'ta hizmet vermeye başlayan Samba Mobile, abonelerine reklam izlemeleri karşılığında ücretsiz mobil internet erişimi sunuyor. 2,5 dakikalık bir video reklam izlemeniz durumunda 500 MB'tan fazla veri alışverişine izin veriliyor.

Hem telefonlar hem de bilgisayarlar için mobil modemlerle kullanılabilen Samba, abonelerinden web tarayıcılarına veya iPad'lerine küçük bir uygulama kurmasını da istiyor.

Henüz bu tür bir ücretsiz kredi/ödüllendirme sistemine Türkiye'de rastlamış değiliz ama bu işi farklı şekillerde deneyen Samba gibi alt operatörler (MVNO) mevcut. Tabii bu konuda başarılı olan servis sağlayıcı yok gibi. Örneğin gençleri hedefleyerek reklam karşılığında ücretsiz konuşma ve kısa mesaj hakkı sunan Blyk, bir ara tutunmaya çalıştıysa da artık operatörlere mobil medya/pazarlama hizmetleri veriyor.

Geleceği parlak değil

Samba, Volvo ve Samsung gibi dünya çapındaki markalardan reklam almayı başarmış durumda. Ancak oldukça temel bir hizmeti reklam karşılığında sunmak önceki tecrübeler açısından pek parlak görünmüyor. İnternette giderek ucuzlayan ölçümlenebilir reklam fırsatları varken Samba'nın ciddi bir iş yapması zor görünüyor. Her ne kadar kullanıcıları tanımak için web tarayıcılarını izleme yolu kullansa da karşısında aşması gereken ciddi rakipler ve reklamsever aboneler bulması gerekiyor.

Samba'nın iş ortaklarına yönlendirdiği aboneler üzerinden pay alması gibi bir gelir kanalı da var. Fakat bu seçeneğin çalışması için de mobil e-ticaretin epey gelişmesi gerekiyor. Diğer yandan mobil internet fiyatları da giderek ucuzluyor ve Samba'nın kaç yıllık ömrü olduğunu düşündürüyor...

Dilerseniz Samba'nın nasıl çalıştığını deneyimleyebilir, kararınızı ona göre verebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.