2004'ten günümüze dünyanın en büyük veri hırsızlıkları [İnfografik]

2004'ten günümüze dünyanın en büyük veri hırsızlıkları [İnfografik]

2014 hackerların şüphesiz favori yıllarından biriydi. Yakın zamanda Turkcell'in Müşteri Hizmetleri'ne ait Twitter hesabını bir süreliğine ele geçiren hackerlar, bu yıl dünya çapında ses getiren birçok saldırıya ve veri hırsızlığına da imza attılar.

2014'te Snapchat'in kendiliğinden yok olması gereken fotoğrafları ele geçirip sızdıran hackerlar, dünyanın en değerli şirketi Apple'ı da köşeye sıkıştırmayı başardılar. iCloud'dan kaçırılan veriler arasında Jennifer Lawrence, Kim Kardashian gibi Hollywood'ın en tanınmış aktrislerinin çıplak fotoğrafları da olunca, deyim yerindeyse internet skandalla yıkıldı.

2013 yılı sonunda ABD'de gerçekleşen Target hacklenmesinin etkisi ise 2014 yılında ortaya çıktı. Hackerler Kasım ve Aralık ayı arasında gerçekleşen işlemlere ait 70 milyon adet kredi kartı bilgisini ele geçirmişlerdi. Benzer şekilde bu yıl Eylül ayında hacklenen Home Depot'dan bilgisi sızdırılan kredi kartı sayısı 53 milyondu.

Yılın en çok akıllarda kalan hacklenme skandallarından biri ise şüphesiz Kuzey Kore kökenli olduğu iddia edilen, Sony Pictures Entertainment saldırısıydı. Sony yapımı The Interview filminin neden olduğu gerilim, filmin gösterime alınmayacağı açıklamasıyla biraz yatıştı. Gerek izleyiciler gerek Başkan Obama'dan gelen tepkiler Sony'yi ikna etmiş olacak ki, şirket filmi Noel Günü yani bu Perşembe'den itibaren gösterime gireceğini açıkladı. 2011 yılında PSN ağının hacklenmesiyle 170 milyon dolar kaybeden Sony'nin bu süreçten zararının 100 milyon doları geçeceği tahmin ediliyor.

North-Korea-vs-Sony

Peki 2014'teki hacklenme skandalları geçmişte olan benzer olaylarla kıyaslandığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor? TheInformation is Beautiful sitesinin hazırladığı infografik, 2004'ten bu yana gerçekeleşen veri hırsızlıklarını görselleştirme konusunda iyi iş çıkarıyor. Saldırı türlerini renklerine göre ayıran infografikte, her bir saldırıda sızdırılan veri büyüklüğüne (hesap bilgileri sayısı) göre kıyas yapılıyor. İnfografikte yeşiller kazara; morlar hacker saldırıları; maviler kaybolan/çalınan bilgisayarlar gibi farklı kaynaklı sızan verileri temsil ediyor.

data breachesİnfografiği kaynağından görmek isterseniz burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.