Inbox by Gmail: Sade ve odaklanılabilir e-posta kutusunun yeni adı [İnceleme]

Inbox by Gmail: Sade ve odaklanılabilir e-posta kutusunun yeni adı [İnceleme]

Google'ın 2 gün önce tanıttığı yeni e-posta uygulaması Inbox by Gmail'i sınırlı sayıdaki davetiyelerinden birine ulaşarak sizler için inceledik. Bundan 3 yıl önce Google Wave denemesi başarısız oldu ama Google bu kez e-posta kavramını değişitirmek konusunda oldukça iddialı geliyor.

Kod Adı: Bigtop 

Inbox by Gmail, hem hem pazarlama açısından hem de geri bildirim almak için Wave'de olduğu gibi sınırlı davetiye modeliyle ilerliyor ama Inbox bize ulaşmadan önce Google çalışanları deneyimlemiş ve geri bildirimlerle geliştirilmiş. Bu şirket içi deneme sürecinde Inbox projesinin kod adı ise Bigtop imiş.

E-posta kutunuz artık sadece e-posta kutusu değil

Kısa bir özet yapmak gerekirse her gün en çok vakit harcadığımız e-posta kutumuzu daha derli toplu ve daha az zaman harcayarak yönetmemizi sağlıyor. Bunun yanında e-postalara birer görev rolü atandığı ve hatırlatma eklentisiyle süslendiği için küçük bir proje yönetim aracına da dönüşüyor.

google inbox eposta gmail (10)

E-postaları mobilde kaydırma şeklinde arşivleyebiliyor, hızlıca silebiliyor veya daha sonra hatırlatılmak üzere etiketleyip ortadan kaldırabiliyorsunuz. Dilerseniz belli e-postaları yukarıya sabitleyerek her zaman gözünüzün önünde olmasını sağlıyorsunuz.

google inbox eposta gmail mobil 2

Sadelik ve Odaklanma

Google'ın 'materyal tasarım' kavramıyla tasarlanan Inbox, tamamen 'sadelik ve odaklanma' üzerine kurgulanmış. Mobil uygulamalar üzerinden aktifleştirdiğiniz hesabınızı webde Chrome üzerinden de aynı şekilde kullanabiliyorsunuz. Mobilde Türkçe dil desteğinin tamamen sağlandığı Inbox'ın mottosu da Türkçe'ye 'Sizin için çalışan gelen kutusu' olarak aktarılmış.

google inbox eposta gmail mobil 2 (2)

Web üzerinde de sadeliğiyle dikkat çeken Inbox by Gmail'de bir arama yaptığınızda diğer her şey kayboluyor ve sadece arama sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Yan menü sabit değil, Google Hangout menüsünü sabitlemek ise sizin elinizde.

E-posta gruplamaları

Daha önce sekmeli yapıya geçerek e-postaları gruplayan Gmail'in Inbox yorumunda sekmeler bulunmuyor. Dolayısıyla bu gruplara dahil edilen e-postalar ilk ekrana düşüyor. Ancak yeniden adlandırılan bu 7 e-posta grubunun hangilerinin ana ekrana düşeceğini belirleyebiliyorsunuz.

google inbox eposta gmail

İstediğiniz grupları günde sadece bir kez veya haftada bir kez gelen kutunuza düşecek şekilde de ayarlayabiliyorsunuz ki bu yeni sistem e-posta pazarlamacılar için yeni bir sınav niteliği taşıyor.

google inbox eposta gmail zamanlama

Önizlemeler

Inbox by Gmail'de dosya eklentileri e-postayı açmadan görülebiliyor. Etkinlikler ve uçak biletleri de önizleme şeklinde ve e-posta içinde özel olarak görüntüleniyor. Uçak biletleri için Türkiye'deki havayolu şirketlerinin tam uyum sağlamadığını göze çarpıyor.

google inbox eposta gmail seyahat

Google Now'dan esintiler

Inbox by Gmail, akıllı asistanı Google Now'dan esintiler de taşıyor ama Avrupa'da kullanılabilen rezervasyon için otomatik mekan tamamlama özelliğini göremedim, uçuş için  'check-in yapma' özelliğinin de aktif olmadığını sanıyorum. Bu özellikler Inbox by Gmail'i daha güçlü bir hale getiriyor ama bizim ne zaman kullanabileceğimiz hakkında bir bilgi maalesef yok.

google inbox ucus

Yeni konumladırmalar

Ekran görüntülerden farkedebileceğiniz gibi bazı eylem düğmeleri yeniden konumlandırılmış. Örneğin hızlıca e-posta veya hatırlatma oluşturmak için ekranın sağ alt kısmındaki (+) düğmesine dokunmak yeterli oluyor. Bir e-posta arşivlemek gibi bir işlem yaptığınızda ise eskiden en üstte çıkan 'geri al' bağlantısı webde ekranın sol alt kısmında çıkıyor.

E-postanın konu kısmı ise kaldırılmamış ama e-postanın iç kısmına alınarak 'metin içi başlık' havası verilmiş.

Sonuç: Geri dönülmez bir e-posta deneyimine hazır olun

Aslında son dönemde Dropbox'un satın aldığı Mailbox başta olmak üzere yeni nesil e-posta istemcilerine alışmaya başlamıştık. Tasarım ve kolay kullanım özellikleriyle öne çıkan posta istemcisi Sparrow’u satın alan Google ise bu kadar radikal olmasa da bir değişimin sinyallerini vermişti. Sonuçta ortaya çıkan Inbox by Gmail, e-posta içinde kafa rahatlatan ve zaman kazandıran bir uygulama olmuş. Alışıktan sonra eski Gmail'i özleyeceğimizi hiç sanmıyorum...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.