Aslanoba ile yollarını ayıran Boni, Beacon üretmeye ve kurumsal projeler geliştirmeye başladı

Aslanoba ile yollarını ayıran Boni, Beacon üretmeye ve kurumsal projeler geliştirmeye başladı

İlk olarak Webrazzi Startup 2012 etkinliğinde sizlerin karşısına çıkan ve Türkiye'de Ar-Ge tabanlı nadir girişimlerden biri olan Boni, önemli bir dönemden geçiyor. Boni'nin tüm hisselerini devralan Sarper Sılaoğlu'ndan aldığımız bilgiye göre Boni artık şirketlere dönük bir iş modeline odaklanıyor.

Aslanoba ile yollarını ayıran Boni teknoloji üretmeye ve kurumsal projeler geliştirmeye başladı

Önce Boni'nin nasıl pivot ettiğinden ve ilk projesinden, sonra da ortaklık yapısının nasıl değiştiğinden bahsetmek istiyorum.

Yakın alan tabanlı mobil sadakat uygulaması olarak tanımladığımız Boni, başlangıçta kendi donanımını geliştirerek işe başlamıştı. Ancak son dönemde 'beacon' modeline geçiş yaptı ve büyüme çalışmalarına ağırlık verdi. Şu anda kendi 'beacon'larını geliştiren Boni, şirketlere/markalara özel çözümler sunmaya başlamış. Bu yeni dönemin ilk çalışmasını da Avea ile yapmış.

Görme engelliler için özel uygulama

boni beaconAvea'nın  Bluetooth Low Energy (BLE) tabanlı BoniBeacon ağıyla hayata geçirdiği Sesli Adımlar projesinde görme engellilerin alışveriş merkezlerinde özgürce dolaşmaları için operatör bağımsız olarak akıllı telefonlar üzerinden sesli konum belirtme ve mağaza sorgulama hizmeti sunuluyor.

Sesli Adımlar adlı ağının 16 ülkede yönettiği 196 alışveriş merkeziyle Avrupa’da sektör lideri olan ECE Grubu’nun Türkiye'deki diğer AVM'lerine ve hastane, havaalanı, otel ve devlet binaları gibi yapılara da uygulanması hedefleniyor.

Sesli Adımlar'ın şimdilik iOS uygulaması yayında ve çok yakında Android uygulaması Google Play'deki yerini alacak.

Aslanoba Boni'den çekildi

Boni, artık "sadece ve sadece" teknoloji geliştirip onu kurumsal şirketlere satmak üzere geliştirilecek. Güneş enerjisinden beslenen ve 350 metreye kadar sinyal üreten özel anten çözümleri geliştirecek. Bu yolda ise daha önce 1 milyon dolar yatırım yapan Hasan Aslanoba yani Aslanoba Capital Boni ile birlikte olmayacak.

Bu ayrılığın arkasında ise Türkiye'nin pazar dinamiklerinden kaynaklandığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Zira Boni'nin yakaladığı kullanıcı kitlesinin çapı, büyük bir rakibin pazara yıkıcı bir şekilde girme ihtimali, pazar büyüklüğünü önemseyen bir yatırımcı olan Hasan Aslanoba için ayrılma sebeplerinden biri olmuş.

Aslanoba, daha hızlı büyümenin bir yolu olan yatırımın artırmayı ise tercih etmemiş ve hisse devriyle Boni'den çekilmiş. Sarper Sılaoğlu da girişimini sonlandırmak yerine teknoloji geliştirmeye ve şirketlere hizmet verme yoluna gitmiş. Diğer hissedarların da hisselerini üzerine alarak tek ortak olarak yoluna devam etme kararı almış.

Bundan sonra 6 kişilik kilit mühendis ekibiyle yoluna devam edecek olan Boni'nin önümüzdeki dönemde nasıl bir ilerleme kaydeceğini izleyip paylaşmaya devam edeceğiz. Bu noktada sizin de yorumlarınızı almak güzel olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.