Uber'e Londra'dan yeşil ışık

Geçtiğimiz ay, başta Londra olmak üzere Avrupa geneline yayılan 'über' protestolar, Uber'in şehre gelişini durdurmadı. Transport for London (TfL), taksiciler tarafından yöneltilen itirazları değerlendirdi ve şirketin bir taksi gibi çalışmasına bir sakınca olmadığına karar verdi.

Uber'in şehre gelişini engellemek isteyen Londra'nın taksiciler birliği Licensed Taxi Drivers Association TfL'ye suç duyurusunda bulunmuş ve protestoları düzenlenmesinde aktif rol oynamıştı. İtirazın gerekçesi, Uber'in taksimetresi olmadığı için taksi gibi sınıflandırılmaması ama pratikte taksi gibi çalışıyor olması. Bu nedenle Uber, taksilerin tabi olduğu düzenlemelere tabi değil ve  taksiciler bunu haksız rekabet olarak yorumluyor.

TfL'in kararında Uber'in akıllı telefon uygulamasının taksilere monte edilmemesinden dolayı, yasa kapsamında bir taksimetre olarak sınıflandırılamayacağı belirtiliyor. Buna karşın TfL, Uber'in Londra'da faaliyette bulunmasında bir sakınca görmüyor.

TfL'in kararından sonra sıra İngiliz mahkemelerinde. Mahkeme kararı, taksimetrenin fonksiyonuna mu yoksa fiziksel özelliğine mi göre sınıflandırıldığı sorusuna da bir cevap niteliğinde olacak.

Benzer gelişmeler daha önce Avrupa'nın Berlin ve Brüksel gibi şehirlerinde de yaşanmıştı. İki vakada da mahkemeler, Uber'in çalışmasını zorlaştıracak şekilde taksiciler lehine karar vermişti.

Uber, geçtiğimiz hafta Türkiye'de 'UberBLACK' lük araç servisiyle operasyonlarına başladı.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.