TÜBİTAK 2014 yılının en girişimci üniversitelerini açıkladı

TÜBİTAK 2014 yılının en girişimci üniversitelerini açıkladı

Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en girişimci üniversitelerini açıklayan TÜBİTAK bu yılın listesini de yayınladı. Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarının dikkate alındığı sonuçları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık açıkladı.

"Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" kriterine bağlı olarak 2012'den bu yana açıklanan listenin ilk iki sırası geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sırasıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'ne ait. Geçen yıl 4. sıradaki Boğaziçi Üniversitesi ise bu yıl 3. sıraya yükselmiş.

Girişimciliğe önem veren genç vakıf üniversitelerinden Özyeğin Üniversitesi bu yıl 1 sıra yükselerek 6. sıraya yerleşmiş. Bir diğer vakıf üniversitesi Koç Üniversitesi ise 3 sıra yükselerek 5. sırayı almış. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2 sıra gerilemesi ve Selçuk Üniversitesi'nin 10. sıraya yükselmesi de ilk 10'daki diğer hareketler.

50 ve üzeri öğretim üyesi olan 144 üniversitesinin değerlendirilip 50'sinin listelendiği çalışamada bu yıl zirve puanlarının geçen yıla göre düşük olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin geçen yıl 86 puanla birinci olan ODTÜ bu yıl 83 puan almış. Sabancı Üniversitesi de geçen yıl 85.8 olan puanını bu yıl 81.44'e düşürmüş. Alt sıralara inildiğinde ise yükselen performans dikkat çekiyor.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 23 göstergeye (bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme) göre belirleniyor ve yaklaşık 900 bin hücrelik veri setinin toplanması 6 ayı bulmuş.

YÖK ve TÜİK’in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TPE, Kalkınma Bakanlığı, TÜBA, TTGV, KOSGEB ve üniversitelerin katkı sağladığı araştırmada bu yıl ilk 50’ye 4 yeni üniversite dâhil olmuş. Listenin tamamına aşağıda göz atabilir, yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

2013 başında incelediğimiz 100 yerli girişimin kurucularının üniversite seçimlerine de şuradan göz atabilirsiniz.

turkiyenin en girisimci universiteleri tubitak tam liste

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.