Alibaba.com, "BABA" sembolüyle New York Borsası'nda halka açılacak

Alibaba.com,

Alibaba.com'un Amerika tarihine geçmesi beklenen halka arzı için hangi borsaya gideceği merakla beklenen bir konuydu. Şirket, 26 Haziran'da SEC'e ilettiği ilgili dökümanında bunun cevabını New York Borsası (NYSE) olarak verdi. Şirketin yaklaşık 20 milyar dolar teklifle gerçekleşmesi beklenen halka arzı için New York Borsası'nın seçilmesi Nasdaq'a bir darbe olarak yorumlanıyor.

Bloomberg verilerine göre, halka arzıyla piyasa değerinin 168 milyar dolar olacağı ön görülen Alibaba, New York Borsası'na kayıtlı en büyük üçüncü teknoloji şirketi olacak. Borsa'ya kayıtlı en büyük iki teknoloji şirketi şu anda IBM ve Oracle.

Şirketin borsa seçimi Amerika'nın iki büyük borsası arasında yıllardır devam eden rekabette, ibrenin bu kez New York Borsası'nı gösterdiğinin de işareti olabilir. Google, Apple, Microsoft, Intel ve Alibaba hissedarı Yahoo'nun listelendiği Nasdaq teknoloji şirketleri arasında popüler olsa da Facebook'un halka arzı sırasında büyük bir güven kaybı yaşamıştı. Nasdaq'ın, 2012 yılında Facebook'un halka arz operasyonu sırasında yaşanan karmaşa ve gecikmeler nedeniyle aracı şirketlerin milyonlarca dolar zarar etmesine neden olmuştu.

Bunun belki bir sonucu olarak 2013 yılında Amerika'da halka açılan 37 internet ve teknoloji şirketinden, aralarında King ve Twitter'ın olduğu toplam 22 şirket New York Borsası'nı tercih etti. 2014 birinci çeyrekte ise halka açılan 10 internet ve teknoloji şirketinin 7'si New York Borsası'ndan yana seçim yaptı.

Şunu da belirtmekte fayda var, sayısal üstünlük New York Borsası'nda olsa da, işlem değerleri açısından Nasdaq, rakibinin açık ara önünde.Dealogic verilerine göre Nasdaq'ta bu yıl gerçekleşen halka arzların toplam değeri 100 milyar dolara yaklaşırken New York Borsası için bu sayı 48 milyar dolarla sınırlı kalmış.

Alibaba'nın seçtiği BABA sembölü ise Çince sekiz anlamına gelen Ba kelimesinden geliyor. Bu da, tahmin edebileceğiniz gibi, Alibaba'nın 8 Ağustos'ta halka açılacağı yönünde tahminlere sebep oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.