Alman mühendisliği ve Türk girişimciliği ön yargılara rağmen, nasıl sentezlenir?

Alman mühendisliği ve Türk girişimciliği ön yargılara rağmen, nasıl sentezlenir?

KOBIL, dijital kimlik ve mobil güvenlik alanında iyi bilinen uluslararası bir marka ve Almanya merkezli bir Türk girişimi. Geliştirdiği yeni teknolojiler kadar, yurt dışında hatırı sayılır bir yere gelmiş bir şirket haline gelmesiyle, girişimcilere ilham verebilecek bir öyküsü var.

KOBİL kurucusu ve CEO'su İsmet Koyun, 1978 yılında henüz 18 yaşındayken üniversite eğitimine başlamak için Almanya'ya göç etmiş. Bir yandan çalışıp bir yandan okuluna devam ederken, bir gün aldığı 100 bilgisayarı elinden çıkaramayan bir arkadaşına yardımcı olmak için bir anda iş hayatında bulmuş kendini. Kısa süre sonra cebinde o güne kadar hiç görmediği bir para varmış: 40 bin Mark.

O dönemi görmedim ama tahmin ediyorum Almanya'da yaşayan ve biraz sermayesi olan tipik bir Türk gencinin ilk yapacağı şey bir teknoloji şirketi kurmak olmasa gerek. Memleketten ev almak, Mercedes'e binmek ya da yeni bir Türk restoranı açmak gibi alternatifler varken...

İsmet Bey, radikal bir kararla bilişim sektörüne yönelmiş ve 1986'da BT güvenlik alanında faaliyet gösteren ilk Türk-Alman şirketlerinden birisi olan KOBIL'i kurmuş. Bütün enerjisini yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye ayırdığı 10 yılın sonunda KOBIL'in müşterileri arasına Almanya'nın dev teknoloji şirketlerinden Deutshce Telekom katılmış. Ve geçen 30 yıldan uzun sürede bu müşteri tabanı hızla genişlemiş.

"Alman mühendisliği ve Türk girişimciliğinin bir sentezi"

KOBİL bugün 16 ülkede faaliyet gösteriyor ve Paris, Zürih, Londra ve İstanbul’da ofisleri bulunuyor. Şirketin kendi verilerine göre KOBİL, İsviçre ile Almanya pazarlarının yüzde 80’ine hakim. 1996 yılında açılan KOBIL Türkiye ofisi asıl ivmeyi Türkiye'de internet bankacılığının yaygınlaşmaya başladığı 2000 yılından itibaren kazandı.Şirketin açıklamasına göre Türkiye'de aralarında Akbank, Ziraat Bank, ING, TEB'in olduğu 11 banka KOBİL çözümlerini kullanıyor.

Diğer taraftan KOBİL'in Avrupa'daki uzun müşteri referansları listesinde Deutsche Telekom, Datev, Commerzbank, Banque de Luxembourg, UBS, Société Générale, Santander, Almanya Parlamentosu ve Alman Federal Bilgi Güvenliği Ofisi gibi kurum ve kuruluşlar var.

İsmet Koyun Kobil Geçtiğimiz yıl San Francisco ofisini açan KOBIL'in istikrarlı başarısını İsmet Koyun'la Amerika seyahati sonrası Skype'ta konuştuk. Ona göre KOBİL'in bu başarısının ardında "Alman mühendisliği ve Türk girişimciliğinin bir sentezi" olması var.

"Sizinle çalışmak istemeyiz aslında ama işinizde çok iyisiniz...

Ancak iş tabi burada bitmiyor zira Almanya'da (ya da dünyanın pek çok ülkesinde) Türkiye'den bir girişimci teoride eşit olsa da pratikçe birçok ön yargıyla baş etmek zorunda. Avrupalı bir müşterisi İsmet Koyun'a bir gün şöyle bir itirafta bile bulunmuş: "Sizinle çalışmak istemeyiz aslında ama işinizde çok iyisiniz..." Yani iyi olmak yetmiyor, tartışmasız bir biçimde çok iyi olmak zorundasınız.

KOBİL'in başarısında bir diğer önemli faktörse, inovasyon. İsmet Koyun, KOBİL'in kuruluşundan bu yana işin yeni ürünler geliştirme ve inovasyon tarafında yer alıyor. Ona göre, her inovasyon denemesi, sonucundan asla emin olamayacağınız için tam bir adanmışlık gerektiriyor. Deneyimli girişimci her yıl cirolarının yüzde 20'sini Ar-Ge çalışmalarına ayrıdıklarını belirtiyor, KOBİL'in Almanya'nın üç farklı noktasında Ar-Ge merkezleri bulunuyor.

KOBİL bugün, mobil ve masaüstü bilgisayarlarda verileri, iletişimi ve kimlik doğrulama sürecini güvence altına alan çözümler üretiyor. Kriptografi, akıllı kart teknolojisi ve Açık Anahtar Altyapısı alanlarının yanı sıra mobil platformların güvenliği sağlayan ürünleri de var.

kobil-paysmart

"Silikon Vadisi'ndeki iki ay Almanya'daki iki yıla bedel"

KOBIL, geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük kargo ve taşımacılık şirketlerinden Deutsche Post’un yeni mobil ödeme uygulaması Paysmart için güvenli mobil kimlik işleme altyapısını sunduğunu duyurdu. KOBİL'in Deutsche Post için geliştridği çözüm, şirketin mIDentity Application Security Technology'sini kullanıyor. Uygulama Güvenlik Teknolojisi (AST) ürünü KOBIL’in ana ürünlerinden biri ve online ve mobil bankacılık işlemleri sırasında olabilecek siber suçluların kullanıcıları banka sitesine benzeyen farklı ve zararlı bir siteye yönlendirmesini önlüyor. İki faktörlü kimlik doğrulama duvarıyla güvenliği perçinlenen ürün, akıllı kart ve mütşeriye ait PIN’in birlikteliği ile güvenlik risklerini en aza indirme iddiasında. Çözüm iOS ve Android cihazların yanısıra PC’lerle de çalışıyor.

KOBİL'in bundan sonraki odağı nesnelerin interneti ve güvenlik. Türkiye'de mobil cihazların internet bankacılığındaki kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu alandaki güvenlik çözümlerine ağırlık verilmesi planlanıyor. Şirketin uluslararası büyümesinde ise en büyük beklentiyi Amerika pazarı oluşturuyor. İsmet Koyun son iki ayını geçirdiği San Francisco'da Almanya'da geçirdiği 2 yıla bedel olduğunu söylüyor. İsmet Koyun önümüzdeki yıllarda Amerika'da daha uzun aylar geçirecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.