SALT Online'ın dijital işlerini mercek altına aldık

SALT Online'ın dijital işlerini mercek altına aldık

Başta saltonline.org olmak üzere, açık kültür-sanat alanı SALT’ın dijital evrende kullandığı mecraların tümüne işaret eden SALT Online, dijital dünyanın bu konuda en başarılı platformlarından biri olma yolunda ilerliyor.

Kısa sürede Facebook'ta 132 binin üzerinde kişi tarafından beğenilen SALT Online, bugün Vimeo, Soundcloud, Foursquare ve Instagram gibi popüler paylaşım ağlarında etkin olarak yer alıyor, Google+’ı da en erken benimseyenlerden. Sergi, söyleşi, enstalasyon ve film gösterimi gibi farklı disiplinlerden halka açık etkinliklere ev sahipliği yapan SALT'ın dinamizminden beslenen platform, dijital arşivden e-yayıncılığa birçok farklı alanda yenilikçi projeler geliştiriryor.

İlgili sorularımızı yönelttiğimiz SALT Web Editoru Dilek Turan ve SALT Araştırma ve Programlar Direktoru Vasif Kortun, başarılarının ardında, güçlü bir içerik yönetimi olduğunu söylüyor. Google'ın 2011 yılından itibaren kaliteli içeriği ödüllendirmesiyle, SALT Online oyuna bir adım ileride başlamış. Ekip, etkileşim kurarken, özgün içeriğin takipçisinin tüketiciye değil kullanıcı ve paylaşımcıya dönüşmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor. SALT Online'ın projelerini ve dijital evrene yaklaşımlarını mercek altına aldık.

SALT Online, dijital dünyanın imkanlarını kullanarak  inovatif projeler üretiyor. Google Cultural Institute ve Flickr Creative Commons'ta projeler gerçekleştirmeye başlayan SALT Online, ağ haritalandırması yapan Graph Commons'ı kullanarak geçtiğimiz yıl Lizbon Mimari Bienali'nde yer aldı.

salt online e-kitap

2013’te e-yayınlarını ücretsiz olarak çevrimiçi dolaşıma çıkaran SALT Online, yayınlarını, “Kendi Kitabını Yap” modülünü dünyada ilk kez kullanılan" bir uygulama programlama arayüzüyle gerçekleştirmiş. Modül, farklı kitaplar içinden istediğiniz bölümleri seçerek kendi e-kitabınızı istediğiniz başlıkla oluşturma fırsatını sağlıyor. Bu yıl sonuna kadar SALT’ın parçası olduğu altı Avrupa müzesi konfederasyonunun bu sisteme entegre olması bekleniyor. Bunun okuyucular için  SALT programlarının içerik ve bağlamlarıyla ilişkili konularda ciddi bir kapasite sağlayacağını söylüyor Turan ve Kortun. Arşivinde on kitap bulunan SALT Online, e-kitap konusu daha yolun başında. Ekip, amaçlarının koca bir yayıncı haline gelmek olduğunu belirtiyor.

salt online 2

Arşivlerin dijitalleşmesi SALT Online'ın bir diğer başarısı. SALT’ın erişime açtığı 1 milyon 700 binden fazla dijital obje sadece saltresearch.org üzerinden erişilebilir durumda. Buna karşın platformun önündeki en kritik engellerden biri elbette veri. Muazzam bir arşivsel verinin paylaşımı ve müşterek kullanıma devri sözkonusu olduğunda dünyada hiçbir kurum, henüz bu görevi tam anlamıyla yerine getiremiyor.  İkili, engellerin sadece telif haklarından ibaret olmadığını belirtiyor ve ekliyor: "Şu anda örneğin, arama motorlarının taramasına açık olan veri internetin yüzde 30'undan fazla değil.  Bunlar gayet hantal. 20. yüzyıldan kalma kötü alışkanlıkların sonucu".

salt 3

SALT, kurum olarak, kamu erişimi, katılımcılık ve ortak yaratıcılığın teşvik edilmesini amaçlıyor ve Online'ı da bunun en etkin araçlarından biri olarak kullanıyor. SALT ekibi tüm bu konularda bir arayış peşinde ve hiç çekinmeden platform ve yazılım değiştirmeye hazır. Gelecek planları ise esneklik üzerine.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.