Türkiye, Foursquare üzerinden en çok check-in yapılan ülkelerden biri olmasıyla şirketin öncelik verdiği pazarlardan biri haline geldi. Şirket, geçtiğimiz Temmuz ayında hayata geçirdiği Foursquare ads'i ilk kez, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu beş ülkede başlatmıştı.
Foursquare, bir süre önce Türkiye'de sessizce proaktif öneri bildirimlerini hayata geçirdi. Uygulamanın detayları, Foursquare'in gelecekteki yönü ve Türkiye'de reklam hizmetlerinin durumu gibi önemli konuları Foursquare COO'su Evan Cohen'le konuştuk.
Merve Kara: Genel bir soruyla başlayalım, lokasyon bazlı servisler nereye gidiyor?
Evan Cohen: Biliyorsunuz lokasyon bazlı servisler cep telefonları ilk çıktığında "the next best thing" olarak görünüyordu. Foursquare CEO'su Dennis Crawley, Foursquare'den önce Dodgeball adında SMS'le çalışan bir tür prototip uygulama yapmıştı, sonra uygulamayı 2005 yılında Google'a sattı. O dönem için böyle bir girişimin zamanının önünde olduğunu söyleyebiliriz ama Foursquare için böyle değil. Bunda elbette akıllı telefonların pazara gelişinin etkisi büyük. Yanılmıyorsam geçtiğimiz yıl, dünya çapında toplam akıllı telefon sevkiyatı PC'leri geride bıraktı.
Lokasyon bazlı servisler dün yoktu, bugün etrafınızdaki restoranları, etkinlikleri keşfetmeniz Foursquare gibi öncü uygulamalar sayesinde oldukça kolaylaştı. Ve bence geliştirecek daha çok şey var. Lokasyon bazlı servisler hatta bütün bir endüstrinin yeni yönü bu. Yani ön görülü bilişim (anticipatory computing). Google, Apple ya da Microsoft gibi şirketlerin de bu alana odaklandığını görüyoruz. Akıllı telefonlar, gelecek uçuşunuz, hava durumu, ya da lokasyonla ilgili proaktif uyarılar gönderiyor. Foursquare de bu alana yöneliyor.
Merve Kara: Evet, kesinlikle, Foursquare neler yapıyor bunun için?
Evan Cohen: Bir süredir Foursquare’in kullanıcılarına, uygulamayı açmadan hatta check-in olmadan, nasıl yardımcı olacağını üzerinde çalışıyoruz. Ve bunun için kullanıcılarımıza anlık bildirimler gönderen bir özellik tasarladık. Bunlar, yakınınızdaki restoran ya da bir mağazadayken kampanyalarla ilgili ip uçlarına kadar farklı bilgilendirmeleri içeriyor. Bunun için check-in olmanıza gerek yok. Foursquare artık kullanıcılarına, uygulamayı açmalarına bile gerek olmadan bu tip uyarıları gönderiyor olacak.
Merve Kara: Sanırım özellik Amerika'da geçtiğimiz yıl sonunda hayata geçti, Türkiye'de durum nedir?
Evan Cohen: Evet, Amerika'da Ekim, Kasım gibi başlattık, Türkiye'de de birkaç ay önce sessizce bir giriş yaptık. Kullanıcılarımıza uyarılar göndermeye başladık. Şimdiye kadar çok iyi gidiyor, kullanıcıların gerçekten ilgisini çekiyor, kullanıcılar onlara sunulan değerin farkındalar ve platformla daha fazla engaje oluyorlar.
Merve Kara: Bu, Türkiye'de de Amerika'da olduğu gibi yalnızca Andorid için yapılan bir geliştirme mi?
Evan Cohen: Hayır iOS ve Android, her ikisinde de çalışıyor.
Merve Kara: Bu modeli reklamlarla birleştirmeyi planlıyor musunuz?
Şimdilik değil ama uzun vadede iyi bir fikir. Yakın dönem için henüz böyle bir planımız yok ama iş potansiyeli açısından değer yaratabilecek bir geliştirme bu.
Bu sizin Foursquare'i gerçek dünyanın Google'ı ya da Amazon'u haline getirme vizyonunuzla da uyuşuyor…
Evan Cohen: Aslında Google iyi bir özet. Kullanıcılar Google'ı kişisel her konuda arama yapmak için kullanıyorlar; Foursquare ise çevrenizdeki restoranlar,barlar, eğlence mekanları vs.için. Kesinlikle gerçek dünyanın Google'ı olmak istiyoruz.
Merve Kara: Foursquare ads Türkiye'de nasıl yankılandı?
Evan Cohen: Foursquare ads çok iyi gidiyor. Bunun üç nedeni var, Foursquare, reklamların iyi hedeflenmesine ve ilgili olmasına izin veriyor. İnsanların gerçek dünyadaki davranışlarını biliyoruz çünkü. İkinci nedense ölçüm, Foursquare’de ne kadar insanın reklamı gördüğünü ve bundan itibaren (check-in'ler yoluyla) onların mağazaya gidip gitmediğini izleyebiliyoruz. Bu elbette reklamverenlerin ilgisini çekiyor. Üçüncüsü ise Türkiye'de iş ortağımız Publik. Bizim ilk yerel ortağımız ve kendileriyle çok başarılı işler yapıyoruz.