Nokia ilk Androidli telefonu Nokia X'i tanıttı

Nokia ilk Androidli telefonu Nokia X'i tanıttı

Webrazzi'de Mobile World Congress‘ten Vodafone sponsorluğunda paylaştığımız tüm haberlere, wbrz.in/mwc2014 adresinden ulaşabilirsiniz.

nokia-xBarselona'da düzenlenen Mobile World Congress'ten yeni ürünler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen Nokia'nın Androidli telefon çıkaracağı haberleri doğrulandı ve Nokia CEO'su Stephen Elop, kısa süre önce Nokia'nın ilk Androidli telefonunu tanıttı: Nokia X.

Nokia'nın Androidli telefon serisinin adı Nokia X olacak, Barselona'da şirket Nokia X, X+ ve XL isimlerinde üç farklı modelini tanıttı. Ancak Nokia'nın Androidli telefonları tam olarak bildiğimiz Androidlerden değil. Nokia açık kaynaklı Android'i alarak Nokia X ismini verdiği yeni bir işletim sistemi ortaya çıkarmış.

Android 4.1 üzerine kurulmuş olan işletim sistemi Nokia'nın Asha ve Windows Phone OS'teki arayüzlerini hatırlatan bir görünüme sahip. Diğer Nokia modellerindeki flat tasarıma sahip olan Nokia X serisine tabii ki Android uygulamaları yüklenebiliyor.

Yeni telefonların model model üzerinden geçecek olursak, X serisinin üç üyesini birbirinden ayıran ana fark ekran boyutları. Buna göre Nokia X ve X+ neredeyse birebir aynı. İki model de 4 inçlik dokunmatik ekrana sahip, boyut ve ağırlık olarak da birebir olan modellerden X+'ın RAM ve hafıza miktarı bir miktar daha fazla ve 4 GB'lık microSD hafıza kartıyla birlikte geliyor. Nokia XL ise 5 inçlik WVGA ekran ve 5 megapixel otofokus özelliğine sahip LED flaşlı kamerayla birlikte geliyor.

Nokia için artık standart özelliklerden biri haline gelen farklı renklerdeki modellere sahip olan Nokia X'in Lumia 620'yle oldukça benzer olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik özellikleri bir kenara bırakacak olursak Nokia'nın neden bir Androidli model çıkardığı başlı başına bir tartışma konusu. Geçtiğimiz aylarda Microsoft tarafından satın alınan Nokia, yıllardır Android kullanması konusunda eleştiriliyordu. Sahip olduğu pazar payını Samsung'a kaybetmesindeki en önemli faktör olarak Android'in gösterildiği Nokia, geç gelmiş bir uyanışı yaşıyor diyebiliriz.

Yeni telefon serisiyle aynı adı taşıyan Android temelli Nokia X işletim sisteminin şirketin telefonlarında hangi oranla kullanılacağını hep beraber göreceğiz. Nokia X'i yakından tanımak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.