Arayüz tasarımcıları için ilgi çekici içerikleri listeleyen Geisha, aylık bir milyon görüntülenmeye ulaştı

Arayüz tasarımcıları için ilgi çekici içerikleri listeleyen Geisha, aylık bir milyon görüntülenmeye ulaştı

Sizlere bugün biraz farklı ve 'cool' bir internet projesini tanıtacağız: Geisha.

2013 yılının Eylül ayında yayına giren Geisha, şu an 5 binin üzerinde arayüz tasarımcının Chrome'da açtıkları her yeni sekmede karşısına çıkıyor. Geisha'da şu an için sadece Dribbble'da bulunan en popüler görseller ve Designer News'teki en popüler haberler listeleniyor.

Şimdilik yalnızca Chrome'da çalışan Geisha'yı tarayıcını yüklediğiniz açtığınız her yeni tab'da yukarıda bahsettiğimiz içerikleri görebiliyorsunuz. Geisha'da beğendiğiniz herhangi bir içeriğe tıkladığınızda ise yeni bir sayfada o linki açmış oluyorsunuz. Geisha'nın aylık görüntülenme sayısı ise 1 milyonun üzerinde.

Geisha'nın kullanıcı kitlesini yalnızca arayüz tasarımcılardan ibaret görmemek gerekiyor. Eklentiyi kullananlar arasında çok sayıda front-end geliştirici ve arayüz tasarım meraklısı da yer alıyor.

ahmet-sulek Ahmet Sülek

Ahmet Sülek tarafından hayata geçirilen Geisha, aslında bir Chrome eklentisi. Ahmet Sülek, Geisha'nın fikir aşamasını şu cümlelerle anlatıyor: "Günlük gelişmeleri takip etmek amacıyla TheNews.im'i kurduktan sonra, haberlerin yanına günlük ilham alacagım görselleri de dahil etmek istedim. Bunu yaparken her gün ekstra bir siteye girmek yerine Chrome extension ile yeni bir tab açarken ana sayfama bu yayını entegre edip hiçbir efor sarfetmeden tasarım dünyasıyla tamamen güncel kalmayı kendi adıma başardim ve projeyi yayına aldim."

14 yaşından beri arayüz tasarımı ve yazılımla uğraşan Sülek, Flat UI Colors ve The News gibi 'hobi' projelerinin sahibi ve aynı zamanda Prisync girişiminin de kurucu ortaklarından.

geisha-v1-ekran-goruntusu

En çok Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıcısı bulunan Geisha'yı ABD'nin ardından en çok kullanan ülkeler ise sırasıyla: Birleşik Krallık, Fransa, Türkiye ve Kanada. Geisha'yı en çok kullanan 3 şehire gelecek olursak birinci sırada Londra, ikinci sırada New York ve üçüncü sıradaysa İstanbul yer alıyor.

Geisha'nın en dikkate değer özelliklerinden biri de proje için bugüne kadar herhangi bir reklam bütçesinin harcanmamış olması. Konuyla ilgili Ahmet Sülek'le konuştuğumuzda günde 20 bin renk kopyalanan Flat UI Colors'ın Geisha'nın tanıtımında etkili olduğunu öğrendik. Ayrıca Sülek, Geisha'nın tamamen 'word of mouth' ile büyümesiyle ilgili olarak şunları paylaştı: "Asıl olarak yaptığım uygulamaların popülerliği yakalamasındaki en büyük etken kendi ihtiyaçlarım üzerine yaptığım uygulamların daha önce piyasada benzeri olmaması ve bu açığı kapatmakta çabuk davranmam."

geisha-versiyon-2-ekran-goruntusu

İkinci versiyon yolda

Dorm Room Tycoon'dan William Channer ile ikinci versiyon için iş ortaklığına giden Sülek, şu an versiyon 2 için çalıştığını aktardı.

İkinci versiyonla ilgili olarak planlanan en büyük yenilik Geisha'nın artık sadece bir Chrome extension'ı olmaktan çkması ve web sitesi olarak da hizmet vermesi. Bunun yanında görsel kaynaklar için Behance, haber içerikleri için de Sidebar ve Hacker News'in de Geisha'ya ekleneceği bilgisini verebiliriz. Hemen yukarıda ise Geisha'nın ikinci versiyonundan bir ekran görüntüsü bulabilirsiniz.

Bu arada ABD'nin önde gelen tasarım şirketlerinin Geisha'yı satın almak için çeşitli tekliflerde bulunduğunu, ancak Ahmet Sülek'in versiyon 2 için çalışmaya devam ettiğini ve teklifleri şimdiden reddetiğini de eklemekte yarar var.

Siz de dünya üzerinde 5 bin küsur arayüz tasarımıcı -ya da meraklısı- gibi Chrome'da açtığınız her bir sekmede ilham verici işler görmek istiyorsanız followgeisha.com adresinden eklentiyi indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.