Mark Zuckerberg'in mobil odağında Facebook'tan bağımsız tek uygulamamız diye bahsettiği Paper geliyor, geldi derken sadece iOS kullanıcılarının ABD mağazasına kayıtlı kullanıcıları için dün açıldı. İyi de ülkemizden kullanamıyoruz diyenler içinde Sami konuyla ilgili Türkiye'den uygulamayı nasıl kullanabileceğinizi belirten bir yazı paylaştı. (Google Maps'i de böyle kullanabilirsiniz :) )
Facebook'un haber toplama uygulaması diye tanımlayabileceğimiz Paper'ı daha önce Flipboard kullanıcısı da olduğum için kullanıcı gözünden ve Facebook'un buradaki hedeflerinden yola çıkarak konuyu biraz daha detaylandırmak istedim.
Geçtiğimiz günlerde 4.çeyrek raporunda gelirlerinin yarısından fazlasını mobilden geldiğini açıklayan Facebook için Paper sadece mobil envanteri daha da genişletmek için bir adım mı? Yoksa sosyal ağda istediği içeriği bulamayan kullanıcıyı kaçırmamak için bir ara çözüm mü? İçerik pazarlaması açısından önemi nedir?
İçerik pazarlamasının dijital dünyada yükselişi
Konuya daha geniş kapsamdan baktığımızda dikkat çeken noktaların başında bu yılın içerik pazarlaması yılı olacağı. Yıllardır kullanılan içerik pazarlamasının dijital dünyayla buluşmasıyla birlikte reklam verenler internetin; ölçümleme, hızlı paylaşılma gibi özelliklerini sevdiler. Liste sitelerinin ilk örneklerinden BuzzFeed'in 120 milyon dolar gelir beklentisi de içerik pazarlamasının pazar büyüklüğünü açıklar nitelikte.
İçerik pazarlamasında listeler üzerinde içeriğin dışında LinkedIn Pulse'u 90 milyon dolara satın alması, CNN'in Zite'ı 25 milyon dolara satın alması içeriğin oluşturulması ve dağıtımı yönüyle atılan adımların büyüklüğü yönüyle önemli bir kesit sunuyor bize. Şimdi sanıyorum içerik pazarlaması ve dağıtımı yönüyle Facebook'un Paper adımını daha yakından inceleyebiliriz.
Kullanıcı bakışıyla Paper
Facebook kullanıcısının daha fazla kaliteli içerik görmesi için bir dizi yenilik yapan sosyal ağın Paper'a birebir yansıması olmuş. Facebook'un haber içeriğini ön planda tutmasını Paper için yaptığını söylemek çok genel olur ama haber içeriğinin ön planda tutulması, Facebook'un önem verdiği konuların başında geldiğini söylememiz mümkün.
Paper uygulamasını biraz daha yakından inceleyecek olursak, kullanıcının Facebook'ta beğendiği sayfaların görsel içerikli haberini ve görsel içeriklerini aldığı etkileşim sayısına göre sıralıyor. Bu içeriğe ek olarak Facebook haber akışından da bilgilerin yer aldığı Paper'da görünen içeriğin büyük çoğunluğu Facebook arkadaşlarının haber içeriği paylaşımları.
Paper'ın kullanımı daha önce tanıtım videolarında işlendiği gibi gerçekten kolay; sadece tek parmakla haberi veya görseli büyütebiliyorsunuz. Mark Zuckerberg Paper'ı Facebook'tan bağımsız uygulamamız diye bahsetse de Paper, her yönüyle Facebook'un üzerine kurgulu. Haberi beğenme, habere yorum yapma tamamen Facebook hesabı üzerinden çalışıyor ve kullanıcının Paper'da yaptığı işlemler hareketleri Facebook haber akışında diğer arkadaşları tarafından görüntülenebiliyor.
Paper, Flipboard'a karşı
Tasarımıyla dikkat çeken Paper'ın haber değişimleri ve geçişlerini çok daha öncesinde Flipboard'un kullandığını belirtmek lazım. Tasarım yönüyle Flipboard'u takip etmesine karşılık Flipboard'un xml'le sağladığı haber akışı konusunda Paper'ın önemli bir avantajı var; haber siteleri içeriği özenle seçtikleri görselleriyle kendileri Facebook'a yani Paper'a yüklüyor.
Facebook'a yüklenen haberin yine haber sitesi tarafından yapılması noktasında Facebook'un var olan potansiyelini değerlendirmesi açısından önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum. İlerleyen süreçte haber dışında farklı içeriklerle yeni uygulamalar gelebilme ihtimalini de bizlere gösteriyor.
Kullanıcı içerik tüketimi yönüyle kolaylık sunan Paper'ın blog konusundan farklılık getirerek mobil blog platformu olabilir mi beklentimin gerçekleşmediğini belirtmek isterim. Paper uygulamasıyla kolaylıkla paylaşım yapabiliyorsunuz ama bu paylaşım Facebook'ta yayınlanıyor yani eş, dost, akrabaya hitap ediyorsunuz. İleride bu noktada yenilikler gelir mi bilmem ama Paper'da içerik üretimi çok mümkün görünmüyor.
Facebook'un Paper'la hedefi
Konuyu özetleyecek olursak Facebook için Paper sadece mobil envanteri daha da genişletmek için bir adım mı sorusunu küresel trend olan içerik pazarlamasının dijitalde yükselişi açısından değerlendirebiliriz. Mobil envanterini sayısal olarak artırmak Facebook'un aradığı nokta olmadığını düşünüyorum. Var olan envanterin satışı konusunda yeterli olmadığını düşündüğünden Doubleclick'e bile kapısını açtı.
Sayısal artıştan ziyade odaklı mobil envanter Facebook'un reklam gelirlerine birebir yansıma gösterecektir. Paper için odaklı mobil envanter konusunda örnek vermek gerekirse deterjan markasının içerik sayfasında oluşturduğu içeriği haber olarak yaşam kategorisinde kadın kullanıcılara sunması tüm paydaşlara fayda sağlayacaktır.
Reklam geliri haricinde kullanıcı odağında baktığımızda Paper, Facebook'un kullanıcılarını haber için Flipboard'a, Twitter'a kaptırmamak için bir çözümümü sorusunu başta sormuştuk. Evet Paper Facebook'un rakiplerine karşı kullanıcılarını içeride tutmak için önemli bir yatırımı ama buradaki reklam potansiyelini görmese buraya adım atar mıydı? sorusunu da unutmamamız gerekir.