Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Apple CEO'su Tim Cook görüşmesinin detayları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Apple CEO'su Tim Cook görüşmesinin detayları

Apple CEO'su Tim Cook'un bugün Ankara'ya yaptığı ziyarette öne çıkan konular Apple'ın önümüzdeki dönemde Türkiye ile ilgili projeleriyle ilgili detaylar içeriyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tim Cook'tan yeni talepleri arasında SIRI'nin Türkçeleştirilmesi ve Apple'ın Türkiye'de Ar-Ge çalışmaları yapması yer alıyor.

Buna karşılık Türkiye'yi önemsediklerini belirten Tim Cook'un açıklaması kulislerdeki söylentileri doğrular nitelikteydi. Cook, Fatih Projesi başta olmak üzere Apple'ın birçok teknoloji projesiyle yakından ilgilendiğini belirtti.

Bundan iki yıl önce Apple'ın Kaliforniya'daki merkezini ziyaretinde iOS klavyelerinin Türkçeleştirilmesi için talepte bulunan Gül'ün bu isteği kısa süre sonra yerine getirilmişti. Bunun için Cook'a teşekkür eden Cumhurbaşkanı, aynı hassasiyetin SIRI için de gösterilmesi gerektiğini söyledi. Cook, Cumhurbaşkanı'nın bu talebine: “Bu konuyla ilgili Türk kullanıcılarımızdan çok sayıda tweet alıyoruz; bu konu üzerinde çalışacağız” diyerek yanıt verdi.

2014-02-04-apple-05

Bunun yanında Gül, Apple'ın Türkiye'de üretim yapması durumunda hem Apple hem Türkiye'nin faydalanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de her geçen gün teknopark sayısının ve Ar-Ge yatırımlarının arttığını ifade ederek, Apple’ın bunları yakından incelemesini gerektiğini, bu alanda yapılacak çalışmaların hem Türkiye hem de Apple için iyi bir kazanım olacağını belirtti.

Tim Cook: iPhone ve iPad lüks vergi sınıfından çıkarılmalı

iPhone ve iPad’in modern hayatın bir gerekliliği haline geldiğini vurgulayan Tim Cook, Türkiye’de bu ürünlerin lüks vergi sınıfından çıkarılması gerektiğini de söyledi. Apple’ın aksesuarlarının Türkiye’de üretilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cook, Türkiye’deki Ar-Ge yatırımlarıyla daha yakından ilgileneceklerini söyledi.

Screen Shot 2014-02-04 at 16.02.05Apple'ın DNA'sında eğitim var

Cook'un açıklamasında yer bulan bir diğer önemli başlık da Fatih Projesi'ydi. Projeyle yakından ilgilendiklerini belirten Cook, Apple'ın DNA'sında eğitim olan bir şirket olduğunun altını çizdi. Türkiye’de dört üniversite ile iş birliği yaptıklarına değinen Tim Cook, eğitimin eşitleyici bir faktör olduğunu, kendisinin de zengin bir aileden gelmemesine rağmen bu noktaya eğitimle ulaştığını belirterek, “Biz, dijital içeriğin herkese açık hale gelmesini isteyen bir şirketiz” dedi.

Ankara'da kulislerde dolaşan söylentiler Cook'un ziyaretinin ana nedeninin Fatih Projesi olduğu yönündeydi. Görünen o ki toplantı çok daha geniş yelpazede konuları kapsamış. 7,5 milyar dolar bütçesi bulunan Fatih Projesi kapsamında 10 milyonun üzerinde tablet bilgisayar alınması sözkonusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.