Türkiye'den çıkan yenilikçi uygulama Scribe, ABD App Store'unda bir günde ilk 5'e girdi

Türkiye'den çıkan yenilikçi uygulama Scribe, ABD App Store'unda bir günde ilk 5'e girdi

Bugün sizlere ülkemizde ürünleştirilmesine ve geliştirilmesine biraz şaşırabileceğiniz bir uygulamadan bahsedeceğiz: Scribe. İstanbul merkezli yazılım atölyesi Hipo tarafından hayata geçirilen Scribe, Bluetooth LE teknolojisini kullanarak Mac'ten iPhone'a veri aktarmayı sağlıyor.

URL, telefon numarası ve fotograf gibi bilgileri Bluetooth LE sayesinde Wi-Fi ya da benzeri bir iletişim ağına ihtiyaç duymadan Mac'ten iPhone'a aktarabilen Scribe, aktarım işlemi sırasında iPhone'da ilgili uygulamanın açık olmasına bile ihtiyaç duymuyor.

Fikir aşaması, ürünleştirme, tasarım ve yazılım gibi tüm süreçlerinin Hipo tarafından İstanbul'da yürütüldüğü Scribe için 3 kişilik bir ekip çalışmış. iOS geliştirmesinde Taylan Pinçe, tasarım ayağında Kaan Eryılmaz ve son olarak arayüz, içerik ve mobil strateji konusunda ise Serkan Terek'in yer aldığı uygulama için tüm Hipo ekibinin -özellikle fikir ve test aşamalarında - projenin bir şekilde içinde olduğunu da ekleyelim.

scribe-mac-iphone

Scribe'ı kullanmak için Bluetooth LE desteği olan bir iPhone ya da iPad ve Mac'e ihtiyacınız var. Bu arada cihazınızın Bluetooth desteği olup olmadığını usescribe.com adresinden kontrol edebilirsiniz. iPhone ya da iPad'inize ücretsiz olarak, Mac'inize de 2.99 dolar karşılığında indirebileceğiniz Scribe ile bilgisayarınızdan mobil cihazınıza kolayca metin, URL ve fotoğraf paylaşımı yapabiliyorsunuz. Bunun için cihazlarınızın Bluetooth'ların açık durumda olmaları ve yalnızca bir kere senkronize etmeniz yeterli.

İçerisinde çeşitli kısa yollar bulunduran Scribe'ın kullanım kolaylığı dikkat çekici bir boyutta. Ayrıca Bluetooth LE teknolojisinden ötürü iPhone ya da iPad'inizde Scribe uygulamasını açık tutmak zorunda olmamanız ve şarjınızın oldukça az gidiyor oluşu da diğer öne çıkan özellikler.

Scribe bir günde ABD App Store'unda 'Top Paid' içinde ilk 5'e girdi

Kasım ayında üzerinde çalışılmaya başlanan Scribe, dün itibarıyla yayına girdi. Şimdiden Türkiye ve ABD App Store'unda oldukça ilgi gören uygulama; ABD App Store'unda 'Top Paid' kategorisi içinde ilk 5 -biz bu yazıyı yayına alırken 4. sıradalardı- uygulamadan birisi konumunda.

Hipo'da Development Lead olarak görev yapan Yiğit Güler ile uygulamanın fikir olarak doğuşunu konuştuğumuzda kendisi şunları aktardı: "Haziran 2013'teki WWDC konferansında Apple'ın iBeacon teknolojisini tanıtmasından beri Bluetooth LE, iBeacon ve Arduino üzerine sürekli araştırma ve geliştirme yapıyoruz. Bu süreçte Bluetooth LE üzerine ciddi bir deneyim edindik. Hatta iPhone üzerinden robot kontrol edebildiğimiz oldukça enteresan projelerimiz oldu. Bu teknolojinin değişik kullanım alanlarını düşünürken, sunduğu kolay ve hızlı cihazlar arası iletişim özelliğinin Scribe gibi bir yazılım için çok yararlı olabileceğini farkettik."

Uygulamanın gelecek planları üzerine

Hipo ekibiyle Scribe'ın gelecek planlarını konuştuğumuzda ise ilk amaçlarının hızla yayılarak büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olmak olduğunu öğrendik. Sonrasında da ekibin aklında iPhone'dan Mac'e veri aktarımı, büyük dosya desteği ve iOS üzerinde diğer uygulamalara kolayca veri aktarma gibi özellikler bulunuyormuş.

Hipo ekibinden Yiğit Güler'in söylediği bir diğer ilgi çekici cümle de Türkiye'deki geliştirici camiasıyla ilgiliydi: "Bu tip projelerin Türkiye'deki geliştirici camiası için heyecan verici olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de çok iyi yazılım atölyeleri var. Ancak profesyonel işlerden fırsat bulup kendi projelerini yaratmalarının zorluğu bir yana, bir projenin ince detaylarını tamamlayıp gayet kalabalık olan App Store'da pazarlamaları gerçekten zor oluyor."

Viral olarak yayılması oldukça hızlı olabilecek olan Scribe, yukarıda da yazdığımız gibi bir günde ABD App Store'unda ilk 5'e girmeyi başardı bile. Bu arada Türkiye'den Mac App Store'u ziyaret ettiğinizde de Scribe'ı 'Best New Apps' başlığı altında görebilirsiniz ki büyük ihtimalle bu hafta sonu içerisinde Scribe'ı aynı listede -ABD Mac App Store, Top Paid- birinci sırada göreceğiz. Uygulama hakkındaki gelişmeler için takipte kalın! ;)

Hemen aşağıda da Hipo ofisinden 3 adet fotograf bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.