Beyonce'un yeni albümünü sadece iTunes'a özel yayınlaması dijital müzik dünyasını değiştirir mi?

Beyonce'un yeni albümünü sadece iTunes'a özel yayınlaması dijital müzik dünyasını değiştirir mi?

Beyoncé, beşinci stüdyo albümünü hiç duyuru ya da reklam çalışması yapmadan, sessiz sedasız ve sadece iTunes üzerinden yayınlayarak müzik dünyasını bir hayli şaşırttı.

Müzik dünyası dijitalleşmeye tüm hızıyla devam ediyor. Kısa bir süre önce karşımıza çıkan 3 boyutlu yazıcılarla hazırlanan plaklardan sonra, karşımızda yeni bir dijitalleşme örneği de Beyoncé'dan geldi. Beyoncé, kendi adını taşıyan yeni albümünü sadece iTunes'a özel çıkarttı. 14 şarkının ve 17 video klibin yer aldığı özel albümün PR çalışması da böylece dijital konsept üzerinden yapılmış oldu. 

Houston, New York, Paris, Sydney ve Rio de Janeiro gibi farklı şehirlerde çekilen klipler, stüdyoda kaydedilen müzikler de son derece gizli tutulmuş. Tüm bu çalışmalarının 1,5 yılı aldığı albümün ilk kez dijital olarak yayınlanmasının bir diğer artısı da tabii ki albümün çıkışı öncesinde sızıntıları engellemek.

Bu sızıntılar, albüm satışlarına ciddi yara verebiliyor ve kopya müzikler albüm satışlarına olumsuz etki edebiliyor. Ancak albümün ilk defa dijital dünyaya sunulması, bu riskleri en aza indirgiyor. iTunes üzerinden 15.99 dolar karşılığında satın alınabilen albüm, çok yakında CD ve DVD versiyonları ile de üretilmiş olacak.

Meraklıları hemen video kliplerden 30 saniyelik önizleme görüntülerini YouTube videolarından izleyebilir ancak albümü edinmek için iTunes hesabınızın olması şart. Dijital müzik dünyasını nasıl etkiler bilinmez ama, Beyoncé'un attığı bu riskli adım, albümün ardından gelen ilk geri dönüşlere bakılırsa hiç de geri tepmemiş, aksine başarılı olmuş gibi gözüküyor.

Beyoncé'un da açıklamaları bu yönde ve bir şekilde dijitale verdiği önemi vurguluyor. Yeni albümünü bu şekilde çıkartmasının sebebi ise, hayranlarına daha yakın olmak ve daha önce denenmemiş yolları denemek olduğunu vurguluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.