Turkcell'in sosyal sorumluluk çerçevesinde oldukça öne çıkan projesi Geleceği Yazanlar'ı size yaklaşık 2 ay önce tanıtmıştık.
Genç nüfusun mobil yazılımcı olmaya yönlendirilmesi ve dünyada her geçen gün büyüyen mobil yazılım dünyasında ülkemizin pazarın etkin oyuncularından biri olması hedeflenerek yola çıkılan Geleceği Yazanlar'da bugüne kadar 8 binden fazla kişi projeye kayıt olmuş.
Eğitim süreçlerini başarıyla tamamlayarak başarı belgesi alan kişi sayısı ise 1350. Ayrıca bugüne kadar gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr portalında 1.3 milyon sayfa görüntülenmesi gerçekleşmiş.
Herkes Geleceği Yazanlar'a katılabiliyor
Geleceği Yazanlar'a dahil olmak için üniversite öğrencisi olmak gibi bir şart aranmıyor yani eğitim programının kapıları herkese açık. Geleceği Yazanlar'a üye olmak için şu adreste yer alan formu doldurmanız yeterli. Oldukça kısa süren üyelik işleminin ardından 1.300 sayfalık dokümantasyona ve 13 bin satır kod örneğine ulaşabiliyorsunuz.
Geleceği Yazanlar kapsamında 3 farklı platform -iOS, Android ve Windows Phone- için ayrı ayrı seviyelerde uzmanlık sertifikaları veriliyor. Sertifikalara sahip olmak için bölüm sonlarındaki quiz sorularından yüzde 75'ini doğru yanıtlamak gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi şu ana kadar sertifika sahibi olan 1350 kişi var. En çok ilgi göre platformlar ise sırasıyla Android, iOS ve Windows Phone.
Turkcell çalışanları ücretsiz eğitimler düzenliyor
Geleceği Yazanlar'da yalnızca online eğitimler değil, bizzat Turkcell çalışanlarının katıldığı fiziksel eğitimler de düzenleniyor. Uzun vadede hedef 50'nin üzerinde üniversiteyi ziyaret ederek sadece konferans düzenlemek değil, workshop şeklinde gençlerin mobil yazılım geliştirmeyi deneyimleyebileceği organizasyonlar yapmak. Geleceği Yazanlar altında eğitim programlarına ek olarak içeriği oldukça doyurucu olan bir de blog olduğunu ekleyelim.
Mobil komünite oluşuyor
Geleceği Yazanlar'a katılmanın faydaları yalnızca online ya da offline eğitimler almak ve bu eğitimlerin sonunda çeşitli sertifikalar kazanmak değil. Örneğin normalde Turkcell'in yalnızca iş ortaklarına açtığı API'lara, Geleceği Yazanlar'a katılanlar da erişebilecek. Bunun yanında mobil uygulamalar için back-end (arka taraf) platformlar bildiğiniz gibi son yıllarda oldukça revaçta -en bilinir örnek ABD'den: Parse- ve Turkcell Geleceği Yazanlar için Usergrid adında bir ürün de geliştirmiş.
Ayrıca Turkcell T-Market'le Geleceği Yazanlar "mezunlarının" geliştirdiği uygulamalar arasında bir takım entegrasyon çalışmalarının olduğunu da ekleyelim. Tabii şimdiden 8 bin üyeye ulaşan Geleceği Yazanlar'ın özellikle orta vadede komünite olma noktasında da çok büyük potansiyelleri bulunuyor. Turkcell'in desteğinin yanında onbinlerce yazılımcının hem bilgi paylaşımı hem de ekip kurma noktasında birbirlerine önemli katkılar sağlayabileceğini tahmin ediyorsunuzdur. Yeri gelmişken, Geleceği Yazanlar'la 5 yıl içinde 50 bin yazılımcıya ulaşmak hedefleniyor.
Süreyya Ciliv: "Geliştiricilere Turkcell ekosistemine dâhil olma olasılığı sunarak yeni iş fırsatları yaratacağız"
Konuyla ilgili Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'le konuştuğumuzda ise kendisi şunları söyledi: "Kurulduğumuz günden bu yana Türkiye’nin her noktasına teknolojiyi götürerek fırsat eşitliği sunmak, insanımızı bilim ve teknolojinin sağladığı avantajlarla tanıştırmak için çalışıyoruz. Eylül ayında hayata geçirdiğimiz Geleceği Yazanlar projemizle, şimdi de yerli mobil yazılım seferberliği başlattık. Hedefimiz Türkiye’yi mobil yazılım geliştirme konusunda öncü ülke haline getirmek. Projemizle, eğitim ve gelişim fırsatları sunmanın yanı sıra yazılım geliştiricilere Turkcell ekosistemine dâhil olma olasılığı sunarak yeni iş fırsatları yaratacağız."
Geleceği Yazanlar projesi ile ilgili gelen ilk tepkilerden oldukça memnun kaldıklarını belirten Ciliv, sözlerine şu şekilde devam etti: "Üniversite öğrencilerini, yazılımcıları, amatör olarak mobil yazılım geliştirenleri, kurumsal BT profesyonellerini kısacası bu alandaki herkesi yerli yazılım seferberliğinin aktörleri olmaya davet ediyoruz. Bu çağrımıza daha 2 ay bile dolmadan gösterilen yoğun ilgi bizleri umutlandırıyor. Ülkemizin yazılım ekonomisinden hak ettiği payı alabilmesine katkı sağlama yolunda önemli bir adım atmış olduğumuzu görmek bizi çok mutlu ediyor. Başlattığımız bu yerli mobil yazılım seferberliği ile Türkiye’nin teknoloji alan değil üreten konuma gelmesini hedefliyoruz. Çağrımız tüm gençlere; Türkiye’nin yerli mobil yazılımlarıyla liderliğe oynayan ülke olması için geleceği hep birlikte yazalım."