Google’dan Windows çıkarması

Google kendi işletim sistemi Chrome OS’u 2009 yılında tanıttığında bu projenin nerelere gidebileceğine dair pek çok farklı görüş ortaya atılmıştı. Bir tarayıcı ara yüzünden ibaret olduğu ve gerçek anlamda bir işletim sistemi olmadığı yorumlarını çokça duymuştuk. Fakat Google büyük oranda sessiz bir şekilde üzerinde çalışmayı sürdürdüğü Chrome OS’un gücünün önemli bir kısmı da aslında tam olarak buradan geliyor.

Chrome OS’un alıştığımız diğer işletim sistemleri gibi gerçek anlamda bir işletim sistemi olmaması, onu Mac OS ve Windows’larda çalışabilir kılıyor. Son geliştirmelerle birlikte artık Chrome OS, Windows 8’de de çalışır hale geldi. Üstelik Windows kullanıcıları Chrome OS’un uygulamalarını da bu sayede rahatlıkla çalıştırabilecekler. Diğer bir deyişle Google, Chrome OS ile Windows 8’e de sızmış oldu.

Fakat Google’ın Windows çıkarması Windows 8 ile sınırlı değil. Google, Windows Phone 8’i de gözden kaçırmıyor…

AdMob, Windows Phone 8’e geldi

Google’ın geliştirici blog’unda yer alan bir duyuru ile arama devi, mobil reklam ağı AdMob’u Windows Phone 8’e de taşıdığını resmen açıkladı. İlk olarak neredeyse 1 yıl önce bu konuda ilk resmi olmayan duyuruyu yapmış olan Google’ın bu açıklaması ile birlikte Windows mobil işletim sistemlerinde de kendi reklamlarını satmaya başlayacak.

Windows Phone 8’e uygulama geliştirenler de bu sayede yayınlayabilecekleri reklam seçeneklerini artırmış oluyorlar. Fakat AdMob’un Windows sürümünün henüz beta aşamasında olduğunu ve Android ile iOS sürümlerindeki özelliklerin tamamını içermediğinin de altını çizmekte fayda var. Buna rağmen şimdiden Windows Phone 8 geliştiricileri için önemli gelir kalemlerinden biri olmaya aday konumda.

Google böylece hem masaüstü, hem de mobilde Windows’u da kendi ürün ve hizmetlerini sunacağı platformlardan biri olarak kullanmaya başlamış durumda. Her ne kadar her iki durumda da kendi alternatifleri bulunan Microsoft bu durumdan çok hoşlanmayacak olsa da, yapabileceği pek bir şey de yok gibi…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.