Pazarlamacılar Facebook hakkında ne düşünüyor?

Pazarlamacılar Facebook hakkında ne düşünüyor?

Halka açıldıktan sonra yatırımcıların güvenini kaybedip arz değerinin yarısına düşen Facebook, geçtiğimiz hafta itibari ile en yüksek değerine ulaştı. Yatırımcıların güvenini kısa bir zamanda toparlayan Facebook ile ilgili şirkete para kazandıran reklamcılar ne düşünüyor?

Facebook'un halka arzından itibaren Ad Age'in RBC Capital Markets ile birlikte yaptığı 3. anket sonuçları yayınlandı. Ankette dikkat çeken rakamlardan biri Facebook'u reklam kanalı olarak görenlerin oranı %80 artmış. 2012'de reklam bütçesinde Facebook'u dahil edenler %54'ken şu an bu oran %74'e çıkmış yani Facebook dijital reklamın sabit bir kanalı olarak görülmeye başlanmış.

Haziran'da Ümit'in kalema aldığı yazıda Facebook 1 milyon aktif reklam verene ulaştığını ve 16 milyon küçük işletmenin Facebook sayfasının bulunduğunu paylaşmıştık. Buradan da anlaşılacağı üzere Facebook sadece kullanıcıları internete alıştırmıyor kobi'leri de dijital reklamla tanıştırıyor.

Araştırmaya katılanların %26'sı kendini müşteri, %30'u ajans çalışanı geri kalanı ise medya çalışanı ve danışmandan oluşan 2000 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına birlikte bakalım.

bütçede facebook reklam

Ankete katılanların %43.6'sı sosyal medya bütçesi olmasına karşılık, ellerindeki bütçenin %10'u veya daha azını Facebook reklamlarında harcayacağını belirtiyor. Geri kalan bütçenin Facebook'ta içeriğe harcanacağını tahmin etmek mümkün. Bu da iyi içerikle viral etki sağlanacağı düşüncesinin hakim olduğunun göstergesi. Grafik ayrıca 16 milyon kobinin Facebook sayfası olmasına karşın 1 milyon reklam vereni olmasını doğrular nitelikte.

facebook mobil pazar

Ankete katılanlara Facebook mobil uygulamada reklam yapmayı bir başka deyişle Facebook üzerinden mobil reklam yapmanın önemi sorulmuş. %74,7'si Facebook'ta mobil reklamın önemli veya çok önemli olduğunu belirtmiş. Daha önceki rakamlarda Facebook gelirlerinin %41'inin mobilden geldiğini düşündüğümüzde, Facebook'un halka arzdan sonra reklam gelirlerini artırmak için yaptığı değişikler arasında en başarılısı mobil reklamları kullanıma açması olduğunun söylemek mümkün. Mobil reklamlar ile ilgili geçtiğimiz günlerde paylaştığımız yazıda Google'ın küresel pazarın %53'üne, Facebook'un ise %15'ine sahip olduğunu da belirtelim.

facebook mobil - web reklam

Raporda dikkat çeken başka bir rakam ise anketa katılanların %38'si reklamın geri dönüşümünü (ROI) mobil ile web arasında farkı olmadığını belirtmiş. Mobilde tıklama oranlarının yüksekliği herkesin malumu ama buna rağmen geri dönüşümün web ile hemen hemen aynı olması önemli bir detay. %34'ten fazla katılımcı ise mobilde geri dönüşümün webe göre daha yüksek olduğunu belirtmiş.

fb reklam satın alma

Ankette katılımcılara Facebook reklamlarını nereden satın alıyorsunuz diye sorulmuş. Facebook'un reklam verenler için sunduğu platform olan Power Editor ve web sitesi üzerinden reklam verebilmenin kolaylığı da %64 oranından anlaşılmış oluyor. Gelenek medya reklam ajanslarının dijitale yönelmesi ve yeni dijital reklam ajanslarının artmasını ise %21.6'lik reklam ajanslarını kullanan kesim oranından tahmin etmek mümkün.

Bildiğiniz gibi son dönemlerde internet reklamcılığının parlayan trendi adexchange, Facebook da bu alandaki servisi Facebook Exchange'in testlerine başladığını duyurmuş. Raporda Facebook Exchange'in Facebook'un reklam geliri veya tercih edilmesi  ile bir bilgiye rastlamadım ama yüksek envanteri olan Facebook'un yakın zamanda reklam gelirlerinde Facebook Exchange'in de ciddi oranlarda yer edinceğini düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.