Twitter halka arz başvurusunu yaptı! İşte detaylar…

Twitter halka arz başvurusunu yaptı! İşte detaylar…

Uzun zamandır beklenen oldu ve Twitter sonunda halka arz için başvurusunu gerçekleştirdi. Twitter’ın kendi sosyal ağı üzerindeki resmi hesabından da duyurulan başvurunun toplam değeri hakkında şu an için net bir bilgi yok. Fakat şirketin son yatırımında 10 milyar dolar üzerinden değerlenmiş olması, halka arz tutarının da 10 milyar doların üzerinde olacağını gösteriyor.

Duyurudan sadece bir gün önce Mark Zuckerberg’in Twitter’ın halka arz konusunda çekingen olmamasını tavsiye etmiş olması ise ilginç bir tesadüf oldu. Facebook ve Twitter’ın halka arzları ile ilgili olarak dikkat çeken diğer bir benzerlik ise aynı Facebook’ta olduğu gibi Twitter’da da halka arz sürecinin Goldman Sachs tarafından yönetilecek olması. Facebook’un halka arzının son 10 yılın en kötüsü olduğu yönündeki yorumlar bu işten 235 milyon dolar civarında gelir ettiği tahmin edilen Goldman Sachs’ın imajını zedelememiş gibi görünüyor.

İşte Twitter’ın SEC’e sunduğu başvurusuyla ilgili bilinen ve tahmin edilen bazı detaylar…

Twitter’ın başvuru detayları gizli

Her şeyden önce altı çizilmesi gereken Twitter’ın S-1 dokümanını SEC’e detayları gizli olarak sunmuş olduğu. Yani Facebook’un halka arzı öncesinde paylaştığına benzer şekilde şirkete dair detaylı bilgiler şu an için bilinmiyor.

Bununla beraber SEC’in yeni kurallarına göre gizli başvurularda şirketlerin son bir yıl içerisinde 1 milyar dolardan daha az gelir üretmiş olmaları gerekiyor. Bu da Twitter’ın ne kadar kazandığını gösteriyor olmasa da, en azından ne kadar kazanmadığına dair bir ipucu sağlıyor…

2013 gelirleri 600 milyon dolar civarında

Analistlerin yorumlarına bakacak olursak eMarketer Twitter’ın 2013 sonuna kadar 600 milyon dolara yakın bir reklam geliri üreteceğini ön görüyor. 2014 sonuna kadar ise bu rakamın 1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Şirketin değerlemesi ile ilgili farklı görüşler olsa da, tahminler 10 milyar dolar barajına oldukça yakın. Bloomberg 10, Forbes ise Twitter’ın 11 milyar dolarlık bir değere sahip olduğunu iddia ediyor. Bugüne kadar toplam 1,16 milyar dolar yatırım almış olan Twitter’ın yatırımlarının halka arzdan karlı çıkması için tahminler en azından 11 milyar dolarlık bir halka arz gerçekleşeceği yönünde. Halka arzın 15 milyar dolar olması ise daha yüksek bir ihtimal gibi görünüyor.

Twitter’ın ilk yatırımcılarından George Zachary ne kadar kazanacak?

Bu olası değerleme ile birlikte Twitter’da son 10 yılın internet sektöründeki en önemli 10 halka arzı içerisinde 10,5 milyar dolar değerleme ile halka arz olan Groupon’un önünde üçüncü sırayı alması anlamına geliyor.

Tabi ki erken yatırımcılar halka arzdan daha büyük kar elde edecekler. Örneğin 2006’da Twitter’ın yüzde biri karşılığında şirkete 250 bin dolar yatırmış olan George Zachary’nin elindeki hisseler olası bir 10 milyar dolar değerlemede 100 milyon dolar değerine ulaşmış oluyor. Bu durumda Zachary tarihe yatırımından en büyük dönüş sağlayan yatırımcılardan biri olarak geçmiş olacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.